Investigadors de Química Analítica de la Universitat demostren els beneficis que aporta el caqui en la nostra dieta

Imatge associada a l'estudi.

Investigadors del Departament Química Analítica de la Universitat de València han demostrat els beneficis que aporta el caqui en la nostra dieta. L’estudi, publicat en la prestigiosa revista Food Chemistry, analitza el perfil mineral de 167 mostres de caquis produïdes en diferents regions d’Espanya, entre els quals destaquen els de la denominació d’origen protegida Kaki Ribera del Xúquer.

Alba Mir i Ana Domingo, investigadores de Química Analítica de la Universitat de València, sota la direcció dels catedràtics Miguel de la Guardia i Maria Luisa Cervera del mateix departament, han determinat el perfil mineral de 167 caquis, produïts entre 2010 i 2011, procedents de diferents regions espanyoles: 4 d’Alacant, 11 d’Andalusia, 10 de Castelló, 3 d’Extremadura, 13 de València, 113 de la Ribera (València) amb denominació d’origen protegida (DOP) “Kaki Ribera del Xúquer” i 13 de la Ribera (València) de fora de l’àrea de DOP.

El persimó (Diospyros kaki L.) és una fruita originaria de la Xina i que actualment es conrea a les regions càlides de tot el món. València --i, en concret, la Ribera del Xúquer-- és una de les grans productores de caqui a Espanya. Segons les dades de la Fundació Cajamar de 2013, en l’any 2012 la superfície total de caquiers a España era de 9.560 hectàrees, de les quals el 83% estava situat en terres valencianes. 

A la Ribera del Xúquer es cultiva una varietat de persimó astringent, “Rojo Brillante”, que té la protecció de la denominació d’origen Kaki Ribera del Xúquer, amb una producció del voltant de 25 milions de kg a l’any. Aquesta regió, localitzada principalment en la plana baixa dels rius Xúquer i Magre, gaudeix de les condicions favorables per al cultiu d’aquesta fruita, amb un clima suau, una mitjana de 17º C de temperatura i una pluviositat anual mitjana de 400-500mm i protegida per les muntanyes circumdants de les gelades. Aquestes condicions ambientals són les responsables de la qualitat i de la forma del caqui de la Ribera del Xúquer. La proporció entre l’alçada i el diàmetre del caqui és més gran i més aguda en climes secs i càlids, cosa que  proporciona una característica de diferenciació amb les fruites no protegides per l’estatus DOP. “L’anàlisi de variància (ANOVA) serveix per a comparar si els valors d’un conjunt de dades són o no diferents dels valors d’altres conjunts, i en aquest estudi l’ANOVA ha indicat diferències significatives entre les mostres procedents de diferents regions espanyoles. I és per això que, amb l’anàlisi del perfil mineral, oferim una manera d’autentificar les mostres protegides amb denominació d’origen Kaki Ribera del Xúquer”, ha explicat Ana Domingo.

La varietat de persimó “Rojo Brillante” té molta demanda per les seues excel•lents qualitats nutritives. Però, a més de les raons econòmiques i tradicionals del cultiu d’aquest fruita a la Ribera del Xúquer, per al catedràtic Miguel de la Guardia “és també important saber la seua composició química, particularment el contingut de minerals i d’elements traça, perquè pot oferir una ruta per a autenticar el caqui produït dins la zona de denominació d'origen protegida. A més, en una dieta saludable la ingesta adequada de determinats elements és clau en la salut humana per a mantenir les funcions fisiològiques normals”.

La catedràtica Maria Luisa Cervera explica que “el propòsit principal d’aquest estudi era determinar el perfil mineral del persimó d’àrees diferents d’Espanya. Classificàrem els resultats com a adequats, insuficients o tòxics en la ingesta diària de minerals després del consum del caqui, i així caracteritzàrem les mostres produïdes amb la DOP “Kaqui Ribera del Xúquer”. La RDA (recomanació diària d’aliments) és la quantitat d’un nutrient que una persona hauria d’ingerir cada dia en la seua dieta per a mantenir una bona salut. Per això resulta de gran importància fer una anàlisi minuciosa del perfil mineral dels aliments, incloent-hi els elements essencials i tòxics, a fi de saber quina és la contribució que fan a les quantitats diàries recomanables. 

Alba Mir assegura que “es pot concloure que la ingesta de calci (1-10%), ferro i magnesi (1-15%) a través del consum d’una peça de caqui (200-400 gr) en la nostra dieta és l'adequada segons la recomanació diària d'aliments (RDA). Els caquis proporcionen nivells alts de potassi i coure (1-30%) i nivells molt baixos de zinc i sodi (fins al 4%). Aquestes dades suggereixen que poden ser una sana opció per a persones amb malalties del cor o amb problemes d’hipertensió, així com per a la població en general”. 

L’article dels investigadors de la Universitat de València “Mineral profile of kaki fruits (Diospyros kaki L.), publicat en la prestigiosa revista Food Chemistry, contribueix encara més a valorar els cultius valencians, a més d’emprar el perfil mineral d’aquesta fruita com a forma d'autenticació de les zones amb protecció de denominació d’origen en què es produeix. 

 

Data d'actualització: 27 de d’octubre de 2014 07:55.

Llista de notícies