
Les llacunes succintes del Tancat de la Pipa del Parc Natural de l’Albufera afavoreixen la disminució de nutrients i sòlids suspesos, reduint el grau d’eutrofització –contaminació per increment de micro-algues derivat de l’excés de nutrients– i augmentant la transparència de l’aigua. Així es desprèn de l'estudi que estan duent a terme investigadors de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València, els primers resultats de la qual s’han publicat recentment en la revista ‘Ecological Engineering’.
Aquestes llacunes, que porten quatre anys en funcionament, tenen una superfície conjunta de 14 hectàrees i entre 0,3 i 0,7 metres de profunditat; són alimentades amb l'aigua procedent dels aiguamolls artificials del Tancat de la Pipa, que al seu torn reben les aigües eutrofitzades, riques en micro-algues, del llac de l’Albufera.
Segons destaquen els investigadors, la millora en la qualitat físic-química observada en elles, i la seua pròpia hidromorfologia, facilita l'augment de la diversitat de fitoplàncton i l'expansió de diverses espècies de zooplancton, especialment aquelles que consumeixen les micro-algues presents i que es desenvolupen amb gran dificultat en el llac. D'altra banda, la millora de la transparència de l'aigua ha facilitat l'aparició periòdica de plantes aquàtiques submergides, habituals en el llac fins als anys seixanta i avui desaparegudes.
L'estudi està sent dut a terme per l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, coordinat per la professora María Antonia Rodrigo, i per un equip de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i del Medi ambient de la UPV, dirigit pel professor Miguel Martín.
“Després de quatre anys de funcionament i uns 10 Hm3 tractats, els primers resultats mostren una millora físic-química i biològica de les aigües que entren en elles. Així, per exemple, el fòsfor total es redueix en un 49%, presentant a l'eixida de les mateixes un valor mitjà de 0,12 mg P/l, valor molt pròxim al que es considera com a màxim desitjable (0,1 mg P/l) per a qualsevol afluent al llac. Suposen, per tant, una segona etapa de tractament per a les aigües del llac, després de la millora ja obtinguda mitjançant els aiguamolls artificials previs”, assenyala Miguel Martín Monerris.
En aquests moments, els esforços se centren en com mantenir d'una forma estable la vegetació subaqüàtica en les llacunes ja que s'ha comprovat que la seua presència facilita el desenvolupament de zooplancton. “La recuperació d'aquestes prades és un objectiu imprescindible en la recuperació de l'ecosistema aquàtic de l’Albufera i l'experiència amb les llacunes del Tancat demostra que açò és possible si s'aconsegueix millorar la qualitat de les aigües del llac”, assenyala Miguel Martín.
En definitiva, les llacunes del Tancat de la Pipa actuen com a depuradores naturals i com a “ribes” de l’Albufera, zones succintes que permeten l'increment de la biodiversitat planctònica, vegetal i animal.
Referència
María A. Rodrigo, Miguel Martín, Carmen Rojo, Sara Gargallo, Matilde Segura, Núria Oliver. The role of eutrophication reduction of two small man-made Mediterranean lagoons in the context of a broader remediation system: Effects on water quality and plankton contribution. Ecological Engineering. Volume 61, Part A
Vídeo sobre la investigació: http://mediaserver01.upv.es/UPRTV/TV/Descarga/TancatPipa
Data d'actualització: 27 de de gener de 2014 11:53.
Llista de notícies