Logo de la Universitat de València Logo Unitat de Cultura Científica i de la Innovació - Càtedra de Divulgació de la Ciència Logo del portal

L’equip valencià, guanyador absolut amb Carlos Calderón en la XXXV Olimpíada Espanyola de Física

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 9 d’abril de 2024
Carlos Calderón, Olaf Imiolek, Alberto Carpano i Luis David Minuesa, estudiants de batxillerat formats per la Universitat de València i premiats en la fase nacional de l’Olimpíada de Física 2024.
Carlos Calderón, Olaf Imiolek, Alberto Carpano i Luis David Minuesa, estudiants de batxillerat formats per la Universitat de València i premiats en la fase nacional de l’Olimpíada de Física 2024.

Carlos Calderón Alba, que ha guanyat la primera medalla d’or, i la resta de l’equip format per Olaf Imiolek (medalla de plata), Alberto Carpano Atienza (medalla de bronze) i Luis David Minuesa Figueras (menció d’honor), són estudiants de batxillerat formats a la Universitat de València (UV). Es van classificar en la fase local del districte universitari de València i tots han obtingut premis en la fase nacional de l’Olimpíada de Física, celebrada del 5 al 7 d’abril a Granada. La professora de la UV María Jesús Hernàndez (Departament de Física de la Terra i Termodinàmica) els ha acompanyat.

Carlos Calderón, que estudia primer de batxillerat al CE Mas Camarena de Paterna, és el primer estudiant de València que guanya l’Olimpíada Espanyola de Física en la seua fase estatal. De fet, Carlos formarà part del grup nacional de 5 estudiants que participarà a les Olimpíades Europees que se celebren a Geòrgia a final de curs. El palmarés es completa amb els premis a Olaf Imiolek (alumne a El Plantío International School de Paterna), Alberto Carpano (IES Joan Fuster de Sueca) i Luis David Minuesa (IES Dr. Faustí Barberá d’Alaquàs).

L’Olimpíada de Física és una competició de caràcter internacional en la qual participen estudiants de nombrosos països i que organitza la Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) en la seua fase nacional. Aquesta ha tingut lloc enguany a Granada en coincidència amb els 50 anys dels estudis de Física en aquesta universitat. La Universitat de València –a través de la Facultat de Física i la Delegació per a la Incorporació a la Universitat– així com la Universitat Politècnica, s’encarreguen de la fase local de la competició a València, que tingué lloc al final de febrer i que consisteix en una prova escrita de problemes i exercicis de Física. Els quatre alumnes s’havien ja classificat en la fase local de l’Olimpíada i després han participat en la fase nacional on globalment han participat 96 estudiants classificats en les diferents parts del territori.

El passat divendres 5 d’abril, a la fase nacional en Granada, els quatre van participar a una prova experimental de 3 hores de duració i una altra prova de tipus teòric, de 4 hores, amb 3 problemes. A més, dissabte pel matí visitaren el Parc de les Ciències de Granada on, entre altres activitats, varen veure el llançament d’un globus sonda meteorològic i conèixer el nou projecte IFMIF-DONES que s’instal·larà a Granada, un accelerador de neutrons per estudiar materials adients per instal·lacions de fusió nuclear. El diumenge es va celebrar l’acte de lliurament de premis i la cerimònia de clausura al saló d’actes de la Facultat de Ciències de la Universitat de Granada.

A més dels quatre alumnes esmentats que van acudir a la prova nacional, hi havia dos classificats addicionals de la fase local (suplents per a la nacional), Ángel García Andreu (IES Vicent Andrés Estellés de Burjassot) i Ana Maset Sola (CE Gençana). Les sis persones guardonades reberen un curs experimental addicional de 12 hores als laboratoris de la facultat, a més del curs de 74 hores que reben els alumnes abans de la prova local.

 

Resultats publicats en la web de la RSEF: https://rsef.es/resultados

Més informació (Delegació per a la Incorporació a la Universitat)