L’any passat es commemorava el centenari del naixement del novel·lista, filòsof i periodista francés Albert Camus. Amb motiu d’aquesta efemèride, l’Institut Français de València està realitzant una sèrie d’activitats culturals al llarg d’aquest primer quadrimestre de l’any. La Universitat de València se suma a aquesta commemoració i aquest dimecres, 5 de març, el Centre Cultural La Nau acollirà la conferència ‘Albert Camus y España’, a càrrec de Lucien Castela, hispanista, diplomàtic i catedràtic emèrit de la Université de Provence. La conferència serà a les 19 hores i es podrà seguir en directe des de MediaUni.
Lucien Castela ha estat conseller cultural de les ambaixades de França a l’Argentina i a Espanya, i és un gran coneixedor de les literatures francesa i espanyola. Al llarg de la seua trajectòria, Castela ha format nombrosos hispanistes francesos. La conferència, d’entrada lliure, es podrà seguir en castellà.
La conferència, que presentarà i moderarà María José Añón, catedràtica de Filosofia del Dret i secretària general de la Universitat de València, i Gerard Teulière, director de l’Institut Français de València, forma part de la programació de Claustre Obert, l’espai de debat i reflexió creat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, i el diari ‘El País’ per analitzar els temes socials, culturals i econòmics.
Pels orígens de la seua família materna (Menorca) i el modest medi de francesos d’Algèria en què es va educar, Albert Camus (1913-1960) representa aquell mediterrani de múltiples facetes i té una especial relació amb Espanya. A més, els seus estudis i lectures el posen en contacte amb els majors textos espanyols. El seu compromís polític l’acosta, ja a partir del 1931, a la temptativa republicana ràpidament en perill. Sent afinitats amb els anarquistes, entre els quals té molts amics. Acull els exiliats després de la Guerra Civil. Dimiteix de la UNESCO quan aquesta organització admet l’Espanya franquista. Adapta i difon obres mestres com ‘La devoción a la Cruz’ i ‘El caballero de Olmedo’. Escriu dues importants obres teatrals: ‘La rebelión de Asturias’ i ‘Estat de setge’. Durant més de deu anys, les seues relacions amb la gran actriu María Casares, filla de Santiago Casares Quiroga, fan que s’endinse en el món de l’exili, com el que coneguera en un altre temps la seua àvia per altres motius. Tot això, a més d’altres referències, fa que s’enorgullisca de la part de sang espanyola que corre per les venes de l’autor de ‘L’estranger’ o ‘La peste’. Però, potser hi haja en Camus una altra presència d’Espanya, més secreta i íntima. Convé llavors alçar, amb humilitat, part del vel que la cobreix i que Lucien Castela acostarà a La Nau amb la conferència ‘Albert Camus i Espanya’.
Data d'actualització: 5 de de març de 2014 10:22.
Llista de notícies