Pascual Sala reivindica la plena vigència de l’estat social, malgrat la crisi econòmica

Pascual Sala, en el moment de ser investit 'honoris causa'.

Pascual Sala, expresident dels tribunals Constitucional i Suprem, ha reivindicat la plena vigència dels principis bàsics de l’estat social, també en un context de greu crisi econòmica. La Universitat de València ha investit Sala aquest dilluns com a doctor ‘honoris causa’. Durant la sessió, celebrada a la Nau, s’han lliurat els premis extraordinaris de doctorat 2012-2013.

A l’acte han assistit representants polítics, socials i universitaris, així com els presidents dels més alts tribunals espanyols: Constitucional (Francisco Pérez dels Cobos), Suprem (Carlos Lemes) i de Comptes (Ramón María Álvarez de Miranda).

El discurs de Pascual Sala portava per títol: ‘La garantia constitucional dels drets econòmics i socials i la seua efectivitat en situacions de crisi econòmica’. El jurista, que va estudiar en la Universitat de València, ha fet una defensa ferma dels drets socials i econòmics recollits en la Constitució Espanyola, i ha analitzat la possibilitat de reversibilitat dels mateixos en situacions de retalles pressupostàries a causa de la crisi.

Sala ha afirmat: ”Atribuir a la crisi econòmica la regressió de l’estat social o concentrar en aquest, quasi exclusivament, els ajustos que aquella exigeix, equival a sostenir, a manera d’una hipocresia normativa, que la configuració i els contingut dels drets socials i econòmics –en la nostra Constitució i en el dret comunitari europeu– són un simple desig que només serà factible quan les circumstàncies econòmiques ho permeten. Però, per poder raonar així, caldrà traslladar als textos normatius corresponents aquesta dependència, cosa que, en cap dels estats que componen la Unió Europea –ni per descomptat en el nostre– ningú no s’ha atrevit a realitzar. Ans al contrari, en totes les declaracions polítiques se sol posar en relleu la vigència i la necessitat de manteniment de l’estat social que tants esforços ha costat convertir en realitat, sobretot en els nivells aconseguits en el marc comunitari europeu.

I ha afegit: “No és pecar d’optimisme exagerat pensar que la crisi econòmica es puga superar sense cap repercussió en els nivells del contingut d’aquesta fórmula juridicoconstitucional afortunadament vigent en les nostres societats. Però sí que constitueix un deure de primer ordre arribar a les restriccions en aquest marc després d’haver esgotat les possibilitats de fer-ho en uns altres no específicament protegits per manaments “directes” de la Constitució i després d’haver posat en pràctica real, no purament teòrica, els resultats de les alternatives possibles que ofereixen, com he intentat sintetitzar: l’assignació equitativa dels recursos públics, la realització efectiva del dret a un bon govern i a una bona administració i la lluita contra la malversació i la que sol ser la seua conseqüència, que no és cap altra que la corrupció”.

El text complet del discurs de Pascual Sala es pot consultar en l’adreça: http://links.uv.es/O7971zx

Per la seua banda, el rector Esteban Morcillo ha destacat un doble vessant de Pascual Sala, el professional “plasmat en la seua trajectòria com a jutge i magistrat des de l'inici de seua carrera, i l'acadèmica, com a professor i per les seues destacades aportacions a la doctrina jurídica reconegudes pels premis i distincions rebudes”. Esteban Morcillo ha remarcat un element “especialment important”: la vinculació emocional i afectiva de Pascual Sala “amb la seua ‘alma mater’, la Universitat de València, i la seua benvolguda Facultat de *ret”.

El rector ha emmarcat el reconeixement a Sala en una línia molt determinada: “Doctors ‘honoris causa’ investits recentment per aquesta Universitat han denunciat en les seues respectives lliçons magistrals, pronunciades en aquest mateix Paranimf, els riscos que comporten certes polítiques de consolidació fiscal i austeritat, com va fer el professor Muñoz Machado amb el seu discurs sobre Pobresa i Dret, o el Sr. Iñaki Gabilondo, comunicador ‘apassionadament abraçat a la peripècia humana’ … ‘de la vida real, on no fan riure les causes nobles’, i l'economista Paul de Grauwe que definia aquestes polítiques com ‘una obra teatral de moralitat’”.

La intervenció del rector Esteban Morcillo es pot llegir completa en l'adreça: http://links.uv.es/5stqQVQ 

La ‘laudatio’ sobre Pascual Sala ha estat a càrrec del catedràtic Juan Martín Queralt, qui l’ha situat en “aquella generació que va reescriure el nostre Dret Públic en circumstàncies polítiques gens propícies”. Martín Queralt ha destacat l’amor al Dret de Sala: “El Dret és un valor suprem de la societat, un bé tan inadvertit com la salut, el valor de la qual només es coneix quan ens adonem que l’hem perduda. Queralt ha afegit: “El Dret ha estat la seua vocació, dia a dia, la seua vida. I l’ha viscut amb la tensió de qui està exercint la funció més difícil que hi ha en la vida, la de jutgar”. En la ‘laudatio’ també s’ha destacat “l’amor a València” del magistrat, i la seua vinculació a la Universitat de València.

La ‘laudatio’ completa es pot llegir en aquesta adreça:

http://links.uv.es/Xn4SzVX

Pascual Sala Sánchez (València, 1935) va ser president del Tribunal Constitucional entre 2011 i 2013, del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (1990 1996) i del Tribunal de Comptes d’Espanya (1988-1990).

Llicenciat en Dret per la Universitat de València, va exercir la docència com a professor ajudant a la Facultat de Dret d’aquesta universitat i com a professor consulto de la Escuela del Cuerpo de Abogados del Estado de Argentina.

Pascual Sala va ingressar a la carrera judicial el 1962, amb el número un de la seua promoció. Al llarg de la seua dilatada activitat judicial va exercir com a jutge de primera instància i instrucció, i com magistrat de la Sala del Contenciós Administratiu. Després d’obtenir per oposició la categoria de magistrat especialista en aquesta jurisdicció, va exercir en diferents audiències territorials, com a conseller del Tribunal de Comptes, com a Magistrat del Tribunal Suprem i com a vocal permanent de la Comissió General de Codificació.

Autor d’una àmplia obra de treball doctrinal en l’àmbit del Dret, la seua activitat jurídica ha estat reconeguda amb els premis ‘Importante’ i ‘García Esteve’ a juristes de reconegut prestigi. Entre altres distincions i condecoracions li han estat concedides la Gran Cruz de San Raimundo de Peñafort i la Medalla de la Orden del Mérito Constitucional.

 

Data d'actualització: 26 de de maig de 2014 14:15.

Llista de notícies