
La catedràtica de Química Orgànica de la Universitat de València Margarita Parra apareix en la llista Forbes com una de les 100 dones més influents d’Espanya de 2023. És, a més, una de les sis valencianes reconegudes per aquesta revista especialitzada en el món dels negocis i les finances, publicada als Estats Units.
Margarita Parra Álvarez és directora de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM), fet que destaca la Forbes Women España, en reconéixer-la com a màxima responsable del centre d’investigació i ensenyament que té com a finalitat la salut, l’alimentació, la seguretat i el medi ambient.
Parra Álvarez ha rebut el premi a l’Excel·lència Docent del Consell Social de la Universitat de València, així com diversos guardons a la innovació educativa, i el programa Docentia li ha atorgat la qualificació d’excel·lent.
La catedràtica de la Universitat de València realitza des de 2007 investigació sobre Química Supramolecular, i es dedica, amb el grup del qual forma part, al disseny, síntesi i avaluació de quimiosensors i quimiodosímetres cromo i/o fluorogènics per a la detecció de molècules xicotetes. Així, han realitzat importants contribucions en la detecció d’agents nerviosos, gasos contaminants, neurotransmissors i drogues de submissió química.
Els últims resultats sobre quimiosensors per a la detecció de fàrmacs de submissió química s’han traduït en 5 patents i està en procés de creació de la spin-off Opticalsens SL.
La seua investigació també s’ha estés a aplicacions reals, mantenint acords amb diferents empreses. Tenen conveni amb SERVALESA des de fa 8 anys i tenen una patent que ja estan en explotació.
A més, és directora, des de 2022, de l'Institut Interuniversitari d'Investigació de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM). Aquest centre multidisciplinar els ha permés desenvolupar noves línies d’aplicació dels esmentats sensors mitjançant suports sòlids i els seus possibles usos ‘in viu’ amb la seua monitorització en diverses línies cel·lulars i en ratolins. Així, han iniciat una nova línia d’investigació que els permet l’alliberament controlada de fàrmacs, com a mètode de dosificació molt més eficient, on ja estan obtenint resultats per al tractament de malalties inflamatòries del colon i de l’osteoporosi.