La Nau convida a revitalitzar els espais urbans de València a través d'una exposició

Viver al Claustre de La Nau.

La Universitat de València i Mixuro, Estudio de Arquitectura, presenten, des del 16 d'octubre fins al 17 de novembre, ‘Pop up València: reactiva la ciutat’, al Centre Cultural La Nau, un projecte expositiu que recull una sèrie d’intervencions i processos que mostren noves línies de treball compromeses amb la ciutat de València.

Es tracta d’una exposició que mostra propostes que permeten –per mitjà del disseny i l’arquitectura– portar l’activitat quotidiana a llocs abandonats i despertar així la responsabilitat ciutadana sobre el seu entorn per resoldre necessitats comunes sense grans pressupostos. 

Les nou propostes –totes a la ciutat de València– conceben nous usos a espais i donen visibilitat en ocasions a llocs infrautilitzats, mostrant-ne les possibilitats d’ús i gestió. S’ha generat un principi de diàleg amb els ens públics i les empreses privades per potenciar noves eines de gestió basades en la participació. Aquest projecte expositiu està coordinat per María Oliver i Javier Molinero, de Mixuro, Estudio de Arquitectura. 
 
El resultat d’aquest diàleg, encara en marxa, s’exposa com a matèria de reflexió per continuar treballant. L’explicació de tot aquest projecte es pot veure a la Sala Oberta del Centre Cultural La Nau, però a més el Centre Cultural La Nau acull una singular proposta. Es tracta de Geoviver, un espectacular jardí o viver vertical instal·lat al Claustre de l’edifici històric de la Universitat. Concebut per Mixuro, Estudio de Arquitectura, i LAminúscula Estudio, amb la col·laboració de l’artista Silvia Molinero Domingo. Aquesta instal·lació és un prototip a escala real del que podria ser una acció per revitalitzar els solars del centre de València. És, a més, una construcció col·laborativa en la qual s’han implicat institucions, empreses privades i ciutadans per desenvolupar un projecte conjunt seguint un model de gestió basat en la participació.
 
Mitjançant plafons informatius i audiovisuals, l’exposició, que es pot visitar a la Sala Oberta de la Nau, permet acostar-se a altres espais possibles i està estructurada en tres blocs diferenciats: edificis existents, solars i espais universitaris. 
 
Els nous usos en edificis existents infrautilitzats estan representats per la proposta de David Estal per a la rehabilitació del Bloc de Portuaris al Cabanyal, on es proposa la possible convivència d’una residència d’estudiants integrada amb els habitatges ocupats, i Ovoestudio, amb Borja García, que planteja la reutilització de les antigues naus de la Cross reconvertint el patrimoni industrial que ha quedat obsolet en espais habitables per a ús ciutadà.
 
La reutilització de solars abandonats s’il·lustra  mitjançant la intervenció de LAminúscula Estudio, en ‘Mentalmorfosis, Bosque urbano y Solar Corona’, segons la qual els buits urbans són concebuts com a espais d’oportunitat, on construir un contingut col·lectiu i indagar en els seus models de gestió i viabilitat, perquè aquests espais revertisquen de manera directa en la millora ambiental, social i econòmica de la nostra realitat urbana. Una cosa semblant persegueix el viver vertical de La Nau, un prototip que podria servir per reactivar solars. 
 
Les accions als espais universitaris queden reflectides en ‘REARQtivando los espacios abiertos de LA NAU’, del grup d’arquitectes i paisatgistes Encajes Urbanos, que pretén utilitzar i posar en valor els espais oberts de l’edifici Centre Cultural La Nau, incorporant la participació d’usuaris, veïns i treballadors, i també en la proposta Magisteri Universitat Oberta, de l’estudi d’arquitectes el fabricante de espheras, basada en una estratègia de reprogramació de l’ús de l’edifici de l’antiga Escola de Magisteri, que proposa plantejar una sèrie de processos que generen una nova identitat a l’edifici que el convertisca en una seu per als estudiants en contacte amb la societat. 
 
‘POP UP VALÈNCIA’ també se centra en les eines d’anàlisi que fan realitat aquests nous espais col·laboratius. Es tracta de Cajas Blancas de CPUIN –Inés G. Clariana amb Pablo Martínez Muñiz i Ignacio Cabrelles Cubes–, que ens mostren els nous mètodes de construcció col·laborativa de la ciutat, i Conversaciones Urbanas, que naix amb l’objectiu de servir d’eina web per estimular la revitalització d’espais, l’activitat econòmica i la interacció social dins de la ciutat de València a través de les noves tecnologies.
 
Com a complement i espai de reflexió sobre aquests nous models de gestió s’han plantejat dos fòrums de treball i debat. En concret, una taula redona que, amb el títol ‘Altres formes de fer ciutat’, tindrà lloc el 29 d’octubre dins de la programació de Fòrum de Debats de la Universitat de València, i un taller multidisciplinari, coordinat pels arquitectes Calatayud-Navarro, que es desenvoluparà a la Universitat Politècnica de València. 
 
+Info: http://www.popupvlc.com/
 

Data d'actualització: 17 de d’octubre de 2013 07:20.

Llista de notícies