Maria del Mar Bonet, la Societat Filharmònica i José Honrubia rebran la Medalla de la Universitat

Maria del Mar Bonet.

La cantautora Maria del Mar Bonet, l’economista José Honrubia i la Societat Filharmònica de València rebran la Medalla de la Universitat de València. Així ho ha decidit aquest dilluns el Consell de Govern de la institució. Els actes solemnes de concessió de la Medalla es programaran al llarg del proper curs acadèmic, 2012/2013. El vicerector de Cultura, Antoni Ariño, ha defensat el reconeixement universitari a la Societat Filharmònica i a Maria del Mar Bonet. Per la seua banda, el degà de la Facultat d’Economia, Vicent Soler, ha valorat els mèrits que concorren en José Honrubia.

Maria del Mar Bonet i Verdeguer (Palma deMallorca,1947) va iniciar la seua trajectòria artística en ple franquisme, prenent part del moviment ‘La Nova cançó’, moviment incardinat en el corrent cultural de la cançó protesta dels anys 60 i 70 del segle passat, i amb clares arrels franceses (Brassens, Jacques Brel...). ‘La Nova Cançó’ fou impulsada per un grup heterogeni de joves cantautors, que van difondre amb les seues veus i els seus poemes un missatge de resistència a la dictadura franquista des de la lluita social i cultural.

Amb la instauració de la democràcia, molts d’aquests cantants abandonaren la seua carrera artística. No va ser el cas de Maria del Mar, que va continuar la recerca i la innovació sobre la música popular més enllà de les nostres fronteres, a Grècia i Tunísia, per exemple, i va col·laborar amb cantautors, poetes i artistes diversos.

Durant més de 45 anys, Maria del Mar Bonet ha destacat per la seua tasca de difusió i promoció de la música popular mediterrània i del nostre patrimoni cultural (com ara el Cant de la Sibil·la).

Per la seua banda, José Honrubia López (València, 19541) va ser l’impulsor de les activitats acadèmiques del Departament d’Estructura Econòmica de la Universitat de València, on es va incorporar en el curs 1969/1970. Tota la seua vida professional (més de 43 anys) ha transcorregut en l’àmbit universitari: la Facultat de Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials, la Facultat de Ciències de la Informació (totes dues de la Complutense), la Facultat d’Economia de la Universitat de València i l’Escola Superior d’Enginyers Agrònoms de la Politècnica de València.

En l’apartat investigador, les seues aportacions a l’anàlisi de l’economia valenciana són pioneres. Des de la seua tesi doctoral sobre l’estructura agrària del País Valencià, passant per 29 llibres o capítols de llibre, i nombrosos articles o contractes d’investigació amb empreses o amb l’administració. Menció especial mereix la confecció de les primeres taules input-output per a l’economia valenciana, elaborades per Prevasa, la societat depenent de la Caixa d’Estalvis de València.

Vicent Soler ha recordat la contribució de José Honrubia a consolidar el prestigi de la Facultat, en uns temps difícils.

La Societat Filharmònica de València fou fundada al febrer de 1912 amb el propòsit de presentar una programació estable de concerts en la ciutat de Valencia, sense precedents en aquell moment. Des d’aleshores, aquesta Societat ha perseverat en l’esperit inicial que animà els fundadors. La nòmina d’artistes, agrupacions de cambra o orquestres simfòniques és interminable, i el seu prestigi parla per si mateix: Artur Rubinstein, Vladimir Horowitz, George Piatigorsky, Jascha Heifetz, Nathan Milstein, Marian Anderson, Josef Szigeti, Claudio Arrau, l’Orquestra Filharmònica de Berlín, Montserrat Caballé, Renata Scotto, Ileana Cotrubas, Samuel Ramey, Hermann Prey, Marilyn Horne, Victoria de los Ángeles, Christa Ludwig, Frederica von Stade, Ofelia Sala, Ivo Pogorelich, Joaquín Achúcarro, Daniel Barenboim, Katrin Scholz, L. Angelov, V. Vassilev, J. Bárta, entre molts altres.

A més a més, ha estat finalitat de la Societat la presentació i l’impuls de les carreres professionals de molts músics nacionals; durant cent anys, la Societat ha estat la plataforma per al llançament de nous intèrprets valencians, que han desenvolupat brillants carreres internacionals, com ara José Iturbi.

La Universitat remarca com a valor afegit el seu caràcter d’organització no lucrativa, autònoma, que naix des de la societat civil: són els seus membres, ciutadans valencians que voluntàriament s’hi inscriuen, els qui mantenen amb quotes les seues activitats; i la junta directiva, elegida per votació entre els seus membres, és l’encarregada de la gestió i promoció de totes les activitats.

El Consell de Govern també ha subratllat l’estreta relació que des de la seua fundació ha mantingut la Societat Filharmònica de València amb la Universitat de València. Molts i destacats han estat els membres de la comunitat universitària que han estat alhora membres de la Societat. A més, des de 1999 i mitjançant un conveni signat entre la Societat i el Patronat d’Activitats Musicals de la Universitat, les agrupacions musicals universitàries han actuat per a la Societat i diverses campanyes i cursos han facilitat als estudiants de la Universitat la possibilitat d’accedir de forma preferencial als concerts programats per a la Societat.
 

Data d'actualització: 31 de de juliol de 2012 08:00.

Llista de notícies