
Torrent acull aquest divendres (26 de febrer) una jornada sobre el cicle urbà de l’aigua, dins de les activitats preparatòries del IX Congrés Ibèric de Gestió i Planificació d’Aigües, que es celebrarà a la Universitat de València del 8 al 10 de setembre de 2016. La jornada està dirigida principalment a càrrecs polítics i tècnics municipals, així com a representants d’organitzacions ciutadanes.
‘El cicle urbà de l’aigua-Directiva Marc de l’Aigua’ és el títol de la jornada de Torrent, que es desenvoluparà a la Casa de la Cultura (carrer Sagra, 17) a partir de les 9 hores. La presentació estarà a càrrec de l’alcalde de Torrent, Jesús Ros, i del professor de la Universitat de València Francesc La Roca, qui també és directiu de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua.
L’objecte de la jornada és analitzar els elements que cal tenir en compte a l’hora d’implantar un model de qualitat seguint els criteris de la Directiva Marc de l’Aigua en la gestió del cicle urbà de l’aigua i el paper de l’administració en l’impuls d’un model de gestió pública. La assistència és oberta i gratuïta (prèvia inscripció).
La jornada es desenvoluparà al voltant de tres blocs temàtics en els quals els participants convidats realitzaran unes intervencions breus inicials sobre qüestions concretes i immediatament es donarà pas a la participació dels assistents.
Aquesta jornada forma part de les activitats complementàries del IX Congrés Ibèric de Gestió i Planificació d’Aigües, que es celebrarà a la Universitat de València del 8 al 10 de setembre de 2016. Tota la informació del congrés es pot consultar en: http:www.congresoiberico.org
Des de l’inici del segle XXI un conjunt d’esdeveniments de diferent naturalesa i abast ha col·locat l’abastiment d’aigua potable a les poblacions en un lloc destacat a l’agenda política. El creixement urbanístic, el reconeixement de la magnitud del canvi climàtic, el canvi de perspectiva en la política de l’aigua des d’una visió al servei de la producció i el negoci a un altra basada en la protecció dels ecosistemes –plasmada a l’any 2000 en la Directiva Marc de l’Aigua– o el reconeixement per part de acions Unides, l’any 2010, de l’accés a l’aigua potable i al sanejament com a dret humà fonamental han contribuït a redefinir tot l’àmbit de la gestió de l’aigua. Per altra banda, el canvi polític al nostre entorn ha situat als ajuntaments i altres administracions a representants electes que al seu programa incloïen l’actualització de les polítiques hídriques en el sentit abans esmentat de protecció ecosistèmica i garantia del dret humà.
Una de les peces importants d’aquest canvi de concepció és la revisió del model de gestió del cicle urbà de l’aigua. Una competència municipal que ha anat passant progressivament a mans privades o a empreses mixtes que, en molts casos, no satisfan els criteris de servei públic de qualitat que són exigibles. El retorn al control i la gestió pública d’un servei tan bàsic com la gestió de l’aigua urbana és una tasca urgent en nombrosos municipis.
Les experiències de recuperació municipal de la gestió de l’aigua mostren que si bé el procés de privatització es reversible, la tornada a mans públiques de la gestió de l’aigua és un procés delicat i no sempre senzill.
El programa de la jornada i els participants es pot consultar clicant ací.
Data d'actualització: 25 de de febrer de 2016 07:00.
Llista de notícies