La filòsofa i historiadora francesa Bernadette Bensaude-Vincent inaugura, aquest dijous 15 d’octubre, a les 16 hores, el Cicle de Seminaris 2015 de l’Institut López Piñero (Universitat de València) amb una conferència sobre el paper de la Química en la transformació de la societat, tema central del seu llibre ‘Química: la Ciència Impura’. L’acte obri, a més, tot un programa d’activitats culturals entorn de la ciència que abastarà xarrades, conferències, taules redones i sessions de cinema.
Amb la conferència titulada ‘Química: la Ciència Impura’, Bernadette Bensaude-Vincent, catedràtica d’Història i Filosofia de la Ciència de la Université de La Sorbonne (París), inaugura el Cicle de Seminaris d’Investigació al voltant de la història de la ciència, de la medicina i de la tecnologia, organitzat per l’Institut López Piñero dins el marc del Màster d’Història de la Ciència i Comunicació científica.
Bensaude-Vincent, coneguda mundialment pels seus treballs sobre l’epistemologia de la química i les relacions entre ciència i societat, va publicar fa tres anys ‘Chemistry: The Impure Science’, que ha estat traduït recentment al valencià i editat per la Universitat de València (PUV, 2015). El llibre, fil conductor de la conferència, planteja qüestions rellevants respecte a la comunicació de la ciència, el paper dels experts i les conseqüències socials de la recerca científica, i està considerat una de les millors reflexions respecte a la història de la química i la seua imatge social actual. L’acte tindrà lloc al Saló d’Actes de l’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència (IHMC), situat al Palau de Cerveró (plaça Cisneros 4, València).
A banda dels seminaris d’investigació, on participaran reconeguts especialistes internacionals, l’IHMC proposa per a tots els dimecres del mes de novembre un cicle especial dedicat als drets sobre la propietat intel·lectual en ciència i tecnologia, que comptarà amb la participació d’especialistes com ara Dominic Berry (University of Edinburgh), Stathis Arapostathis (National and Kapodistrian University of Athens) i Rafaela Domínguez (Universitat de València). El cicle es tancarà el 2 de desembre amb la taula rodona ‘El coneixement en venda? Una visió transversal de la propietat intel·lectual a la ciència’.
També al llarg del primers dimarts del mes de novembre, en col·laboració amb l’Institut Francés, es posarà en marxa un cicle de conferències dedicat als verins i les relacions entre la ciència, la justícia i la llei, que comptarà amb una ponència d’Olivier Leclerc (Centre de Recherches crítiques sur le Droit, Université Jean Monnet, Paris). Dins d’aquest context, es projectarà per primera vegada la pel·lícula ‘L’affaire Lafarge’ (1938), que descriu el més famós cas d’enverinament de la història, i també es presentarà un recent llibre dedicat al tema: ‘La verdad sobre el caso Lafarge’, de José R. Bertomeu (El Serbal, 2015).
Els cicles es complementaran amb activitats divulgatives com ara sessions de cinema, amb la col•laboració de l’Aula de Cinema de la Universitat de València, i diferents exposicions. La primera exposició d’aquest any acadèmic estarà dedicada als edulcorants: ‘Stevia: la panacea dolça’.
Tota la informació actualitzada pot consultar-se a la web de l’Institut.
L’Institut d’Història de la Medicina i de la Ciència López Piñero és un centre de la Universitat de València dedicat a la investigació i la divulgació entorn dels estudis històrics i socials sobre la medicina, la tecnologia i la ciència. El centre està situat a un palau restaurat del segle XVIII (Palau Cerveró) on també estan ubicades la Biblioteca historicomèdica, amb una extraordinària col·lecció de recursos bibliogràfics, i la col·lecció d’instruments cientificomèdica de la Universitat de València. Aquest edifici disposa de sales d’exposicions permanents i temporals.
Data d'actualització: 14 de d’octubre de 2015 12:15.
Llista de notícies