Cicle de cinema: 'Ciència i cultura en temps de guerra' a l'IHMC López Piñero (Palau Cerveró). Les projeccions tindran presentació prèvia i col·loqui posterior.
L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), amb seu al Palau de Cerveró, i l'Aula de Cinema de la UVEG, presenten el cicle cinematogràfic Ciència i cultura en temps de guerra. El cicle complementa l'exposició sobre l'Institut d'Estudis Valencians que s'inaugura el mateix dijous 3 d'abril, dia en què es projecta el documental Carles Salvador. La llarga vida de les paraules (Guió: Francesc Pérez Moragón i Nel·lo Pellisser. Direcció: Josep Pitarch, 2011, 39 min.). El dimarts 8 es podrà veure la versió restaurada per l’IVAC de ¿Qué es España? (Luis Araquistáin, Cayetano Coll i Cuchí, 1926, 63 min.). I per a tancar el cicle, el dijous d'eixa setmana, es projectarà Las cajas españolas (Alberto Porlan, 2004, 90 min.).
Les projeccions tindran lloc els dies indicats a les 18 hores a la sala de conferències del Palau de Cerveró. Cada sessió comptarà amb una presentació prèvia i un col·loqui posterior a càrrec d'un representant de l'Aula de Cinema i un expert en la matèria. El cicle aborda el vincle entre la recerca i la creació cultural en el convuls context polític de la dècada dels anys 30. El cicle està integrat per tres obres documentals, retrats d'alguns dels personatges i moments més rellevants de la vida intel·lectual espanyola de la primera meitat del segle XX com van ser la Institución Libre de Enseñanza, la protecció del patrimoni artístic espanyol durant la Guerra Civil o la biografia del valencià Carles Salvador, estendard de la cultura valenciana.
En la primera sessió es projectarà Carles Salvador. La llarga vida de les paraules, un documental entorn de la figura del cèlebre poeta valencià, realitzat a partir de testimoniatges i aportacions d'experts, filòlegs, familiars i fins i tot ex-alumnes del propi Salvador, tant en la seua època com a mestre rural a Benassal, com en els seus anys de professor a Benimaclet, que té en l'escriptor un dels seus habitants més il·lustres. La cinta repassa cronològicament la seua vida i es deté en els principals assoliments intel·lectuals de Carles Salvador, al mateix temps que contextualitza les seues principals aportacions a la llengua i cultura valencianes de la primera meitat del segle XX.
El dimarts 8 continua el cicle amb la projecció del llargmetratge Qué es España?, document de referència per a la comprensió de l'impuls modernitzador d'Espanya durant els anys vint i trenta, un testimoniatge privilegiat de l'Edat de Plata de la ciència espanyola, així com dels esforços d'innovació duts a terme per la Institución Libre de Enseñanza.
L'última sessió tindrà lloc el dijous 10 d'abril i es projectarà la pel·lícula Las cajas españolas, un documental que narra el procés desenvolupat pel govern republicà, a través de la creació de la Junta de Defensa del Tesoro Artístico, per a preservar les obres del Museo del Prado durant el setge de Madrid en la Guerra Civil. La cinta, que reconstrueix el peculiar recorregut d'aqueixes obres d'art en un total de 1.868 caixes, va ser premiada amb l'Espiga de Plata al Millor Documental en la 49 Setmana Internacional de Cinema de Valladolid.
Data 3 d’abril de 2014 de 18:00 a 20:00. Dijous.
Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)
Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, i l'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (UVEG- CSIC)..