Amb l'objectiu d'estudiar quina és la imatge que es difon de la salut mental en l'esfera digital, les investigadores de ScienceFlows Lorena Cano, Empar Vengut i Carolina Moreno han realitzat una anàlisi de contingut quantitatiu-qualitatiu de notícies en mitjans digitals i publicacions de pàgines de Facebook
Una de les principals conclusions a les quals han arribat és que, encara que la major part dels missatges tenen un enfocament positiu, la presència d'informació amb connotacions negatives és prou significativa com per a perpetuar l'estigma social.
Per a realitzar la investigació, es va realitzar una anàlisi d'una mostra de 370 notícies publicades entre agost de 2016 i gener de 2017 i 352 pàgines de Facebook. L'anàlisi de les notícies en mitjans digitals que tractaven directament el tema de la salut mental permet concloure que en el 40% de les notícies analitzades l'enfocament era predominantment positiu. Les notícies que, per contra, tractaven la salut mental des d'una perspectiva negativa van ser el 26% de la mostra. Com les mateixes autores indiquen, en premsa el negatiu té un efecte cognitiu major, per la qual cosa la proporció de notícies negatives és encara significativa i contribuïx a la creació i perpetuació de l'estigma social associat a les malalties mentals.
Per part seua, l'anàlisi del contingut en Facebook ha mostrat com un elevat percentatge de les pàgines (el 28%) utilitzaven la salut mental per a justificar el contingut creatiu de les seues publicacions, fent-se eco del vincle que en l'imaginari col·lectiu segons el qual la inestabilitat mental està relacionada amb la sensibilitat artística o la genialitat. Del corpus seleccionat, tan sols un 39% tractaven de manera directa el tema de la salut mental. D'esta mena de continguts, el 32% el tractava d'una manera neutra o institucional, el 5% de manera positiva i el 2% de manera negativa.
L'estudi Imatges de salut mental en Internet: una anàlisi del contingut de Facebook i els mitjans digitals en espanyol ha sigut publicat en la revista Prisma Social.