
La Universitat de València, juntament amb el Patronat Sud-Nord, ha organitzat una jornada internacional de cooperació al desenvolupament en el sector de la salut que tindrà lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina i Odontologia (Blasco Ibáñez 15, València) aquest divendres, 12 de juny. L’encontre acadèmic ha estat inaugurat pel rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo.
Aquesta jornada oferirà una formació bàsica en antropometria i epidemiologia nutricional aplicable en contextos de crisi humanitària i situacions de transició en el sector salut. Així mateix, servirà per a donar a conèixer les tècniques fonamentals per a prendre, analitzar, interpretar i reportar els resultats de les perquisicions nutricionals de manera rigorosa i fiable.
Per a allò, la jornada comptarà amb la participació de quatre experts, professorat i personal tècnic especialitzat, en la matèria. Mercedes de Onís, coordinadora de la Unitat d’Avaluació i Monitoreig del Creixement del Departament de Nutrició de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a Ginebra, Suïssa, exposarà les gràfiques de creixement de la institució per a la qual treballa.
María Dolores Madorrán i María Dolores Cabañas, codirectores del Grup de Recerca EPINUT de la Universitat Complutense de Madrid, desenvoluparan temes com ara l’antropometria en cooperació, indicadors antropomètrics i criteris diagnòstics de desnutrició aguda i crònica; l’estandarització de les mesures antropomètriques per a la seua precisió i exactitud; i l’aplicació de referències internacionals i software per al tractament de les dades antropomètriques.
Per la seua banda, D.J.M. Madrazo, de l’ONGD Acción Contra el Hambre-Espanya, mostrarà com es realitza una avaluació nutricional en situacions d’emergència a través del mètode de treball d’aquesta ONGD, la qual utilitza la metodologia SMART/ENA, sigles que corresponen a l’anglés ‘Standarized Monitoring Assessment Relief Transitions/Emergency Nutrition Assessment’.
Clourà la jornada el professor de la Universitat de València José Miguel Soriano, delegat del Rector per a Cooperació i president executiu del Patronat Sud-Nord, qui reflexionarà sobre les perspectives de futur de la cooperació al desenvolupament en el sector de la salut.
Objectius
Els principals objectius de l’organització d’aquesta jornada són: aprendre les mesures antropomètriques que s’utilitzen en el diagnòstic de la desnutrició infantil en contextos humanitaris; donar a conèixer l’evolució en l’ús dels indicadors antropomètrics; explicar com s’han desenvolupat els patrons actuals que avaluen el creixement i el desenvolupament dels xiquets i els joves; revelar la importància de tècniques predictives de la mortalitat infantil; i familiaritzar-se amb el software apropiat per al desenvolupament d’intervencions d’emergència.
Han col•laborat amb l’organització d’aquesta trobada, per part de la Universitat de València, la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament i l’Observatori de Nutrició i Seguretat Alimentària per al Món en Desenvolupament; el Grup de Recerca EPINUT, adscrit a la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid; l’ONGD Acción Contra el Hambre; i el Departament de Nutrició de l’OMS.
La jornada està dirigida a estudiants, professionals sanitaris i personal d’ONGD interessats a desenvolupar el seu treball o recerca en l’àmbit de la cooperació internacional. La inscripció és gratuïta i s’ha de realitzar en el web http://www.fundacio.es/cooperacio/sudnord/, on també trobaran més informació sobre l’activitat.
Les persones inscrites rebran un certificat d’assistència.
Data d'actualització: 12 de de juny de 2015 12:13.
Llista de notícies