L'institut López Piñero i l'Aula de Cinema de la UVEG organitzen el cicle 'La psicoanàlisi en el divan', que tindrà lloc al Palau de Cerveró. (V.O.S.E.)
L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), amb seu al Palau de Cerveró, i l'Aula de Cinema de la UVEG presenten el cicle cinematogràfic La psicoanàlisi en el divan. El cicle donarà començament dijous que ve 11 d'abril amb la projecció de la pel·lícula Freud, pasión secreta (Freud, the Secret Passion, John Huston, EUA, 1962). El dijous 18 es podrà veure el film Misterios de un alma (Geheimnisse einer Seele, G.W. Pabs, Alemanya, 1926). La setmana següent, el 25 d'abril, tindrà lloc la projecció de Te doy mi alma (Prendimi l’anima, Roberto Faenza, Itàlia, 2002). I per a tancar el cicle, el dijous 2 de maig es projectarà la pel·lícula La habitación del hijo (La stanza del figlio, Nanni Moretti, Itàlia, 2001).
Les projeccions, que tindran lloc els dijous indicats a les 18 hores a la sala de conferències del Palau de Cerveró, seran en versió original amb subtítols en castellà. Cada sessió comptarà amb una presentació prèvia a càrrec de l'Aula de Cinema de la Universitat i un científic expert en el tema. Així mateix, amb posterioritat a la projecció de la pel·lícula, s'obrirà un col·loqui en el qual podrà participar el públic assistent. El cicle abordarà l'estudi de la psicoanàlisi centrat en els desitjos, sentiments i temors dels subjectes, és a dir, en el seu desenvolupament afectiu. Es tracta, per tant, d'un procés progressiu cap a la maduresa emocional, dirigit al descobriment del jo. S'analitzarà la figura de Sigmund Freud (1856-1939), sens dubte, el principal exponent de la psicoanàlisi.
En la primera sessió es projectarà Freud, pasión secreta. Es tracta d'una pel·lícula pseudo-biogràfica que descriu cinc anys de la vida del psicòleg vienés Freud, entre 1885 i 1890. Per aqueixa època, molts dels seus col·legues rebutjaven tractar pacients d'histèria, perquè creien que simulaven el quadre clínic per a cridar l'atenció. Però Freud va aprendre a utilitzar la hipnosis per a trobar les raons de les seues psicosis. En aquest cas, el seu pacient és una jove que es nega a beure aigua i pateix malsons recurrents que la turmenten. El guió va ser supervisat pel filòsof francés Jean-Paul Sartre.
En la sessió del dijous 18 d'abril es presenta la pel·lícula Misterios de un alma. Martin Fellman, un científic, sent una por irracional pels ganivets i sent un impuls incontrolable d'assassinar a la seua dona. A punt d'embogir per culpa dels malsons que pateix, troba a un psicoanalista que li ofereix ajuda per a guarir la seua ment.
El dijous següent, 25 d'abril, es projectarà el llargmetratge Te doy mi alma. El doctor Jung atén a Spielrein, una jove d'origen jueu en un hospital psiquiàtric. En el tractament inicien un romanç a través de la psicoanàlisi, on Jung busca recolze en Freud. Per la seua banda, Spielrein es recupera, estudia medicina i aconsegueix ser la primera dona psicoanalista a Suïssa, passant per un procés de xiqueta a dona i de pacient a metge.
Finalment, el dijous 2 de maig, el cicle es tanca amb el film La habitación del hijo que narra la vida en una petita ciutat del Nord d'Itàlia, d'una família formada pels pares (Giovanni i Paola) i dos fills adolescents: Irene, la major, i Andrea, el xicotet. Giovanni és psicoanalista. En la seua consulta, situada al costat del seu apartament, els seus pacients li confien les seues neurosis, que contrasten amb la calma de la seua pròpia existència. La seua vida es regeix per una sèrie de costums o aficions: llegir, escoltar música, aïllar-se i esgotar-se fent llargues carreres per la ciutat. Un diumenge al matí, un pacient crida a Giovanni per una urgència. No pot eixir a córrer amb el seu fill, tal com li havia proposat; Andrea ix a bussejar amb els seus amics, però no tornarà...
Data 11 d’abril de 2013 de 18:00 a 21:00. Dijous.
Sala de conferències de l'institut (Palau de Cerveró. Plaça Cisneros, 4. València)
L'Institut d'Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero (centre mixt de la Universitat de València i el CSIC), i l'Aula de Cinema de la UVEG.