Cartel del II Congreso Internacional de Comunicación y Biopolítica
II Congrés sobre Comunicació i Biopolítica

El II Congrés Internacional de Comunicació i Biopolítica s'organitza en el marc de les activitats de reflexió i divulgació del projecte de recerca “Interculturalitat, biopolítica i tecnologies de gènere" del Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació. Destacades figures acadèmiques participaran en les activitats del congrés, com la investigadora i activista Silvia Federici, de la Hofstra University, (Long Island, New York), qui impartirà la conferència inaugural sobre Violència contra les dones i acumulació capitalista.

Passat i present

Federici és coneguda per les seves importants obres i aportacions sobre temàtiques com la divisió sexual del treball en la societat contemporània i la relació entre el treball domèstic de les dones i la prosperitat del capitalisme basada en l'explotació de la força reproductiva. Totes aquestes qüestions s'emmarquen dins dels objectius del congrés que pretén oferir un espai de reflexió sobre la societat contemporània i analitzar la relació entre el poder, la política i la vida humana des dels plantejaments teòrics d'autors destacats com Michel Foucault, Toni Negri, Giorgio Agamben o Roberto Espósito. En el mateix enfocament de reflexió s'alinea la conferència de clausura que impartirà Ana Navarrete amb el títol "El dispositiu biopolític del franquisme". De la "raça hispànica" al destape. Artista i investigadora de la Universitat de Castella-la Manxa i guanyadora de diversos premis al seu treball artístic com el Primer Premi en la Biennal d'Escultura de Mislata i el Premi Museari Creació Artística 2018, Navarrete, centra el seu interès acadèmic en les pràctiques culturals de resistència relacionades amb moviments i problemàtiques de tipus social així com en l'anàlisi de la identitat de gènere i la violència masclista.

El programa científic del congrés està estructurat al voltant de diverses taules de reflexió i debat en les quals participaran personal investigador, docent i acadèmic procedent de països com Itàlia, Argentina, Colòmbia, Ukrania i Brasil a més de diverses universitats espanyoles. Es destaca, especialment, l'alta participació d'estudiantat de programes de doctorat que treballen sobre la reflexió de Michel Foucault i el concepte biopolítica des de diversos enfocaments multidisciplinaris com la salut, el dret, la comunicació, la psicologia, la sociologia, la semiòtica i l'antropologia, entre uns altres, la qual cosa demostra l'impacte important de la reflexió de Foucault en el coneixement contemporani. Les comunicacions abordaran temàtiques relacionades amb els conceptes centrals del congrés: Comunicació i Biopolítica i s'agrupen en diversos eixos temàtics com “governamentalitat, crisis i control social”, “salut, regulació i micropolítica”, “activisme i resistència”, “semiosis i textualitats”, “biopoder, cos i societat disciplinària”, “tecnologia de gènere i societat de consum”, “Materialitat vulnerabilitat i subjectivació”, “Cultura digital: nous models?”, “Sexualitat, diversitat, queerness”, “Discurs televisiu” “imaginari i malestar social” i “representació i otredad”.

Cal destacar que el II Congrés sobre Comunicació i Biopolítica és la continuïtat del primer Congrés celebrat en 2016 i aspira a convertir-se en una cita biennal per a la comunitat acadèmica, investigadora i estudiantil de l'àmbit nacional i internacional, que treballa en diversos camps disciplinaris sobre la noció de biopolítica en la societat contemporània, tecnològica i globalitzada.

 
Període de l'esdeveniment:
  • 28 de novembre de 2018 de 09:00 a 20:00. Dimecres.
  • 29 de novembre de 2018 de 09:00 a 20:00. Tots els dies.
  • 30 de novembre de 2018 de 10:00 a 19:00. Tots els dies.
 
 
Lloc de realització

Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació (Sala César Simón i Espai Cultural)

 
Organitza

Departament de Teoria dels Llenguatges i Ciències de la Comunicació de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València..

http://esdeveniments.uv.es/23551/section/13777/ii-congreso-internacional-de-comunicacion-y-biopolitica.html

 

Contacta colaizzi@uv.es

 
Més informació