
Juan Ignacio Cirac, director de la Divisió Teòrica de l'Institut Max Planck d'Òptica Quàntica, ha parlat hui, en el Parc Científic de la Universitat de València, sobre les eines que utilitza la física quàntica per a simular sistemes complexos. La conferència forma part del programa de Col·loquis de l'Institut de Física Corpuscular (UV-CSIC) com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa, que enguany ha organitzat 16 col·loquis amb destacats científics d'àmbit nacional i internacional.
En la conferència, el Premi Príncep d'Astúries de Recerca Científica ha exposat les eines que utilitza la física quàntica per a simular sistemes complexos, formats per gran nombre de partícules en interacció. Cirac ha mostrat com aquests mètodes basats en informació quàntica, camp on és un dels majors experts mundials, poden ajudar a la física de partícules a estudiar aquest tipus de sistemes.
Els anomenats sistemes físics de molts cossos són difícils de descriure, ja que el nombre de paràmetres requerit per a ells s'incrementa exponencialment al nombre de partícules que contenen. Aquest problema apareix en moltes àrees de la ciència, i s'han desenvolupat diversos mètodes per a resoldre-ho. Des del punt de vista de la mecànica quàntica, la part de la Física que s'ocupa del món subatòmic, les partícules que formen aquests sistemes estan ‘entrellaçades’, la qual cosa afig complexitat al sistema.
No obstant açò, en els últims anys s'han realitzat diverses aproximacions al problema des del camp de la informació quàntica, on Juan Ignacio Cirac és un dels majors experts mundials. No en va va rebre el Premi de la Fundació BBVA Fronteres del Coneixement en la categoria de Ciències Bàsiques en 2008 juntament amb Peter Zoller, un dels pioners del camp, i la Medalla Franklin en Física de l'Institut Franklin (EUA) amb el propi Zoller i David J. Wineland, guanyador del Nobel de Física en 2012.
Cirac va mostrar en la conferència organitzada per l’IFIC com a través de simulacions quàntiques es poden produir altres sistemes que emulen el comportament d'aquests sistemes físics, reduint la seua complexitat per a poder així estudiar-los. En aquests treballs col·labora amb María del Carmen Bañuls, investigadora valenciana formada en l'Institut de Física Corpuscular que treballa actualment en la Divisió Teòrica de l'Institut Max Planck d'Òptica Quàntica que dirigeix Cirac.
Juan Ignacio Cirac Sasturain (Manresa, 1965) es va llicenciar en Física en la Universitat Complutense de Madrid, on va realitzar el doctorat en el departament d'Òptica. Després del seu pas pel Departament de Física Aplicada de la Universitat de Castella-la Manxa, el Joint Institute for Laboratory Astrophysics (JILA) de la Universitat de Colorit (EUA) i l'Institut de Física Teòrica de la Universitat de Innsbruck (Àustria), va recalar en l'Institut Max-Planck per a l'Òptica Quàntica, on dirigeix la seua Divisió Teòrica des de 2001. Des de 2002 és també professor honorari de la Universitat Tècnica de Munich (Alemanya) i professor convidat en l'Institut de Ciències Fotòniques de Barcelona (ICFO).
La seua recerca se centra en la teoria quàntica de la informació, desenvolupant sistemes basats en mecànica quàntica que formen la base de la computació quàntica, futurs ordinadors molt més ràpids que els actuals. A més dels reconeixements ja citats, Juan Ignacio Cirac acumula altres distincions com la Medalla d'Honor de l'Institut Niels Bohr (Suècia, 2013); el Premi Wolf en Física, també compartit amb Peter Zoller (Israel, 2013); el Premi Nacional de Recerca Blas Cabrera (2007); la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física (2002); i el Premi Investigadors Novells de la Reial Societat Espanyola de Física (1992).
La conferència de Cirac forma part del programa de col·loquis Sever Ochoa que organitza l'Institut de Física Corpuscular, centre mixt de la Universitat de València i el CSIC pioner en la recerca dels constituents de la matèria a Espanya. Des de 2015, el IFIC és un dels Centres d'Excel·lència Sever Ochoa per la seua labor investigadora, l'únic en el camp de la Física a la Comunitat Valenciana. En 2017, el IFIC ha organitzat 16 col·loquis dins d'aquest programa, portant a València a destacats científics d'àmbit nacional i internacional.