
L’Ateneu Mercantil de València ha acollit l’acte de lliurament dels premis ‘Dones Progressistes 2019’ que atorga la Federació de Dones Progressistes de la Comunitat Valenciana i que enguany celebra la seua 27 edició.
En la present edició, que ha tingut un especial record per a l’exministra socialista Carmen Alborch, s’han guardonat a un total de tres dones i un homes que han destacat als seus àmbits per la defensa de la igualtat.
Així, Mª Vicenta Mestre, la primera rectora en 520 anys d’història de la Universitat, ha rebut el premi per la seua aposta en fer l’educació en igualtat com a eina per combatre els diferents sexismes que es pateixen en la societat actual.
El guardó li ha sigut lliurat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, qui ha asseverat que un dels millors moments durant el seu mandat va ser el nomenament de Mª Vicenta Mestre com rectora de la Universitat, ‘elegida democràticament per la comunitat universitària i que va provocar que el dia després de la seua elecció, vivirem en una societat millor’. Recordant a l’escriptora i feminista Maria Cambrils, Puiga ha destacat que la història de la desigualtat patida per les dones és molt gran, però esdeveniments com tindre una rectora després de 520 anys d’història, ‘suposa el principi d’una xicoteta revolució, perquè Mª Vicenta Mestre és un símbol per a moltes dones’.
A les seues paraules, Mestre, qui ha afirmat que és un premi compartit amb tot l’equip de govern i la comunitat universitària, ha destacat s’ha de continuar ‘la lluita per trencar sostres, per transformar la societat i mirar cap al futur amb igualtat, perquè la societat del futur, lliure, inclusiva i democràtica, no és possible sense les dones’. A més, la rectora ha alertat sobre ‘un masclisme actual que sembla de baixa intensitat, de vegades recobert de benevolència, que encobreix comportaments intolerables, com de dominació i violència cap a la dona’.
Junt amb Mª Vicenta Mestre, han rebut els premis ‘Dones Progressistes 2019’ el periodista Agustí Zaragozá per la seua defensa en la necessitat de nous tipus de masculinitats, allunyades del masclisme i la importància d’incorporar als homes en la lluita per la igualtat. El guardó se l’ha lliura la Medalla de la Universitat, Julia Sevilla.
El president del Consell Rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Enrique Soriano, ha sigut la persona encarregada de lliurar el premi al col·lectiu de fotoperiodistes feministes valencianes conegudes com ‘Les Beatrius’, per la seua implicació i capacitat de mobilització en la vaga del 8M de 2018 dins del moviment estatal ‘Las periodistas paramos’.
Finalment, l’activista Amelia Tiganus ha rebut de mans de la secretària d’Igualtat del PSPV-PSOE, Rosa Peris, el guardó pel seu activisme feminista en defensa de les dones víctimes de la prostitució. Tiganus, com a supervivent de la tracta, defensa l’abolició de la prostitució com sistema que vulnera els drets humans.
A l'acte han assistit el Consell de Direcció, nombrosos membres de la comunitat universitària, el delegat Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, membres de la Generalitat com la consellera de Justícia, Governació i Reformes Democràtiques Gabriela Bravo i el conseller d'Hisenda Vicent Soler, membres de diversos ajuntaments i de la Diputació de València, així com personalitats destacades del món social i cultural valencià.
Els premis Dones Progressistes suposen un reconeixement a dones i homes que han destacat per la seua contribució per la igualtat real. La Federació realitza nombroses accions formatives com tertúlies, xerrades o cursos de salut que fomenten la igualtat en la societat valenciana. A més, contempla un programa d’orientació i inserció laboral per a dones immigrants i un programa específic de prevenció de la violència de gènere en els centre educatius.
Imatges: