Programa de Doctorat en Promoció de l'Autonomia i Atenció Sociosanitària a la Dependència
A més d'aules subjectes a disponibilitat tant en Psicologia com FCAFE, aquesta última facultat compta amb una sèrie de laboratoris tant docents com d'investigació entre els quals, alguns d'ells alberguen especialment les activitats de les línies d'investigació d'aquest doctorat, aquests són els Laboratoris d'Activitat Física Adaptada (Laboratori TetraSport) i el Laboratori d'Activitat Física i Salut. En Psicologia, de la mateixa forma, els alumnes prèvia autorització el protocol de la qual està en www.uv.es/psicologia pestanya “Espais i Recursos” tindrien accés als laboratoris d'investigació amb equipament FEDER (veure http://www.uv.es/uvweb/psicologia/ca/facultat/coneix-nos/espais-recursos/directori-espais-1285850129498.html).
Els estudiants tindran via biblioteca accés a les bases de dades principals relacionades amb la temàtica del doctorat.
Per exemple, en el cas de SPORTIDISCUS, l'enllaç del qual és:
http://web.ebscohost.com/ehost/search/advanced?sid=f99a11b7-e670-4da4-9c36-7ecf521441bd%40sessionmgr13&vinya=1&hid=7
Per tractar-se d'un programa nou, no es disposa d'informació sobre el percentatge d'alumnes que sol·licitaran o accediran a ajudes com a bosses de viatge o estades, però com qualsevol alumne de la UVEG compta amb convocatòries públiques anunciades en la web del ministeri, de diferents conselleries de la GV (per temàtica a més d'educació existeixen molts vincles amb benestar social i amb salut) i de la pròpia universitat (veure enllaç a http://www.uv.es/=serinves/c/anun/index.shtml). Paral·lelament, la UPD de la Universitat també facilita informació sobre ajudes que es concedeixen des de fundacions (p.e. ONCE, Prevent, Adecco… ja han patrocinat amb anterioritat beques en el context d'alumnes i professors del programa), patronats i associacions. Els professors també podran aportar informació que es difonga via web.
El programa de Doctorat comptarà amb els recursos materials amb què compta la Facultat de Psicologia de la Universitat de València. A continuació es destaquen alguns dels aspectes més importants:
Sala pròpia del Servei de Biblioteques i Documentació, amb 350 llocs de lectura, i diverses sales de treball en grup. Disposa de més de 20.000 volums, 619 subscripcions a revistes i publicacions periòdiques especialitzades, així com consulta a 395 revistes electròniques i accés a les principals bases de dades especialitzades. A més, compta amb un servei de préstec d'ordinadors portàtils per a estudiants, i una sala de consulta electrònica amb 20 ordinadors connectats a la xarxa local per a la realització de cerques bibliogràfiques i altres serveis complementaris (reprografia, orientació especialitzada, préstec inter-bibliotecari, digitalització de documents, etc.).
Unitat Central de Laboratoris Docents, atesa per un tècnic superior de laboratori i dos tècnics. La unitat està composta per la Docimoteca (Depòsit i sala de consulta), 12 laboratoris docents (Laboratori de Psicologia Experimental, Laboratori de Conducta Humana, Laboratori d'Observació de Conducta, Laboratori de Logopèdia i Llenguatge, Laboratori de Tècniques Autògenes, Laboratori de Psicologia dels Grups, Laboratori Docimoteca A, Laboratori Docimoteca B, 4 laboratoris informàtics per a ús docent), i una aula informàtica d'ús obert per als estudiants amb 18 llocs. En total, el nombre d'ordinadors fixos disponibles per a ús docent per part dels estudiants és de 80. A més, el centre compta amb dos sistemes d'equipament portàtil per a convertir qualsevol espai en aula d'informàtica (36 ordinadors). Tot el centre disposa de connexió wi-fi a Internet.
Els laboratoris disposen d'un complet equipament per a la realització de les classes pràctiques de les matèries del pla d'estudis: la dotació d'infraestructura inclou un equip de realitat virtual; 15 microscopis binoculars i 200 preparacions per a observació microscòpica; 250 exemplars de models anatòmics de diferents òrgans, sinapsis i neurones; 5 butaques de relaxació; 3 equips de biofeedback; diferents mesuradors de registres fisiològics (pulsímetres, mesuradors de tensió arterial, mesuradors de glucosa, alcoholímetres, espiròmetres i cooxímetros), i diversos equipaments complexos com un Sistema EyeLink II, 2 unitats StudentLab informatitzats, un equip Observer/Phenotyper, un sistema Psicofisiología Medicid 5, un Sistema Psychoacoustic/ Speech, o un Audiómetro de Diagnòstic AudioTest 330. També es compta amb una completa dotació d'equipament per a l'observació de la conducta animal (estabularios, caixes d'evitació, laberints, caixes d'agressió, Hole Board, etc.).
La Docimoteca compta amb un gran inventari de materials per a l'avaluació psicològica de diferent tipus. Disposa actualment de 1144 títols, entre qüestionaris, tests, proves d'avaluació, manuals i altres instruments, amb diversos exemplars de cadascun d'ells. Compta amb una videoteca de 603 volums (vídeos, CD i DVD) i amb 119 instruments d'avaluació i intervenció en suport informàtic. Tot aquest material pot consultar-se directament a la sala de consulta de la docimoteca i també ser transportat pel personal encarregat de la docimoteca per a la seua utilització en les classes situades en els diferents laboratoris docents del centre quadrats dedicats a laboratoris d'investigació, distribuïts en 8 tipus d'espais diferents, en els quals desenvolupa les seues tasques investigadores el personal docent i investigador del centre (cabines d'experimentació, sales d'intervenció i teràpia, aules d'interacció grupal amb sistema d'enregistrament, laboratori de psicologia de grups, laboratoris de psicologia animal, sales per a la passada de qüestionaris informatitzats, sales d'observació i registre, i dues sales polivalents).
Les instal·lacions del Centre d'Aplicacions de Psicologia i Logopèdia (en procés), de 450 metres quadrats, que compten amb 15 sales de consulta individual amb vidres unidireccionals, quatre sales d'interacció grupal, Aula de formació, Arxiu, i zona d'Administració i direcció. Aquest Centre permetrà la realització d'activitats investigadores de caràcter aplicat que requerisquen la interacció amb usuaris, que al mateix temps que participen en investigacions en curs reben assessorament i consulta psicològica especialitzada. El centre inclourà serveis aplicats dels diferents àmbits d'especialització de la psicologia -Altres espais i serveis del centre són la Sala d'actes (150 places), el Saló de Graus (75 places), i la Sala de Juntes (55 persones), per a la realització de presentacions, xarrades, conferències, etc., així com Servei de Reprografia.
Al mateix temps, la Universitat compta amb un ampli nombre d'espais i serveis complementaris de caràcter esportiu, cultural i d'oci (instal·lacions esportives, sales d'exposicions, sales de música, arxius històrics, diferents biblioteques i sales d'informàtica, etc.). També disposa d'un gran nombre de serveis destinats a la informació, assessorament i dinamització dels estudiants com: SEDI, CADE Centre d'assessorament i dinamització d'estudiants, OPAL Observatori d'Inserció Professional i Assessorament Laboral OPAL, Delegació per a la integració de persones amb discapacitat, Servei d'Extensió Universitària, Fundació Universitat-Empresa, diferents Càtedres i patronats, etc., que organitzen i desenvolupen diferents activitats, tant formatives com culturals i extracurriculars que contribueixen a la formació integral de els/as estudiants.
Es presenten resumidament les seues funcions tocant al programa:
Servei de Postgrau: Aglutina l'estructura administrativa central de suport de la Universitat de València a estudis de màster i doctorat. En aquest servei es troba integrada la Unitat de Doctorat en la qual treballen 7 persones encarregades de la gestió administrativa de els/as estudiants de doctorat.
Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa: S'encarregarà d'organitzar i impartir-les activitats formatives de naturalesa transversal (activitats 1 i 2 del Programa de Doctorat).
Unitat de Qualitat: S'encarregarà de coordinar i gestionar els processos d'avaluació i millora de la qualitat de la Universitat de València, incloent els estudis de doctorat.
Observatori d'Inserció Professional i Assessorament Laboral (OPAL): La seua missió és ajudar a la inserció laboral de tots els/les estudiants i titulats/ as de la Universitat de València i millorar les seues possibilitats professionals. S'encarregaran, entre altres funcions de coordinar el seguiment de els/ as doctores/as diplomats.
Servei d’Informació i Dinamització d’Estudiants: Aquest servei té per objectiu prestar serveis d'assessorament, d'informació, de dinamització i de formació als estudiants de la Universitat de València i els futurs universitaris, així com a altres col·lectius vinculats al món de l'educació, repartint les seues tasques en tres grans àrees:
a) Àrea de Difusió i Publicacions: elabora i difon informació d'interès universitari en diferents suports com la Guia de graus, la Guia de postgraus o la Guia d'accés a la universitat; edita la revista FUTURA i gestiona programes i accions de difusió de l'oferta d'estudis de la Universitat com el programa Conèixer.
b) Àrea d'Informació i Orientació: ofereix atenció personalitzada en les oficines dels tres campus; coordina les assessories d'Orientació Personal i Jurídica (conflictes acadèmics, habitatge, etc.) I assessora en matèria d'accés a la universitat i estudis superiors. També coordina el programa Mentors. Tutoria entre iguals.
c) Àrea de Participació, Dinamització i Formació: gestiona ajudes i programes de suport als estudiants; promociona la participació, l'associacionisme i el voluntariat; dinamitza socioculturalment, organitza la Setmana de Bienvenida de la Universitat i gestiona programes de formació com La Nau dels Estudiants i els Estudiants i les escoles d'estiu La Nau dels xiquets i els xiquetes i La Nau Jove.
Previsió per a l'obtenció de recursos externs que servisquen de suport als doctorands en la seua formació.
El finançament requerit per al correcte funcionament del programa inclou, des del punt de vista dels doctorands, beques, ajudes de mobilitat i finançament per a l'assistència a congressos i reunions internacionals.
Les fonts de finançament són essencialment de tres tipus i la Comissió Acadèmica del Programa de Doctorat es compromet a utilitzar totes les vies existents per a finançar el programa:
1. Convocatòries dirigides als propis doctorands. En aquesta mena de convocatòries els responsables de l'obtenció de recursos són fonamentalment
els doctorands. D'aquest tipus trobem nombroses convocatòries:
• Convocatòries nacionals de mobilitat.
• Convocatòria de mobilitat de la UVEG.
• Convocatòries nacionals de beques de doctorat.
• Convocatòries autonòmiques de beques de doctorat.
• Convocatòria de beques de doctorat de la UVEG.
• Ajudes de la UVEG per a assistència a congressos internacionals.
2. Convocatòries dirigides als grups d'investigació. En aquesta mena de convocatòries els responsables de l'obtenció de recursos són els grups
d'investigació que donen suport al programa.
D'aquest tipus trobem nombroses convocatòries:
• Convocatòries de projectes del Programa Marc europeu.
• Convocatòries de projectes del Pla Nacional.
• Convocatòries autonòmiques de projectes d'investigació.
• Projectes amb empreses.
Respecte a les previsions per a l'obtenció de recursos externs, la informació dels projectes obtinguts pels grups d'investigació que participen en el Programa de Doctorat, permet assegurar que el Programa està en condicions de garantir el suport necessari per a la formació dels seus doctorands.
Quant a la previsió de doctorands que aconsegueixen finançament podem dir que tots els que han entrat amb alguna mena de beca han tingut finançament perquè s'han integrat en algun grup d'investigació que ha corregut amb totes les despeses d'investigació, perquè tots els grups del programa disposen de projectes suficients per a finançar la seua investigació. En el cas d'altres doctorands, la Universitat de València, disposa d'ajudes econòmiques concretes, bosses de viatge, que estan destinades a facilitar la mobilitat dels estudiants per a participar en activitats com ara jornades, cursos, cursos d'estiu, congressos, reunions o altres activitats relacionades amb la seua àrea d'estudi, així com per a desplaçaments d'estudiants en el compliment de la seua funció de representants d'estudiants. Es convoquen anualment amb dos terminis diferents amb la finalitat d'arreplegar totes les possibles activitats al llarg del curs acadèmic. En la convocatòria actual (2013) segons consta en la resolució de les ajudes, aquestes, seran finançades a càrrec del capítol IV del pressupost de la Universitat per un import de 100.500 euros. D'altra banda, i atès que alguns dels alumnes potencials d'aquest doctorat estan en risc d'exclusió social, màximament als països en vies de desenvolupament, l'estudi i investigació orientat a l'atenció precoç, la promoció de l'envelliment saludable, l'autonomia i l'atenció soci sanitària a la dependència pot convertir-se en projecte finançable de cara a l'obtenció de recursos d'investigació. La pròpia Universitat destina 30.000 euros anuals per a bosses de viatge per als estudiants destinats a activitats de cooperació i solidaritat a partir de les quals es puga facilitar la participació dels estudiants en activitats de cooperació, solidaritat i desenvolupament educatiu en projectes que es realitzen en països desfavorits.