La Universitat i INCLIVA, en el primer estudi espanyol sobre com es mouen les cèl·lules tumorals durant la cirurgia de càncer de pàncrees

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 10 d’abril de 2025
D’esquerra a dreta: Elena Muñoz, Luis Sabater i Marina Garcés.
D’esquerra a dreta: Elena Muñoz, Luis Sabater i Marina Garcés.

Personal investigador de la Universitat de València integrat en l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA-Hospital Clínic Universitari de València ha participat en el primer estudi espanyol que descriu el moviment de les cèl·lules tumorals mentre es practica una intervenció per càncer de pàncrees. L’estudi, liderat per l’Hospital Universitari Virgen del Rocío de Sevilla, obri la porta al plantejament de noves estratègies per a evitar que el tumor cresca de nou després de l’operació o fins i tot que s’estenga a altres zones del cos.

“La possibilitat de monitorar el moviment de les cèl·lules tumorals mitjançant biòpsia líquida intraoperatòria suposa un avanç de gran rellevància en la cirurgia oncològica pancreàtica. Aquest enfocament ens permet identificar dinàmiques de disseminació tumoral durant l’acte quirúrgic i, potencialment, intervenir-hi de forma més precisa per reduir el risc de recidiva o metàstasi”, assenyala Luis Sabater, catedràtic del Departament de Cirurgia de la Universitat de València, cap del Servei de Cirurgia de l’Hospital Clínic Universitari de València i coordinador del Grup d’Investigació en Cirurgia General i Digestiva d’INCLIVA.

Luis Sabater ha liderat part de la investigació des de València, des d’on ha contribuït amb un nombre significatiu de casos a l’estudi nacional. El seu equip de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital Clínic Universitari de València també forma part del Grup d’Investigació en Cirurgia General i Digestiva d’INCLIVA, format per Elena Muñoz, professora associada del Departament de Cirurgia (UV), Marina Garcés i Dimitri Dorcaratto, professora i professor associats del Departament d’Anatomia i Embriologia de la UV i Isabel Mora.

“Hem monitorat durant tota la intervenció quirúrgica de càncer de pàncrees com es mouen tant les cèl·lules tumorals aïllades com les agrupacions d’aquestes cèl·lules i hem analitzat el seu impacte en els resultats”, afirma l’investigador principal del projecte en àmbit nacional, Javier Padillo, cirurgià expert en càncer de pàncrees, cap del Servei de Cirurgia General i catedràtic de Cirurgia de la Universitat de Sevilla.

En aquesta investigació multicèntrica, denominada CETUPANC, han participat cirurgians de deu hospitals espanyols amb experiència en cirurgia de càncer de pàncrees. A més de cirurgians, hi han participat oncòlegs, patòlegs i digestius. El treball, que ha sigut finançat per l’Institut de Salut Carles III del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ha tingut una durada de vuit anys, tres dels quals fent un seguiment estret als pacients.

Els professionals han desenvolupat un nou concepte de biòpsia líquida intraoperatòria. Segons els resultats obtinguts, la mobilització de cèl·lules tumorals durant la cirurgia pot aportar informació interessant per a valorar el risc que queden possibles restes tumorals microscòpiques. D’altra banda, els investigadors han detectat quin tipus de cèl·lules s’associen amb més probabilitat a l’aparició de metàstasi i quins factors hi contribueixen.

Els resultats obtinguts han sigut publicats, de moment, en dues revistes de gran impacte en l’àmbit de la cirurgia: International Journal of Surgery, que és la segona revista en factor d’impacte de l’àrea, i British Journal of Surgery Open, que està en el percentil 89, també entre les líders de la cirurgia.

 

Referència dels articles:

International Journal of Surgery 110 (12): p. 7798-7805, December 2024. | doi: 10.1097/JS9.0000000000002153  

British Journal of Surgery Open, Volume 8, Issue 6, December 2024, zrae123, https://doi.org/10.1093/bjsopen/zrae123