Científics debaten el futur del principal laboratori de física nuclear

El laboratori alemany GSI.

Un centenar d’investigadors europeus es reuneix aquesta setmana a València per a debatre sobre els primers passos de la futura instal·lació de referència europea per a la recerca en física nuclear, el laboratori FAIR, que es construeix a Darmstadt (Alemanya). La NUSTAR week 2014 se celebra del 22 al 26 de setembre a la seu de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), en el Parc Científic de la Universitat de València.

La trobada científica aborda la posada en marxa d’aquesta instal·lació experimental que investigarà el procés de formació dels elements més pesats de l’Univers, entre altres temes.

La col·laboració NUSTAR (de l’anglés Estructura Nuclear, Astrofísica i Reaccions) és un dels anomenats ‘quatre pilars’ de FAIR. El seu objectiu és comprendre com es van formar els elements pesants en l’Univers, més pesants que el ferro. Aquests elements es van produir en successos violents com a explosions de supernoves, en un procés conegut com ‘procés-r’, que es dóna en condicions extremes de temperatura i densitat. Amb el feix de partícules de NUSTAR es produiran nuclis exòtics que es van haver de crear en aquest tipus de fenòmens per donar lloc als elements pesants estables que veiem hui dia. 
 
En la reunió que se celebra en l’Institut de Física Corpuscular, els investigadors de NUSTAR (una col·laboració de més de 700 científics i 170 institucions de tot el món) començaran a definir la posada en marxa dels diferents experiments del projecte quan entre en funcionament el laboratori que els acollirà, FAIR, previst per al 2018. NUSTAR consisteix en una sèrie de detectors que aprofitaran els nuclis exòtics produïts per Super-FRS, la major instal·lació del món per a produir aquest tipus de nuclis (que no són estables i per tant no es troben en la Naturalesa) a energies ‘relativistes’. 
 
Hi ha una important participació espanyola en molts d’aquests detectors de NUSTAR, cadascun especialitzat en un aspecte concret de la física que es pretén estudiar (com ocorre amb els experiments del Gran Col·lisionador d’Hadrons, LHC). Els grups experimentals de física nuclear de les universitats de Santiago de Compostel·la (USC), Complutense de Madrid (UCM), Politècnica de Catalunya (UPC), Granada (UGR), Huelva (UHU), Sevilla (US) i Vigo, juntament amb l’Institut d’Estructura de la Matèria (IEM-CSIC), el CIEMAT i l’IFIC, porten una dècada col·laborant en la preparació d’aquests detectors. Mig centenar de físics nuclears espanyols participen en FAIR.  
 
Aquesta col·laboració ja ha donat els seus fruits. Berta Rubio, investigadora de l’IFIC i representant espanyola en l’òrgan de FAIR que avalua les contribucions de cada país, recorda que ja hi ha cinc dispositius liderats per grups espanyols per als experiments de FAIR/NUSTAR que han superat l’aprovació del seu disseny. Dos d’ells s’han utilitzat ja en altres instal·lacions, a l’espera de la finalització de FAIR: es tracta de BELEN, dissenyat per la UPC i instal·lat en el laboratori alemany GSI, i DTAS, liderat per l’IFIC i provat en la instal·lació de física nuclear de Finlàndia IGISOL 4.
 
Per la seua banda, CALIFA (un dels detectors de l’experiment R3B liderat per la Universitat de Santiago de Compostel·la) i MONSTER (espectròmetre liderat pel CIEMAT) estan provant el seu prototip ‘demostrador’, mentre que MATS, dispositiu per a mesurar la vida mitjana dels nuclis exòtics, està testant el parany per atrapar els nuclis, part important de la contribució espanyola segons el seu portaveu, l’investigador de la Universitat de Granada Daniel Rodríguez.
 
En total, la contribució dels grups espanyols a l’instrumental de NUSTAR ronda els dos milions d’euros, encara que formalment Espanya no forma part del consorci que construeix FAIR (on estan Alemanya, Eslovènia, Finlàndia, França, Índia, Polònia, Romania, Rússia, Suècia i el Regne Unit). No obstant això, segons Berta Rubio i Dolores Cortina, coordinadores de l’esdeveniment, tant la contribució als experiments que se situaran en FAIR com la celebració d’aquesta reunió a Espanya recolzen la importància de la comunitat científica espanyola en aquest projecte, cridat a convertir-se en el laboratori de referència a Europa per a la investigació en física nuclear.
 
Entre els assistents a la reunió es troben els directors de diverses instal·lacions europees com SPIRAL2 o l’Institut de Física Nuclear d’Orsay (ambdues a França), així com el president de la col·laboració de NUSTAR, Nasser Kalantar-Nayestanaki (Universitat de Groningen, Holanda), i el director adjunt de FAIR, Inti Lehmann. Per a l’organització d’aquest congrés, l’IFIC compta amb el suport del Centre Nacional de Física de Partícules, Astropartícules i Nuclear (CPAN), projecte Consolider-Ingenio 2010.  
 
València a NUSTAR 
L’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) és un dels grups espanyols amb més pes en la instal·lació de física nuclear europea FAIR. A més de la presència de la investigadora Berta Rubio en el Resource Board de NUSTAR, òrgan que avalua les contribucions de cada país al projecte, l’aportació científica del centre d’investigació valencià és important. 
 
El grup d’Espectroscòpia Gamma i Neutrons ha desenvolupat un nou detector coordinat per José Luis Taín per a mesurar la desintegració beta, DTAS, provat amb èxit en la instal·lació de física nuclear finlandesa IGISOL. A més, l’IFIC contribueix als detectors BELEN i MONSTER, que formaran part d’HISPEC/DESPEC (un dels experiments de NUSTAR). En aquesta instal·lació també s’utilitzarà l’espectròmetre AGATA, instrument desenvolupat per una col·laboració europea el projecte de la qual està dirigit actualment per l’investigador de l’IFIC Andrés Gadea.
 
+Info: http://indico.gsi.de/index.py
 

Data d'actualització: 22 de de setembre de 2014 13:07.

Llista de notícies