Albert Ferrer i Daniel Benito, guardonats per una investigació per a recuperar el Palauet de Nolla

Torreta del Palauet de Nolla, abans de la rehabilitació

Els professors Albert Ferrer i Daniel Benito, del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, han estat guardonats amb els Premis Europa Nostra 2012 de Patrimoni Cultural, en la secció d’investigació per un estudi per a recuperar el Palauet de Nolla de Meliana. Ferrer i Benito formen part d’un equip multidisciplinar que ha treballat en l’estudi d’aquest emblemàtic edifici.

Aquests premis estan considerats els més prestigiosos que s’atorguen a Europa per a projectes per a la conservació, la difusió i la restauració de béns culturals. El jurat ha valorat la profunditat, l’interés i la cura invertits en aquesta investigació realitzada amb anterioritat a la restauració del Palau de Nolla, un monument que encara que “modest està ple de significat i valor històric, testimoni de les activitats relacionades amb la producció de la ceràmica espanyola en el segle XIX”. El projecte es va centrar en el valor no sols patrimonial del palau sinó que també apunta que l’actuació en la recuperació de l’espai ha guanyat en interés i reconeixement dels ciutadans de Meliana.

Aquesta investigació se centra en un dels monuments més emblemàtics del segle XIX a València. Aquest espai situat a Meliana era el símbol i el centre d’exposicions d’una fàbrica de ceràmica de gran importància en la història de la industrialització espanyola, els mosaics que s’hi fabricaven decoraven els nombrosos edificis de l’estil Art Nouveau en tota Europa, com els construïts per Antoni Gaudí.

Per a dur endavant aquesta restauració i donada la seua importància històrica i artística, un equip multidisciplinari d’experts internacionals –del que formen part Ferrer i  Benito- va estudiar exhaustivament l’estructura, el volum, la decoració, la història i l’estat de conservació de l’edifici, tota la informació necessària per a l’establiment de criteris d’intervenció.

Aquest projecte ha permés el descobriment de l’evolució de l’edifici, la documentació de tots els seus elements constructius i decoratius i la comprensió de les patologies.

Els premis Europa Nostra es lliuraran l’1 de juny en una cerimònia que se celebrarà en el Monestir dels Jerònims de Lisboa. Els 28 guanyadors van ser seleccionats entre 226 projectes presentats de 31 països diferents. Tots els guardonats reben una placa o un trofeu. Cadascun dels sis guanyadors del premi especial també rep deu mil euros. El termini per a presentar-se als pròxims premis finalitza l’1 d’octubre de 2012.

Europa Nostra és una ONG paneuropea que actua com la veu del patrimoni cultural a Europa. Reuneix i representa a 250 organitzacions no governamentals de més de 50 països europeus, amb un mínim de cinc milions de ciutadans afiliats. La seua extensa xarxa de professionals i voluntaris es dedica amb a la protecció del patrimoni cultural europeu per a les generacions del present i del futur.
 

Data d'actualització: 26 de de març de 2012 11:11.

Llista de notícies