La Universitat revela que els virus tenen vida social perquè infecten les cèl·lules en grup

Grup d’investigadors dirigits per Rafael Sanjuán a la Universitat de València.

Una investigació de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, liderada pel professor Rafael Sanjuán, revela que alguns virus infecten les cèl·lules en grup, la qual cosa els permet establir relacions entre ells i ajudar-se per atacar millor. Els resultats del treball es publiquen hui a la revista ‘Cell Host & Microbe’.

Atesa la variació cel·lular, els científics consideren fonamental comprendre l’estructura genètica dels virus a nivell de cèl·lules individuals. Per aquest motiu, els investigadors de la Universitat de València han combinat tècniques d’aïllament cel·lular amb altres de seqüenciació ultraprofunda. “Hem caracteritzat l’estructura genètica i la diversitat de l’ARN dels virus i demostrem que les unitats infeccioses individuals estan constituïdes per genomes virals genèticament múltiples”, explica Rafael Sanjuán. A més a més, les conclusions de la recerca demostren que les partícules virals “interactuen funcionalment”, afegeix el professor.
 
Rafael Sanjuán destaca que la taxa de mutació viral espontània varia tot depenent de les cèl·lules individuals, mentre que la producció primerenca de diversitat depén de la generació viral des del primer moment de la infecció de la cèl·lula.
 
D’aquesta manera, els resultats d’aquest estudi mostren que la selecció natural “facilita el funcionament en grup dels virus en relació amb la seua col·locació en la mateixa cèl·lula”, segons assenyala Sanjuán, qui recorda que el seu treball descobreix “característiques genètiques i estructurals dels virus a nivell individual, però amb implicacions per a l’evolució i diversitat viral”.
 
Comprendre millor les infeccions
Tradicionalment, els viròlegs han tractat de purificar virus mitjançant l’aïllament de partícules individuals, tanmateix els resultats d’aquesta investigació mostren que aquesta aproximació “no és necessàriament vàlida perquè ignora la dimensió social dels virus”, en paraules de Sanjuán. Les interaccions socials entre bacteris van ser descobertes fa anys i han canviat la percepció d’aquests microbis. Alhora, aquest estudi -juntament amb altres publicats recentment- evidencia que els virus estableixen interaccions potencialment importants per entendre i combatre millor les infeccions causades per aquests agents.
 
Rafael Sanjuán és professor titular al Departament de Genètica de la Universitat de València i investigador en el grup d’Evolució i Salut de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València. La recerca al seu grup se centra en l’estudi dels mecanismes responsables de la creació i manteniment de la variació genètica en virus com ara el VIH o l’hepatitis C. Sanjuán és actualment investigador principal de tres projectes de recerca nacionals i internacionals i ha publicat una seixantena de treballs d’investigació sobre evolució i virus en els darrers 10 anys. 
 
 
Marine Combe, Raquel Garijo, Ron Geller, José M. Cuevas, Rafael Sanjuán. 2015. ‘Single-Cell Analysis of RNA Virus Infection Identifies Multiple Genetically Diverse Viral Genomes within Single Infectious Units’. ‘Host Cell & Microbe’
 

Data d'actualització: 15 de d’octubre de 2015 10:46.

Llista de notícies