L'Aula de Cinema organitza sengles cicles sobre filmografia polonesa contemporània i diversitat funcional

Fotograma del film 'Jasminum'.

Aquest novembre l'activitat cinematogràfica a la Universitat de València tindrà lloc al llarg de dos cicles organitzats per l'Aula de Cinema. D'una banda, les pel·lí­cules dels dimecres en versió original -ara, dedicades al cinema polonés contemporani-, i, d'altra, la sèrie titulada 'De la discapacitat a la diversitat funcional'.

L’Aula de Cinema de la Universitat de València prossegueix amb la seua activitat habitual al Col·legi Major Lluís Vives, on tots els dimecres a les 18 hores projecta un film en versió original acompanyat de presentació i col·loqui com a part dels seus cicles mensuals.

Al novembre, la programació estarà dedicada al cinema polonés actual i recollirà algunes de les més recents produccions del país centreuropeu. L’activitat s’organitza en col·laboració amb La Filmoteca de l’IVAC, que reprendrà el cicle al desembre i gener amb nous films, i amb l’Institut Polonés de Cultura de Madrid, el Consolat de la República de Polònia a València i el Centre de Cultura Polonesa a València, que han proporcionat la selecció de pel·lícules, representatives del cinema que es realitza a Polònia en els últims anys. Amb aquest cicle, les institucions poloneses a Espanya s’uneixen als actes programats per a la promoció de la cultura del seu país durant la presidència de torn de la Unió Europea, que Polònia ocuparà fins a final d’any.

Aquesta mostra permetrà donar a conéixer la qualitat i diversitat de propostes que es donen al cinema polonés actual, una cinematografia que rares vegades arriba a les nostres pantalles, satisfetes per les estrenes provinents de Hollywood i, en menor mesura, d’altres cinematografies europees més potents. Les pel•lícules que componen el cicle són un reflex de la societat i la cultura poloneses de hui, en les quals encara està molt present la petjada deixada pel domini soviètic, que es va perllongar des del final de la Segona Guerra Mundial fins a l’enfonsament de la URSS a la fi de la dècada dels 80 i principis de la dècada dels 90 del segle XX. Encara que molt diferents entre si, tots els films tenen un to malenconiós i agredolç, retratant a personatges poc convencionals.

Aquest dimecres, 2 de novembre, tingué lloc la primera sessió, que comptà amb la presència de Cezary Kruk, director Adjunt de l'Institut Polonès de Cultura de Madrid i gran expert en cinema polonés, i de José Antonio Hurtado, cap de programació de la Filmoteca. Es projectà Pequeño Moscú, que relata la història d'un amor impossible amb el rerefons de les tibants relacions entre l'exèrcit rus i la societat polonesa en la població de Legnica durant els anys 60. En la pel·lícula es mostra com els esdeveniments que van succeir llavors segueixen condicionant l'existència dels personatges en l'actualitat. En la segona sessió (dimecres 9 de novembre) es projectarà Los fuera de juego, una rondalla moderna en la qual un futbolista que ho ha perdut tot a causa del seu alcoholisme, recuperarà la il·lusió entrenant a un equip d’homes sense sostre. El cicle continuarà el dimecres 16 amb la pel·lícula Revers, de cuidada fotografia, en la qual es juga amb el color i el blanc i negre per marcar els salts temporals d’una història protagonitzada per una jove sensible, la vida rutinària de la qual es veurà alterada de sobte. La quarta sessió del cicle tindrà lloc el dimecres 23, i en ella es projectarà Jasminum, una pel·lícula de tints fantàstics en la qual una restauradora arribarà amb la seua filla a un convent carmelita per a ocupar-se de les pintures de la seua església, realitzant també estranys experiments alquímics a les nits. Aquest cicle es tancarà el dimecres 30 amb el film Amor reclutado, la història del qual se situa en plena transició polonesa, a la fi dels 80, on la complexa situació política, repleta d’accions encobertes, dóna lloc a una estranya relació entre un agent del Ministeri de l’Interior i una prostituta.

De la discapacitat a la diversitat funcional

D’altra banda, l’Aula de Cinema de la Universitat de València, en la seua habitual col·laboració amb l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero, projectarà aquest mes de novembre el cicle De la discapacitat a la diversitat funcional els dijous 10, 17 i 24, a les 18 hores, al Palau de Cerveró. Totes les sessions van precedides d’una presentació i seguides d’un col·loqui amb el públic.

El cicle aprofundeix en el fenomen de la discapacitat física des del punt de vista dels valors i noves funcions que es desenvolupen en la convivència amb ella, cercant el seu costat més humà. Per això, el cicle comença amb l’entranyable i divertida Luces de la ciudad (C. Chaplin, 1931), on el protagonista cerca la manera d’operar a la seua enamorada cega; per a continuar, el clàssic El hombre elefante (D. Lynch, 1980) s’endinsa en la bondat que pot trobar-se sota una horrorosa aparença física i que la societat no és capaç de percebre. Finalment, Mi pie izquierdo (J. Sheridan, 1989) mostra un exemple de superació i tenacitat, el de l’escriptor Christy Brown, que va aconseguir desenvolupar el seu talent malgrat la seua paràlisi.
 

Data d'actualització: 3 de de novembre de 2011 08:07.

Llista de notícies