L’historiador Josep Fontana afirma que la desigualtat està experimentant “un augment incontrolable”

Vicent Soler, Josep Fontana, Esteban Morcillo, Pedro Ruiz Torres, Manuel Alcaraz.

“Un dels aspectes més alarmants de l’evolució actual de les nostres societats és que la desigualtat està experimentant un augment incontrolable”. Així ho ha afirmat aquest divendres l’historiador Josep Fontana en ser investit com a doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de València. L’edifici històric de La Nau ha acollit la sessió solemne, on s’han escoltat les paraules de Josep Fontana, del també historiador Pedro Ruiz Torres, i del rector, Esteban Morcillo.

En l’acte, així mateix, s’ha procedit al lliurament dels Premis Extraordinaris de Doctorat del curs acadèmic 2014-2015. A la sessió, entre altres autoritats, han assistit els consellers Vicent Soler i Manuel Alcaraz.

L’augment de la desigualtat ha portat a previsions “tan angoixoses”, en paraules de Fontana, com la de l’informe d’Oxfam de 2015, on s’afirma que ens estem aproximant al moment en què, a escala planetària, l’un per cent dels més rics tindrà més riquesa que el 99 per cent restant.

Per a l’historiador, “en la tasca comú per cartografiar el panorama del món en què vivim, per trobar camins cap al futur que ens retornin l’esperança, als historiadors ens toca ara revisar la visió establerta en què es basava el vell relat sobre l’avenç imparable del progrés social, per reinterpretar-lo com una lluita entorn de la llibertat i la igualtat, que s’ha desenvolupat de manera incerta, amb victòries parcials i una llarga derrota final que amenaça el nostre futur”.

“Tindríem, en conseqüència, desmuntada la vella història del progrés ininterromput en què el creixement hauria beneficiat a tots, transformada en la d’un procés que s’hauria fonamentat en la violència i en la  desigualtat”, ha continuat Fontana.

Les paraules completes de Josep Fontana es poden consultar clicant ací.

Per la seua banda, Pedro Ruiz Torres, catedràtic d’Història Contemporània i exrector de la Universitat de València, ha estat l’encarregat de llegir la ‘laudatio’, i ha recordat com Fontana va arribar a la Universitat de València l’any 1974. En la seua càtedra d’Història Econòmica va deixar la seua empremta. “El curt període de temps de dos anys i mig com a catedràtic d’Història Econòmica Mundial i d’Espanya a la Universitat de València, contrasta poderosament amb la repercussió entre nosaltres de la manera de concebre i practicar la història de Josep Fontana, que ha persistit al llarg de moltes dècades fins a arribar als nostres dies, i és inusualment àmplia en el terreny acadèmic”, ha afirmat Ruiz Torres.

La ‘laudatio’ completa es troba accessible clicant ací.

En la seua intervenció, el rector, Esteban Morcillo, ha qualificat Josep Fontana com un universitari “complet i compromès”. El rector ha manifestat: “La vostra generació va partir d’un relat de progrés ininterromput de la societat al llarg de la història, encoratjant-vos a una aspiració d’una mena de futur permanentment millor”. I ha afegit: “En els temps actuals que vivim, la greu crisi financera, econòmica i fiscal, de fondes implicacions socials, ha colpejat amb força tant les conviccions més sòlides de la nostra societat, com els anhels de progrés de la ciència i de l’Estat del Benestar”.

El discurs del rector es pot consultar clicant ací.

Josep Fontana i Làzaro (Barcelona, 1931) és professor emèrit de la Universitat Pompeu Fabra. Llicenciat en Filosofia i Lletres, secció d’Història, i doctor en Història per la Universitat de Barcelona, el professor Fontana ha exercit el seu magisteri com a catedràtic a la Universitat de València i, posteriorment, a la Universitat Autònoma de Barcelona fins la seua incorporació a la Universitat Pompeu Fabra, on va fundar i dirigir l’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens i Vives.

La seua activitat investigadora, centrada principalment, en l’estudi de la crisi de l’Antic Règim i la transformació liberal, ha tingut una gran repercussió en la historiografia dins i fora d’Espanya. En la seua recerca també ha prestat una atenció especial a l’Amèrica Llatina i la configuració de la Catalunya contemporània, i ha donat a conèixer en Espanya la historiografia marxista britànica i l’escola índia dels Subaltern Studies.

Autor de nombroses obres que han exercit un mestratge en diverses generacions d’universitaris,  ha estat investit Doctor ‘Honoris Causa’ per les universitats Rovira i Virgili, de Valladolid i de Girona,  i ha rebut la Creu de Sant Jordi i el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística de la Generalitat de Catalunya.
 

Data d'actualització: 5 de de febrer de 2016 13:45.

Llista de notícies