Expociència celebra 15 anys acostant la ciència al públic general, demostrant que és per a tots els públics, fascinant, molt diversa, i sobretot, divertida. El nostre grup va participar per segon any consecutiu, amb dues activitats que guiaven als visitants a través del procés d'identificació i estudi de diferents bacteris mitjançant l'ús d'una "Pokédex bacteriana".
Dissabte passat 6 de Març es va celebrar la 15a edició d'Expociència, una jornada dedicada a la divulgació del coneixement científic en el qual van participar diversos grups d'investigació, amb més de 100 activitats per a tots els públics.
Enguany, el nostre grup va participar de nou en aquesta jornada. Es van preparar dues activitats complementàries que guiaven de manera senzilla i comprensiva als visitants a través del procés d'identificació de diferents bacteris, patògenes o no, amb l'atractiu afegit per als i les més xiquetes de completar una “Pokédex bacteriana” (perquè si hi ha una cosa més "txula" que la ciència, són els videojocs).
En aquestes dues activitats, anomenades “La Pokédex bacteriana: Identifica el teu bacteri” i “La Pokédex bacteriana: Estudia el teu bacteri”, els membres del grup van explicar de manera accessible i amena les tècniques més utilitzades en els laboratoris de microbiologia per a detecció i identificació de bacteris, així com la caracterització del seu potencial patogen i resistència a antibiòtics.
La primera activitat consistia en l'explicació general del procés complet d'identificació i caracterització, mitjançant un senzill pòster penjat a l'entrada de la carpa. D'aquesta manera, els visitants començaven la part més interactiva de l'activitat amb una base de coneixement que els facilitava la comprensió i assimilació de conceptes més concrets. A continuació, se'ls feia lliurament d'una Pokédex de la seua elecció, amb les quals podien triar entre quatre espècies diferents de poke-bacteris: Vibrio vulnificus, Clostridium botulinum, Aquaspirillum aquaticum i Vagococcus salmoninarum.
Una vegada triada la seua espècie, els membres del grup els explicaven com identificar i confirmar les espècies mitjançant tires API i un puzzle-PCR. Amb aquestes tires API, que mostren el perfil bioquímic de cada espècie, havien de confirmar la seua espècie d'elecció comparant el patró de colors que apareixia en el seu Pokédex amb el de la tira en temps real. D'altra banda, amb la PCR igualment confirmaven que havien identificat correctament la seua espècie completant un puzzle que contenia una seqüència d'ADN característica de cada espècie.
Amb l'espècie identificada i confirmada, arribava el moment de caracteritzar la seua capacitat patogènica, o en el nostre cas, de calcular els seus "stats" d'atac i defensa en la segona activitat. Aquest atac el van calcular mitjançant el recompte de nombre de calbes en plaques d'agar-llet (Atac rompeleche) i agar-sang (Atac rompesangre). D'aquesta manera se'ls explicava l'habilitat dels bacteris de degradar (“trencar”) diferents compostos per a alimentar-se, igual que fan els humans.
D'altra banda, la defensa la van estudiar en plaques d'antibiogrames, mesurant el diàmetre de la calba al voltant d'una pastilla d'antibiòtics. S'explicava per tant què són exactament els antibiòtics i per a què serveixen, i en aquest últim punt es remarcava també la necessitat del seu ús responsable, ja que van mesurar també una defensa especial, o mutada, on les calbes eren més xicotetes i els bacteris, per tant, més resistents als antibiòtics.
Finalment, l'activitat al complet acabava amb la visualització de bacteris bioluminescents, crescudes en plaques d'agar i amb forma de pokémon, per a demostrar que no tots els bacteris són dolentes (i que els investigadors del grup en el fons som uns frikis).
És necessari destacar que l'acurada planificació i preparació de les activitats, així com el seu enfocament amé i divertit va convertir la Pokédex bacteriana en un èxit entre els visitants de l'Expociència 2023, que no van deixar d'acostar-se a la carpa des de l'obertura del recinte, fins al final mateix de la jornada.
Així mateix, tots els integrants del grup es van aplicar al 120% per a explicar de la millor forma possible les seues activitats assignades, i els visitants van respondre amb gran interés i atenció, convertint la jornada en un èxit per a la divulgació del coneixement científic i l'acostament entre el públic general i els investigadors.
Imatges: