L’European Research Council ha seleccionat una investigació de la Universitat de València sobre mutació de virus dins de l’exigent programa Starting Grant. Rafael Sanjúan, de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat, passa així a formar part del reduït grup de joves investigadors de primera línia internacional que compta amb un Starting Grant. Ara disposarà de 1,5 milions d’euros per a desenvolupar el seu projecte científic. Un altre investigador de la Universitat, Miguel Ángel Aloy, va obtindre el passat any un Starting Grant per un projecte d’astronomia.
El projecte presentat per Rafael Sanjuán es denomina ‘Variabilitat en les taxes de mutació dels virus de RNA’. Aquests virus són les entitats biològiques que més ràpidament evolucionen, fonamentalment perquè la replicació dels seus genomes és molt propensa als errors. Aquesta mutabilitat té implicacions en salut pública, perquè determina l’aparició de variants d’escapament a les vacunes i de resistències als tractaments antivirals, entre altres aspectes. L'objectiu d'aquest projecte és entendre millor els processos responsables de la mutació viral usant virus model i de rellevància biomèdica tals com els bacteriòfags, el VIH, o el virus de l’hepatitis C.
Rafael Sanjuán (1977) és doctor en Biologia per la Universitat de València i desenvolupa la seua activitat investigadora en els camps de la biologia evolutiva, la genètica i la virologia. Ha contribuït a la caracterització de processos bàsics en genètica de poblacions i evolució com la mutació, la selecció natural i l'adaptació usant diversos tipus de virus. Actualment gaudeix d'un contracte Ramón i Cajal en l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva.
Pot trobar-se informació detallada sobre la seua línia d'investigació i les seues publicacions científiques en www.uv.es/rsanjuan.
Data d'actualització: 15 de de setembre de 2011 14:14.
Llista de notícies