L’Aula de Cinema reflexiona sobre estereotips de gènere en el cinema clàssic

Fotograma de l'Àngel Blau.

L'Aula de Cinema de la Universitat, en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat i La Filmoteca, presenta al març un nou cicle titulat 'Encotillades: qüestionant els estereotips femenins en el cinema clàssic'. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, tots els dimecres a les 18 hores es projectarà a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació una selecció de pel·lícules entorn dels principals estereotips associats als personatges femenins en el cinema clàssic.

El cicle pretén convidar als espectadors a una reflexió sobre alguns mites construïts al voltant del gènere per a promoure així, a través de tres pel·lícules, una posterior anàlisi crítica, des de la perspectiva de gènere, del paper social assignat a la dona

El cicle donarà començament el pròxim dimecres, dia 5 de març amb la projecció de La tentación vive arriba (The Seven Year Itch, 1955), una de les comèdies més famoses de l'obra del realitzador d'origen austríac Billy Wilder, que va contribuir enormement a la consagració del mite entorn de la figura de Marilyn Monroe. La pel·lícula narra la història d'un corrector de textos que, obligat a quedar-se solament a Nova York durant el període vacacional, comença a fantasiar amb l'atractiva modele recentment instal·lada en la seua finca. La sessió permetrà aprofundir en la concepció de la dona com a objecte en bona part del cinema clàssic, un model de feminitat construït essencialment per al “plaer visual” masculí, concepte clau en l'anàlisi feminista del cinema i especialment en l'obra de la influent teòrica Laura Mulvey. 

El dimecres dia 12 de març es projectarà Solo el cielo lo sabe (All That Heaven Allows, Douglas Sirk, 1955), un melodrama arrabassat i manierista que narra la controvertida relació amorosa entre una adinerada vídua i el seu jove i aposte jardiner, encarnat per un Rock Hudson en un dels seus papers més emblemàtics. El també director de Obsesión o de Escrito sobre el viento, Douglas Sirk, reflexiona en aquest film sobre la hipocresia social i els lligams imposats a la dona durant la seua maduresa, a través d'una història i uns temes que serien represos anys després per l'alemany Fassbinder en Todos nos llamamos Alí (1974).

La cloenda del cicle tindrà lloc el dia 26 de març amb la projecció de El Ángel azul (Der blaue Engel, Josef von Sternberg, 1930), considerada una de les pel·lícules més innovadores dels inicis de cinema sonor. La cinta, dirigida a Alemanya per Josef von Sternberg i protagonitzada per la universal Marlene Dietrich, narra el particular descens als inferns d'un professor a causa de la seua progressiva obsessió per Lola Lola, principal reclam del cabaret de dubtosa fama que dóna nom a la pel·lícula. La memorable interpretació de Marlene permetrà aprofundir en la tradicional figura de la femme fatale, precisament en un dels papers que la va catapultar com a estrella. La presentació d'aquesta sessió de clausura i el posterior col·loqui correrà a càrrec d'Áurea Ortíz, professora de cinema de la Universitat de València. 

Com és habitual en la programació cinematogràfica de l'Aula de Cinema de la Universitat de València, cada sessió comptarà amb una presentació prèvia a càrrec de membres de l'Aula de Cinema. Amb posterioritat a la projecció, s'obrirà un col·loqui en el qual podrà participar el públic assistent. Totes les projeccions seran en versió original amb subtítols en castellà i l'entrada és lliure fins a aconseguir l'aforament permès.

Durant el mes de març, la programació de l'Aula de Cinema per als seus diferents espais gira entorn de la igualtat de gènere i està organitzada amb la col·laboració de la Unitat d’Igualtat de la pròpia Universitat de València. Compta, així mateix, amb el suport de la Filmoteca de CulturArts IVAC, organisme que des del 22 de febrer fins al 8 de març presenta les seues pròpies propostes de programació entorn de la imatge de la dona en el setè art: d'una banda, Girls on Fire, cicle compost per tres pel·lícules, realitzades per directores joves i protagonitzades per dones adolescents que utilitzen la seua sexualitat com a manera de relacionar-se; d'altra banda, la projecció dels documentals Con la pata quebrada, en el qual el crític Diego Galán adona del tractament de la dona en l'imaginari cinematogràfic espanyol, i Las maestras de la República, guardonat amb el Goya a millor documental en la passada edició dels premis. 

Més informació www.uv.es/auladecinema

 

 

Data d'actualització: 5 de de març de 2014 08:00.

Llista de notícies