L’Institut de Ciència Molecular de la Universitat, acreditat com a ‘Unidad de Excelencia María de Maeztu’

El professor Eugenio Coronado.

El Ministeri d’Economia i Competitivitat (MINECO) acaba de fer pública la concessió de l’acreditació ‘María de Maeztu’ a l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMol), un reconeixement a l’excel·lència científica i innovadora d’aquest centre de recerca que realitza investigació de frontera i que es troba entre els més potents del món en la seua àrea. L’acreditació té una validesa de quatre anys i contempla l’ajuda de dos milions d’euros per a aquest període.

La Secretaria d’Estat d’I+D+i ha concedit set noves acreditacions corresponents al programa de Centres i Unitats d’Excel·lència ‘Severo Ochoa’ i ‘María de Maeztu’. Per segon any consecutiu, la Universitat de València n’obté una concessió. Si l’any passat l’Institut de Física Corpuscular IFIC –centre mixt Universitat de València/CSIC– va obtindre el ‘Severo Ochoa’, enguany el reconeixement és per a l’Institut de Ciència Molecular (ICMol) en la modalitat ‘María de Maeztu’, destinada a organismes de menor estructura i mateix nivell d’excel·lència. Ambdós centres es troben ubicats al Parc Científic de la institució acadèmica.
 
Aquestes distincions són el major reconeixement de la recerca científica dirigida a centres i unitats d’excel·lència a Espanya, i s’atorguen després d’un procés rigorós d’avaluació realitzat per comités científics internacionals agrupats en tres àrees: ciències de la vida i medicina, ciències experimentals, matemàtiques i enginyeria, i ciències humanes i socials. Els centres i unitats acreditats destaquen tant per l’impacte internacional de les contribucions científiques que realitzen, com per la seua capacitat innovadora i la seua intensa relació amb l’entorn social i econòmic. Són, a més, institucions de referència mundial capaces d’atraure talent internacional.
 
Amb la resolució d’aquesta convocatòria, són ja 10 les unitats ‘María de Maeztu’ i 23 els centres ‘Severo Ochoa’ que conformen la base espanyola de recerca excel·lent altament competitiva, i quatre d’aquests es troben a la Comunitat Valenciana. Compten amb l’acreditació ‘Severo Ochoa’ l’Institut de Neurociències d’Alacant (UMH/CSIC), l’Institut de Tecnologia Química ITQ (UPV/CSIC) i l’IFIC (UV-CSIC). L’ICMol s’emporta ara la primera acreditació ‘María de Maeztu’ a la Comunitat Valenciana.
 
Els tres centres que han aconseguit enguany la distinció ‘Severo Ochoa’ són el Basque Center on Cognition, Brain and Language, l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), i el Centre de Recerca Agrigenòmica (CRAG), consorci format pel CSIC, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB). Aquests tres centres rebran un milió d’euros anual durant quatre anys.
 
Les quatre unitats de recerca seleccionades en la modalitat ‘María de Maeztu’ són: el departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de la Universitat Pompeu Fabra, el departament de Física de Partícules del Centre de Recerques Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT), l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València, i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB. Aquestes unitats se sumen a les sis acreditades l’any passat i comptaran amb un finançament de 500.000 euros anuals durant quatre anys. 
 
Fundat el 2000, l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València és un centre d’excel·lència en química i nanociència molecular. Els seus objectius científics se centren en camps com el disseny i la síntesi de molècules funcionals, les associacions supramoleculars i els materials moleculars amb propietats físiques o químiques d’interés. Les àrees d’aplicació van des del magnetisme molecular i l’electrònica molecular a la nanotecnologia i la biomedicina.
 
Més de 160 persones, distribuïdes en huit equips científics, es dediquen en aquest centre a la recerca dirigit pel catedràtic de Química Inorgànica Eugenio Coronado.
 
L’ICMol participa en el desenvolupament de diferents projectes europeus, dins del programa marc de la UE, i compta amb una Advanced Grant i una Consolidator Grant de l’European Research Council. Aquests projectes s’emmarquen en les àrees de les nanociències, l’energia i les tecnologies de la informació i les comunicacions. Concretament, se centren en el desenvolupament de molècules, materials i dispositius d’interés per al magnetisme, l’electrònica i l’espintrònica  molecular (vàlvules d’espín, qubits magnètics, transistors unimoleculars, OLED, cèl·lules solars moleculars, etcètera). 
 
D’altra banda, coordina projectes del Programa Nacional CONSOLIDER INGENIO 2010: NANOMOL sobre nanociència molecular i SUPRAMED sobre aplicacions biomèdiques de la química supramolecular. A la Comunitat Valenciana, desenvolupa 6 projectes del programa Prometeu en totes les àrees en les quals l'ICMol és actiu.
 

Data d'actualització: 27 de d’octubre de 2015 14:34.

Llista de notícies