
L’Institut de Física Corpuscular (IFIC, centre mixt CSIC-Universitat de València) organitza per primera vegada les Jornades Tècniques per a donar a conéixer els desenvolupaments tecnològics en què treballen els seus grups experimentals. Així, els dies 12 i 13 de març es presenten al Parc Científic els principals avanços realitzats per enginyers i tècnics de l’IFIC en diversos projectes, des de la pròxima millora del Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN fins al major telescopi de neutrins del món, el KM3NeT, entre altres.
Els dies 12 i 13 de març, al Saló d’Actes del Parc Científic de la Universitat de València, es presenten els principals avanços realitzats pels més de quaranta enginyers i tècnics de l’IFIC per a la pròxima millora del Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN, el major telescopi de neutrins del món (KM3NeT), experiments sobre aquesta partícula elemental i sobre estructura nuclear, física mèdica i noves tècniques d’acceleració, entre altres.
Aquestes Jornades Tècniques reflecteixen la importància de la tecnologia en la recerca que du a terme l’IFIC, únic Centre d’Excel·lència Severo Ochoa de la Comunitat Valenciana dedicat a la Física Fonamental, tant en la seua vessant experimental com en la teòrica. En paraules del seu director, Juan José Hernández, “l’avanç de la ciència està en bona manera determinat per les nostres capacitats tecnològiques”, per la qual cosa la tecnologia que es desenvolupa en centres de recerca capdavanters com l’IFIC definirà les possibilitats de futurs descobriments.
Un dels llocs on es persegueixen aquestes troballes és el LHC, l’accelerador del CERN que prepara una gran millora a partir del 2025. Milers de científics i enginyers treballen en el desenvolupament de les tecnologies que permetran als seus experiments registrar més col·lisions, que impliquen més oportunitats per a buscar nova física. Per a tal finalitat, es necessiten imants més potents, materials més resistents i millores en els sistemes electrònics i informàtics per a captar, processar i emmagatzemar la ingent quantitat d’informació esperada. Les Jornades Tècniques mostraran les tecnologies que desenvolupa l’IFIC per tal d’afrontar aquests reptes en els experiments del LHC on participa –ATLAS, LHCb i MoEDAL–, a més dels treballs per a preparar la pròxima generació d’acceleradors de partícules com l’International Linear Collider (ILC).
El personal científic i tècnic de l’IFIC també participa en alguns dels experiments més prometedors en física d’astropartícules i física de neutrins, camps on s’han aconseguit els majors avanços recents: la detecció d’ones gravitacionals i el descobriment de les oscil·lacions dels neutrins. En les Jornades es presenten els desenvolupaments que realitza l’IFIC per a l’electrònica de lectura i el calibratge temporal de KM3NeT, que serà el major telescopi de neutrins del món per a estudiar el cosmos amb aquesta esquiva partícula.
Una altra important contribució tecnològica de l’IFIC és el sistema de control de la temperatura de protoDUNE, el prototip de detector d’argó líquid que utilitzarà l’experiment DUNE als Estats Units i que es construeix al CERN. També en física de neutrins, l’equip de l’IFIC que lidera l’experiment NEXT desenvolupa una nova tecnologia de detecció mitjançant gas xenó, una de les més prometedores per a esbrinar si el neutrí és la seua pròpia antipartícula el prototip de la qual es posa en servei al Laboratori Subterrani de Canfranc.
L’IFIC també desenvolupa tecnologies per a alguns dels experiments més capdavanters en la recerca de l’estructura nuclear com ara n_TOF, al CERN, o BRIKEN, un experiment al Japó liderat per l’IFIC que reprodueix certs processos de formació d’elements pesats que es produeixen en les estrelles. Així mateix, l’IFIC ha desenvolupat part de l’electrònica de lectura de dades d’AGATA, un multidetector per a experiments d’espectroscòpia gamma en física nuclear desenvolupat per diversos països europeus amb la coordinació de l’IFIC.
Aquestes tecnologies creades per a estudiar els constituents de la matèria tenen múltiples aplicacions en camps com ara la medicina, on la física de partícules ha produït notables avanços en tècniques de diagnòstic i tractament com els dispositius PET o l’hadronteràpia. En les Jornades Tècniques es presenta l’estat de nous sistemes d’adquisició de dades per a instrumentació de física mèdica, a més de la posada a punt dels nous laboratoris de l’Ifimed, la instal·lació per a la recerca en física mèdica de l’IFIC on també es desenvolupen noves tècniques d’acceleració.
L'activitat tecnològica de l’IFIC està recolzada pels seus serveis tècnics, des d’informàtica, que proporciona recursos de computació per a la recerca que realitza el centre i que contribueix significativament a l’experiment ATLAS, fins al d’electrònica, que disposa d’una sala blanca per a microelectrònica, passant pels de mecànica i manteniment d’instal·lacions i equipaments científics. Tots aquests serveis exposen els seus treballs de suport a la recerca en aquestes Jornades Tècniques. A més, l’activitat tecnològica de l’IFIC requereix de la participació de la indústria, afermant una col·laboració que reverteix en l’economia local i nacional.