Grau en Mestre/a en Educació Infantil
- Dissenyar i portar a la pràctica projectes d'aprenentatge integrat de continguts i llengua estrangera.
- Crear un clima a l'aula que facilite l'aprenentatge i la participació dels alumnes.
- Conèixer estratègies i tècniques d'avaluació i entendre l'avaluació com un instrument de regulació i estímul a l'esforç.
- Autoregular el propi procés d'aprenentatge, desenvolupant les estratègies adequades dins i fora de l'aula.
- Desenvolupar un aprenentatge autònom, integrant l'ús de les TIC en el procés d'ensenyament-aprenentatge.
- Valorar la importància de l'aprenentatge d'una llengua estrangera com a factor de desenvolupament intel·lectual i social.
- Abordar amb eficàcia situacions d'aprenentatge de llengües en contextos multiculturals i plurilingües.
- Analitzar el sistema escolar i la realitat educativa a través d'un centre concret, com a unitat organitzativa, en les seues diferents dimensions i funcions, i a través de la comunitat educativa que l'integra.
- Cooperar amb la comunitat educativa i participar en les propostes de millora i innovació en els diferents àmbits d'actuació que es puguen establir al centre.
- Conèixer formes de col·laboració entre els diferents sectors de la comunitat educativa i l'entorn social.
- Reconèixer la identitat de l'etapa i les seues característiques cognitives, psicomotores, comunicatives, socials i afectives.
- Saber promoure l'adquisició d'hàbits sobre l'autonomia, la coeducació, la llibertat, la curiositat, l'observació, l'experimentació, la imitació, l'acceptació de normes i de límits, el joc simbòlic i heurístic.
- Participar en l'activitat docent i reflexionar-hi establint vincles entre teoria i pràctica.
- Conèixer les fonts d'informació i de documentació (divulgatives i d'investigació) sobre el món escolar i utilitzar-les en el disseny d'intervencions docents i projectes d'investigació.
- Planificar, desenvolupar i avaluar continguts del currículum d'educació infantil mitjançant recursos didàctics apropiats i promoure les competències corresponents en els alumnes.
- Desenvolupar continguts del currículum mitjançant recursos dels mitjans de comunicació i de les tecnologies de la informació i la comunicació
- Adquirir un coneixement pràctic de l'aula i de la seua gestió.
- Conèixer i aplicar els processos d'interacció i comunicació a l'aula i dominar les destreses i habilitats socials necessàries per a fomentar un clima facilitador de l'aprenentatge i de la convivència.
- Regular els processos d'interacció a l'aula amb alumnes de 0 a 3 i de 3 a 6 anys.
- Fer el seguiment del procés d'ensenyament i aprenentatge mitjançant el domini de les tècniques i estratègies necessàries.
- Analitzar els resultats obtinguts en el procés d'ensenyament i aprenentatge i reflexionar sobre aquests i sobre els propis coneixements, habilitats, actituds i actuacions en relació amb la professió de mestre.
- Dissenyar i realitzar projectes d'investigació educativa utilitzant els recursos i la metodologia adequats.
- Comunicar els coneixements, les experiències i les reflexions sobre la intervenció al centre educatiu en els fòrums acadèmics establerts a aquest efecte.
- Saber defensar públicament en el treball fi de grau, tant l'anàlisi de la relació entre les matèries cursades i la realitat educativa, com les propostes de millora sobre els aspectes treballats durant els estudis de grau.
- Promoure i facilitar els aprenentatges de l'educació infantil, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, emocional i motora per mitjà del disseny, desenvolupament i avaluació d'experiències que possibiliten el desenvolupament progressiu de l'autonomia en l'infant.
- Adquirir hàbits i destreses per a l'aprenentatge autònom i cooperatiu.
- Dissenyar, desenvolupar i avaluar pràctiques d'aula basades en l'ensenyament i l'aprenentatge per projectes amb la finalitat d'innovar i millorar la tasca docent.
- Experimentar possibilitats d'actuació conjunta que afavorisquen el desenvolupament socioafectiu i la coeducació.
- Desenvolupar la capacitat crítica per valorar els recursos i materials curriculars.
- Considerar la investigació com a base de la innovació educativa i del desenvolupament professional.
- Promoure els projectes educatius en altres contextos.
- Saber adaptar el currículum a la diversitat de l'alumnat en el desenvolupament dels projectes educatius.
- Que els estudiants hagen demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé descansa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
- Que els estudiants sàpien aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseïsquen les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seua àrea d'estudi.
- Que els estudiants tinguen la capacitat d'arreplegar i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seua àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguen una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
- Que els estudiants puguen transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
- Que els estudiants hagen desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
- Parlar bé en públic.
- Conèixer els objectius, continguts curriculars i criteris d'avaluació de l'educació infantil.
- Promoure i facilitar els aprenentatges en la primera infància, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, emocional, psicomotora i volitiva.
- Dissenyar i regular espais d'aprenentatge en contextos de diversitat que atenguen les singulars necessitats educatives dels estudiants, la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans.
- Fomentar la convivència a l'aula i fora d'aquesta i abordar la resolució pacífica de conflictes. Saber observar sistemàticament contextos d'aprenentatge i convivència i saber reflexionar-hi.
- Reflexionar en grup sobre l'acceptació de normes i el respecte als altres. Promoure l'autonomia i la singularitat de cada estudiant com a factors d'educació de les emocions, els sentiments i els valors en la primera infància.
- Conèixer l'evolució del llenguatge en la primera infància, saber identificar possibles disfuncions i vetlar per la seua correcta evolució. Abordar amb eficàcia situacions d'aprenentatge de llengües en contextos multiculturals i multilingües. Expressar-se oralment i per escrit i dominar l'ús de diferents tècniques d'expressió.
- Conèixer les implicacions educatives de les tecnologies de la informació i la comunicació i, en particular, de la televisió en la primera infància.
- Conèixer fonaments de dietètica i higiene infantils. Conèixer fonaments d'atenció primerenca i les bases i desenvolupaments que permeten comprendre els processos psicològics, d'aprenentatge i de construcció de la personalitat en la primera infància.
- Conèixer l'organització de les escoles d'educació infantil i la diversitat d'accions que comprèn el seu funcionament. Assumir que l'exercici de la funció docent ha d'anar perfeccionant-se i adaptant-se als canvis científics, pedagògics i socials al llarg de la vida.
- Actuar com a orientador de pares i mares en relació amb l'educació familiar en el període 0-6 i dominar habilitats socials en el tracte i relació amb la família de cada estudiant i amb el conjunt de les famílies.
- Reflexionar sobre les pràctiques d'aula per innovar i millorar la tasca docent Adquirir hàbits i destreses per a l'aprenentatge autònom i cooperatiu i promoure'l en els estudiants.
- Comprendre la funció, les possibilitats i els límits de l'educació en la societat actual i les competències fonamentals que afecten els col·legis d'educació infantil i els seus professionals. Conèixer models de millora de la qualitat amb aplicació als centres educatius.
- Expressar-se oralment i per escrit correctament i adequadament en les llengües oficials de la comunitat autònoma.
- Utilitzar amb solvència les tecnologies de la informació i de la comunicació com a eines de treball habituals.
- Analitzar i incorporar de forma crítica les qüestions més rellevants de la societat actual que afecten l'educació familiar i escolar: impacte social i educatiu dels llenguatges audiovisuals i de les pantalles; canvis en les relacions de gènere i intergènere; multiculturalitat i interculturalitat; discriminació i inclusió social i desenvolupament sostenible; i també promoure accions educatives orientades a la preparació d'una ciutadania activa i democràtica, compromesa amb la igualtat, especialment entre homes i dones.
- Promoure el treball cooperatiu i el treball i esforç individual.
- Assumir que l'exercici de la funció docent ha d'anar perfeccionant-se i adaptant-se als canvis científics, pedagògics i socials al llarg de la vida.
- Conèixer els processos d'interacció i comunicació a l'aula.
- Reconèixer la identitat de cada etapa i les seues característiques cognitives, psicomotores, comunicatives, socials i afectives.
- Dissenyar, planificar i avaluar l'activitat docent i l'aprenentatge a l'aula en contextos multiculturals i de coeducació.
- Saber treballar en equip amb altres professionals de dins i fora del centre en l'atenció a cada estudiant, així com en la planificació de les seqüències d'aprenentatge i en l'organització de les situacions de treball a l'aula i en l'espai de joc.
- Conèixer i aplicar metodologies i tècniques bàsiques d'investigació educativa i ser capaç de dissenyar projectes d'innovació identificant indicadors d'avaluació.
- Comprendre que l'observació sistemàtica és un instrument bàsic per a poder reflexionar sobre la pràctica i la realitat, així com contribuir a la innovació i a la millora en educació.
- Identificar i planificar la resolució de situacions educatives que afecten estudiants amb diferents capacitats i diferents ritmes d'aprenentatge, així com adquirir recursos per a afavorir la seua integració.
- Comprendre els processos educatius i d'aprenentatge en el període 0-6, en el context familiar, social i escolar. Conèixer els desenvolupaments de la psicologia evolutiva de la infància en els períodes 0-3 i 3-6. Conèixer els fonaments d'atenció primerenca. Reconèixer la identitat de l'etapa i les seues característiques cognitives, psicomotores, comunicatives, socials, afectives..... (Continua en l'Ordre ECI/3854/2007).
- Identificar dificultats d'aprenentatge, disfuncions cognitives i les relacionades amb l'atenció. Saber informar altres professionals especialistes per abordar la col·laboració del centre i del mestre en l'atenció a les necessitats educatives especials que es plantegen. Adquirir recursos per a afavorir la integració educativa d'estudiants amb dificultats.
- Crear i mantenir llaços de comunicació amb les famílies per incidir eficaçment en el procés educatiu. Conèixer i saber exercir les funcions de tutor i orientador en relació amb l'educació familiar. Promoure i col·laborar en accions dins i fora de l'escola, organitzades per famílies, ajuntaments i altres institucions amb incidència en la formació ciutadana..... (Continua en l'Ordre ECI/3854/2007).
- Conèixer els principis bàsics d'un desenvolupament i comportament saludables. Identificar trastorns en el somni, l'alimentació, el desenvolupament psicomotor, l'atenció i la percepció auditiva i visual. Col·laborar amb els professionals especialitzats per solucionar aquests trastorns. Detectar manques afectives, alimentàries i de benestar que pertorben el desenvolupament físic i psíquic adequat dels estudiants.
- Comprendre que la dinàmica diària en educació infantil és canviant en funció de cada estudiant, grup i situació, i saber ser flexible en l'exercici de la funció docent. Valorar la importància de l'estabilitat i la regularitat en l'entorn escolar, els horaris i els estats d'ànim del professorat com a factors que contribueixen al progrés harmònic i integral dels estudiants..... (Continua en l'Ordre ECI3854/2007).
- Comprendre que l'observació sistemàtica és un instrument bàsic per a poder reflexionar sobre la pràctica i la realitat, així com contribuir a la innovació i a la millora en educació infantil. Dominar les tècniques d'observació i registre. Abordar anàlisis de camp mitjançant metodologia observacional utilitzant tecnologies de la informació, documentació i audiovisuals. Saber analitzar les dades obtingudes, comprendre críticament la realitat i elaborar un informe de conclusions.
- Situar l'escola infantil en el sistema educatiu espanyol, en el context europeu i en l'internacional. Conèixer experiències internacionals i exemples de pràctiques innovadores en educació infantil. Valorar la importància del treball en equip. Participar en l'elaboració i seguiment de projectes educatius d'educació infantil en el marc de projectes de centre i en col·laboració amb el territori i amb altres professionals i agents socials. ... (Continua en l'Ordre ECI3854/2007).
- Conèixer els fonaments científics, matemàtics i tecnològics del currículum d'aquesta etapa així com les teories sobre l'adquisició i desenvolupament dels aprenentatges corresponents. Conèixer estratègies didàctiques per a desenvolupar representacions numèriques i nocions espacials, geomètriques i de desenvolupament lògic. Comprendre les matemàtiques com a coneixement sociocultural. ... (Continua en l'Ordre ECI3854/2007).
- Conèixer el currículum de llengua i lectoescriptura d'aquesta etapa, així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents. Afavorir les capacitats de parla i d'escriptura. Conèixer i dominar tècniques d'expressió oral i escrita. Conèixer-la tradició oral i el folklore. Comprendre el pas de l'oralitat a l'escriptura i conèixer els diferents registres i usos de la llengua....(Continua en l'Ordre ECI/3854/2007)
- Adquirir competències matemàtiques bàsiques (numèriques, càlcul, geomètriques, representacions espacials, estimació i mesura, organització i interpretació de la informació, etc.). Conèixer el currículum escolar de matemàtiques. Analitzar, raonar i comunicar propostes matemàtiques. Plantejar i resoldre problemes vinculats a la vida quotidiana. Valorar la relació entre matemàtiques i ciències com una de les bases del pensament científic.... (Continua en l'Ordre ECI/3854/2007)
- Conèixer els fonaments musicals, plàstics i d'expressió corporal del currículum d'aquesta etapa, així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents. Conèixer i utilitzar cançons per a promoure l'educació auditiva, rítmica i vocal. Saber utilitzar el joc com a recurs didàctic, així com dissenyar activitats d'aprenentatge basades en principis lúdics......(Continua en l'Ordre ECI/3854/2007)
- Comprendre els principis que contribueixen a la formació cultural, personal i social des de les arts. Conèixer el currículum escolar de l'educació artística, en els seus aspectes plàstic, audiovisual i musical. Adquirir recursos per a fomentar la participació al llarg de la vida en activitats musicals i plàstiques dins i fora de l'escola. Desenvolupar i avaluar continguts del currículum mitjançant recursos didàctics apropiats i promoure les competències corresponents en els estudiants.
- Adquirir un coneixement pràctic de l'aula i de la seua gestió. Conèixer i aplicar els processos d'interacció i comunicació a l'aula, així com dominar les destreses i habilitats socials necessàries per a fomentar un clima que facilite l'aprenentatge i la convivència. Controlar i fer el seguiment del procés educatiu i, en particular, d'ensenyament i aprenentatge mitjançant el domini de tècniques i estratègies necessàries. ... (Continua en l'Ordre ECI/3854/2007)
- Comprendre els processos educatius i d'aprenentatge en els períodes 0-6 i 6-12 anys en el context familiar, social i escolar.
- Conèixer les característiques dels estudiants, així com les característiques dels seus contextos motivacionals i socials.
- Dominar els coneixements necessaris per a comprendre el desenvolupament de la personalitat dels infants en el període 0-12 anys.
- Conèixer les principals fites evolutives per detectar riscos en el desenvolupament.
- Conèixer les propostes i els desenvolupaments actuals basats en l'aprenentatge de competències.
- Saber promoure l'adquisició d'hàbits entorn de l'autonomia, la llibertat, la curiositat, l'observació, l'experimentació, la imitació, el joc, l'adquisició de normes i de límits.
- Conèixer la dimensió pedagògica de la interacció amb els iguals i els adults, la relacionada amb la coeducació, i saber promoure la participació en activitats col·lectives, el treball cooperatiu i l'esforç individual.
- Identificar disfuncions cognitives, dificultats d'aprenentatge i les relacionades amb l'atenció.
- Conèixer les repercussions que en el desenvolupament infantil tenen les dificultats físiques i saber dissenyar una resposta educativa adequada.
- Conèixer les repercussions que en el desenvolupament infantil té l'excepcionalitat cognitiva i saber dissenyar una resposta educativa adequada.
- Saber informar altres professionals especialistes per abordar la col·laboració del centre i del mestre en l'atenció a les necessitats educatives especials que es plantegen.
- Adquirir recursos per afavorir la integració educativa d'estudiants amb dificultats.
- Analitzar i comprendre els processos educatius a l'aula i fora d'aquesta en cada etapa.
- Conèixer els fonaments de l'educació infantil i primària.
- Analitzar la pràctica docent i les condicions institucionals que l'emmarquen.
- Conèixer l'evolució històrica del sistema educatiu al nostre país i els condicionants polítics i legislatius de l'activitat educativa.
- Abordar i resoldre problemes de disciplina.
- Conèixer i abordar situacions escolars en contextos multiculturals i de coeducació.
- Conèixer i aplicar experiències innovadores en educació infantil i primària.
- Participar en la definició del projecte educatiu i en l'activitat general del centre atenent criteris de gestió de qualitat.
- Comprendre que la dinàmica diària en educació és canviant en funció de cada estudiant, grup i situació, i saber ser flexible en l'exercici de la funció docent.
- Valorar la importància de l'estabilitat i la regularitat en l'entorn escolar, els horaris i els estats d'ànim del professorat com a factors que contribueixen al procés harmònic i integral dels estudiants.
- Mostrar habilitats socials per entendre les famílies i fer-se entendre per aquestes.
- Crear i mantenir llaços de comunicació amb les famílies per incidir eficaçment en el procés educatiu.
- Conèixer i saber exercir les funcions de tutor i orientador en relació amb l'educació familiar.
- Relacionar l'educació amb el medi i cooperar amb les famílies i la comunitat.
- Promoure i col·laborar en accions dins i fora de l'escola, organitzades per famílies, ajuntaments i altres institucions amb incidència en la formació ciutadana.
- Col·laborar amb els diferents sectors de la comunitat educativa i de l'entorn social.
- Conèixer l'evolució històrica de la família, els diferents tipus de família, d'estils de vida i educació en el context familiar.
- Observar i explorar l'entorn familiar, natural i social.
- Adquirir habilitats per a la prevenció i la resolució pacífica de conflictes, que els permeten actuar amb autonomia en l'àmbit familiar i domèstic, així com en els grups socials amb què es relaciona.
- Fomentar la convivència dins i fora de l'aula, resoldre problemes de disciplina i abordar ûi contribuir-hiû la resolució pacífica de conflictes.
- Conèixer, comprendre i respectar les diferents cultures i les diferències entre les persones, la igualtat de drets i oportunitats d'homes i dones i la no-discriminació de persones amb discapacitat.
- Aprendre a actuar com a orientador de pares, mares o tutors en relació amb l'educació familiar en cada període educatiu i dominar habilitats socials en el tracte i la relació amb la família de cada estudiant i amb el conjunt de les famílies.
- Comprendre la funció, les possibilitats i els límits de l'educació en la societat actual i les competències fonamentals que afecten els col·legis d'educació infantil i primària, i els seus professionals. Conèixer models de millora de la qualitat amb aplicació als centres educatius.
- Reflexionar en grup sobre l'acceptació de normes i el respecte als altres. Promoure l'autonomia i la singularitat de cada estudiant com a factors d'educació de les emocions, els sentiments i els valors en la primera infància.
- Exercir les funcions de tutoria i d'orientació amb els estudiants i les seues famílies, atenent les singulars necessitats educatives dels estudiants.
- Conèixer i dominar tècniques d'expressió oral i escrita i usar-les adequadament en la pràctica professional.
- Reconèixer i valorar l'ús adequat del llenguatge verbal i no verbal.
- Fomentar la lectura i l'escriptura creatives.
- Conèixer i utilitzar adequadament recursos per a l'animació a la lectura i a l'escriptura.
- Reflexionar metalingüísticament per arribar a corregir discursos orals i escrits, propis i d'uns altres.
- Usar la llengua de forma rica i expressiva, procurant una actitud estètica davant el discurs. Usar-la amb correcció promovent un llenguatge respectuós amb diferències culturals, genèriques, lingüístiques, etc., d'acord amb el principi d'igualtat.
- Usar conceptes lingüístics i metalingüístics en el discurs acadèmic.
- Analitzar, elaborar i utilitzar materials i recursos didàctics relacionats amb la salut i l'alimentació.
- Crear entorns saludables a l'escola que faciliten l'adopció de conductes promotores de salut.
- Col·laborar amb les famílies per aconseguir un desenvolupament harmònic dels infants i unes pautes de comportament saludables.
- Detectar manques afectives, higièniques, alimentàries i de benestar que pertorben el desenvolupament físic i psíquic adequat dels estudiants.
- Col·laborar amb professionals especialitzats per tractar de solucionar problemes de salut.
- Identificar factors de risc per a la salut dels escolars i procurar la seua solució.
- Conèixer els principis bàsics d'un desenvolupament i comportament saludables.
- Identificar trastorns en el somni, l'alimentació, el desenvolupament psicomotor, l'atenció i la percepció auditiva i visual.
- Comprendre els processos d'adquisició del llenguatge oral en el context familiar, social i escolar.
- Conèixer les característiques i fases del desenvolupament de la comunicació i de la llengua oral i disposar de recursos per a contribuir al seu aprenentatge.
- Saber promoure l'adquisició d'hàbits sobre la comunicació, l'escola i la parla.
- Conèixer la necessitat de la interacció amb els iguals i els adults en l'adquisició i el desenvolupament de la llengua oral.
- Disposar de recursos per a l'observació sistemàtica de l'evolució de la llengua oral i saber interactuar per enriquir i corregir les produccions lingüístiques.
- Saber dissenyar jocs, situacions i activitats per consolidar el llenguatge oral.
- Conèixer els diferents usos de la llengua oral i escrita adequats a l'edat dels alumnes.
- Afavorir les capacitats de parla.
- Reconèixer i valorar l'ús adequat del llenguatge verbal i no verbal.
- Afrontar situacions d'aprenentatge de llengües en contextos multilingües.
- Comprendre que la dinàmica diària en educació infantil és canviant en funció de cada estudiant, grup i situació i tenir capacitat per a ser flexible en l'exercici de la funció docent.
- Valorar la importància de l'estabilitat i la regularitat en l'entorn escolar, els horaris i els estats d'ànim del professorat com a factors que contribueixen al procés harmònic i integral dels estudiants.
- Conèixer els factors que afecten la dimensió pedagògica i organitzativa des de la interacció amb els professionals d'un centre i saber promoure la participació en activitats col·lectives i el treball cooperatiu amb vista a la millora i innovació del centre.
- Reflexionar sobre la necessitat de l'eliminació i el rebuig dels comportaments i continguts sexistes i estereotips que suposen discriminació entre dones i homes, amb una consideració especial a això en els llibres de text i materials educatius.
- Dissenyar i organitzar activitats que fomenten en l'alumnat els valors de no-violència, tolerància, democràcia, solidaritat i justícia i reflexionar sobre la seua presència en els continguts dels llibres de text, materials didàctics i educatius, joguets i els programes audiovisuals en diferents suports tecnològics destinats a l'alumnat.
- Conèixer i valorar experiències innovadores en l'àmbit de l'educació infantil.
- Conèixer i analitzar les polítiques educatives, el seu desenvolupament legislatiu i la seua incidència en les reformes i innovacions educatives.
- Tenir la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants per emetre judicis pedagògics que incloguen una reflexió sobre qüestions d'índole social, científica o tècnica i ètica.
- Diagnosticar necessitats, situacions complexes i possibilitats de les persones per fonamentar les accions educatives.
- Planificar seqüències d'aprenentatge i de treball a l'aula i en l'espai de joc, identificant les peculiaritats del període 0-3 i del període 3-6.
- Dissenyar processos i instruments d'investigació sobre la pràctica docent i organitzativa en educació infantil.
- Adquirir la capacitat de dirigir, coordinar i col·laborar en la resolució de problemes educatius.
- Comprendre que la dinàmica diària en educació infantil és canviant en funció de cada estudiant, grup i situació i tenir capacitat per a ser flexible en l'exercici de la funció docent.
- Conèixer els factors que afecten la dimensió pedagògica i organitzativa des de la interacció amb els professionals d'un centre i saber promoure la participació en activitats col·lectives i el treball cooperatiu amb vista a la millora i la innovació del centre.
- Conèixer i valorar experiències innovadores en l'àmbit de l'educació infantil.
- Conèixer i analitzar les polítiques educatives, el seu desenvolupament legislatiu i la seua incidència en les reformes i innovacions educatives.
- Tenir la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants per emetre judicis pedagògics que incloguen una reflexió sobre qüestions d'índole social, científica o tècnica i ètica.
- Diagnosticar necessitats, situacions complexes i possibilitats de les persones per fonamentar les accions educatives.
- Dominar les tècniques d'observació i registre.
- Abordar anàlisis de camp mitjançant metodologia observacional utilitzant tecnologies de la informació, documentació i audiovisuals.
- Saber analitzar les dades obtingudes, comprendre críticament la realitat i elaborar un informe de conclusions.
- Situar l'escola infantil en el sistema educatiu espanyol, en el context europeu i en l'internacional.
- Conèixer experiències internacionals i exemples de pràctiques innovadores en educació infantil.
- Valorar la importància del treball en equip i especialment pel que fa als diferents professionals que treballen en educació infantil
- Participar en l'elaboració i el seguiment de projectes educatius d'educació infantil en el marc de projectes de centre i en col·laboració amb el territori i amb altres professionals i agents socials.
- Conèixer la legislació que regula les escoles infantils i la seua organització.
- Coneixement dels principis i estratègies per a dissenyar un centre d'educació infantil de 0-3 anys.
- Capacitat per a dirigir i coordinar l'equip de professionals i tècnics que constitueixen la plantilla en un centre de 0-3 anys.
- Analitzar i valorar la relació entre els principis establerts en el projecte curricular d'educació infantil i la necessària coordinació amb el primer cicle d'educació primària.
- Valorar la relació personal amb cada estudiant i la seua família com a factor de qualitat de l'educació.
- Valorar i entendre el període d'educació infantil com un conjunt de vivències i experiències que es dissenyen perquè cada infant se senta protagonista de la seua vida.
- Conèixer els fonaments teòrics i pràctics del joc i la seua evolució en el desenvolupament psicomotor de l'infant.
- Conèixer i identificar el joc com a experiència natural d'aprenentatge i manifestació sociocultural en l'educació infantil. Conèixer, valorar i respectar els jocs motors des d'una perspectiva multicultural: els jocs populars i tradicionals.
- Saber utilitzar el joc com a element dinamitzador del desenvolupament de capacitats perceptives, motrius, cognitives, socioafectives, comunicatives i creatives pròpies dels infants, i contribuir a millorar la seua autoestima i eficàcia.
- Saber dissenyar, aplicar i avaluar activitats ludicomotores per al coneixement d'un mateix, el descobriment de l'entorn i dels objectes.
- Saber fomentar per mitjà del joc motor hàbits i actituds de col·laboració i solució dialogades de conflictes.
- Dominar estratègies d'observació de l'infant a través del joc per avaluar i desenvolupar les seues capacitats.
- Capacitat de selecció i informació a altres sobre joguets i materials lúdics que responguen a les necessitats, interessos, nivells de coneixements i destreses, i ritmes de desenvolupament dels infants.
- Intervenir adequadament en el desenvolupament de la infància en els períodes 0-3 i 3-6 anys
- Conèixer els fonaments d'atenció primerenca
- Afavorir el desenvolupament cognitiu, psicomotor, comunicatiu, social i afectiu dels infants amb una atenció especial a la música, l'expressió gràfica i el moviment com a mitjans d'intervenció lúdica.
- Saber promoure l'adquisició d'hàbits.
- Optimitzar el desenvolupament dels infants que es troben en situació de risc personal i/o social.
- Conèixer els fonaments teoricopràctics relacionats amb la música, el cos i el moviment i l'educació expressiva, corporal, gràfica, auditiva i rítmica en l'educació infantil.
- Dissenyar, desenvolupar i avaluar propostes didàctiques per a l'estimulació i el desenvolupament de les capacitats perceptivomotrius mitjançant la música, l'expressió gràfica i l'activitat física
- Ser capaç d'analitzar críticament les publicacions i els materials que es poden trobar en el mercat per a estimular els bebès.
- Promoure la col·laboració amb les famílies per afavorir una aplicació conjunta de les estratègies d'intervenció
- Saber observar i identificar retards i dificultats d'aprenentatge oral i escrit en el marc de l'aula ordinària.
- Disposar de recursos per a prevenir les dificultats en l'adquisició de la llengua oral i corregir-les si és el cas.
- Saber comunicar-se i interactuar amb infants amb problemes d'audició i altres dificultats del llenguatge.
- Saber informar els especialistes per abordar conjuntament l'atenció a les necessitats que afecten l'audició i el llenguatge.
- Adquirir recursos per afavorir la integració educativa d'estudiants amb dificultats lingüístiques.
- Disposar de mitjans per a prevenir problemes en l'aprenentatge de la lectura, l'escriptura i la grafia.
- Crear i mantenir llaços de comunicació amb les famílies per incidir eficaçment en el procés d'aprenentatge lingüístic.
- Conèixer els diferents usos de la llengua oral i escrita adequats a l'edat dels alumnes.
- Afavorir les capacitats de parla.
- Reconèixer i valorar l'ús adequat els llenguatges verbal i no verbal especialment respectuosos amb el principi d'igualtat.
- Afrontar situacions d'aprenentatge de llengües en contextos multilingües.
- Conèixer el currículum escolar de llengua i lectoescriptura d'aquesta etapa.
- Conèixer les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents a la llengua oral i escrita.
- Afrontar situacions d'aprenentatge de llengües en contextos multilingües.
- Reconèixer i valorar l'ús adequat del llenguatge verbal i no verbal.
- Comprendre el pas de l'oralitat a l'escriptura i conèixer els diferents registres i usos de la llengua.
- Conèixer el procés d'aprenentatge del llenguatge escrit i el seu ensenyament.
- Afavorir les capacitats de parla i d'escriptura.
- Conèixer i dominar tècniques d'expressió oral i escrita.
- Conèixer el procés d'aprenentatge de la lectura i l'escriptura i el seu ensenyament.
- Conèixer i utilitzar adequadament recursos per a l'animació a la lectura i a l'escriptura.
- Conèixer la tradició oral i el folklore.
- Adquirir formació literària i, especialment, conèixer la literatura infantil.
- Desenvolupar i avaluar continguts del currículum de forma globalitzada mitjançant recursos didàctics apropiats i promoure les competències corresponents en els estudiants.
- Conèixer les fonts bàsiques de la investigació en el camp de la didàctica de la llengua i la literatura i identificar-hi l'objecte i la metodologia utilitzats.
- Adquirir competències matemàtiques bàsiques: numèriques, de càlcul, geomètriques, de representacions espacials, d'estimació i mesura, d'organització i interpretació de la informació i probabilístiques.
- Conèixer els fonaments matemàtics del currículum de les matemàtiques d'infantil i primària.
- Analitzar, raonar i comunicar propostes matemàtiques.
- Valorar la relació entre matemàtiques i ciències com una de les bases del pensament i el coneixement científics.
- Comprendre les matemàtiques com a coneixement sociocultural.
- Plantejar i resoldre problemes matemàtics vinculats amb la vida quotidiana.
- Utilitzar amb solvència les tecnologies de la informació i de la comunicació com a eines de treball habituals en matemàtiques.
- Conèixer les TIC com a recurs didàctic per a les matemàtiques i les ciències a l'aula.
- Reflexionar sobre les pràctiques d'aula per innovar i millorar la tasca docent. Adquirir hàbits i destreses per a l'aprenentatge autònom i cooperatiu i promoure'l en els estudiants.
- Mantenir una relació crítica i autònoma respecte dels sabers, els valors i les institucions socials públiques i privades.
- Conèixer els fonaments científics, matemàtics i tecnològics del currículum de matemàtiques de l'etapa 3-12.
- Conèixer la metodologia científica i promoure el pensament científic i l'experimentació.
- Comprendre els principis bàsics i les teories fonamentals de les ciències naturals: física, química, biologia i geologia.
- Saber plantejar i resoldre assumptes de la vida quotidiana relacionats amb les ciències i des d'un punt de vista científic.
- Valorar les ciències com una part bàsica de l'herència cultural europea, la seua contribució a la millora de la qualitat de vida i la seua capacitat per a proporcionar les millors explicacions del món material.
- Reconèixer la influència entre ciències, societat i desenvolupament tecnològic, pensar i reflexionar sobre aspectes científics d'interès social, assumir la responsabilitat del seu aprenentatge i de les actuacions individuals i col·lectives que es puguen derivar de la seua aplicació.
- Posseir una sòlida formació cultural, científica i tecnològica, especialment dels coneixements bàsics necessaris per a exercir la professió de mestre. Conèixer l'evolució i el procés de construcció històrica d'alguns conceptes científics bàsics, amb una referència especial als contextos i obstacles que van haver de superar per instaurar-se.
- Fomentar una actitud crítica i autònoma respecte dels sabers, i promocionar el pensament científic per a la seua valoració; fomentar la lectura de textos de naturalesa científica i no científica en què es tracten assumptes d'interès personal i social, i promoure estratègies que permeten interpretar-los i avaluar-los per prendre decisions personals fonamentades sobre aquests.
- Adquirir la capacitat de comprendre com es genera el coneixement científic, quina és la seua naturalesa i d'adoptar un compromís crític amb les formes científiques de saber i comprendre.
- Promoure per mitjà de la comprensió científica la independència intel·lectual i el compromís crític amb l'evidència; valorar la fiabilitat de la informació i de les fonts que la proporcionen, sobre assumptes de rellevància científica i social.
- Recollir i aplicar dades rellevants per a una hipòtesi i representar-les en formats que incloguen taules i gràfics. Analitzar-les qualitativament i quantitativament.
- Conèixer els fonaments musicals del currículum d'aquesta etapa i les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
- Conèixer i utilitzar cançons per a promoure l'educació auditiva, rítmica i vocal.
- Conèixer i utilitzar l'audició musical per a desenvolupar l'educació musical.
- Saber utilitzar el joc com a recurs didàctic, així com dissenyar activitats d'aprenentatge basades en principis lúdics.
- Promoure la sensibilitat relativa a la creació artística.
- Comprendre els principis que contribueixen a la formació cultural, personal i social des de la música.
- Elaborar propostes didàctiques que fomenten la percepció i expressió musicals, les habilitats motores i la creativitat.
- Elaborar propostes globals que atenguen la diversitat. Adquirir recursos per afavorir la integració educativa d'alumnes amb dificultats.
- Fomentar la relació interdisciplinària entre els continguts que s'han d'ensenyar.
- Seleccionar i utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació més adequades als objectius que es persegueixen (personals i professionals).
- Adquirir un coneixement pràctic de l'aula i de la seua gestió.
- Relacionar teoria i pràctica amb la realitat de l'aula i del centre.
- Usar diferents llenguatges verbals i no verbals per a expressar-se, relacionar-se i comunicar-se.
- Conèixer i comprendre els fonaments de l'educació motora en l'educació infantil.
- Conèixer i comprendre les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges motors.
- Conèixer i analitzar els elements de l'educació motora en el currículum de l'educació infantil. Saber aplicar-los al disseny, desenvolupament i avaluació de propostes didàctiques.
- Elaborar propostes didàctiques que desenvolupen les capacitats perceptivomotores i les habilitats motores.
- Elaborar propostes didàctiques que fomenten, mitjançant l'expressió, el llenguatge corporal i relacionar-les amb els diferents llenguatges de l'educació infantil.
- Conèixer el joc com a recurs didàctic i aplicar-lo des d'una perspectiva globalitzadora.
- Saber dissenyar i regular espais d'aprenentatge en contextos de diversitat i coeducació.
- Adquirir recursos per fomentar el gust pel moviment, la construcció satisfactòria de la imatge corporal i el benestar derivat de la participació en activitats motores en la infància.
- Apreciar el valor educatiu de l'art.
- Desenvolupar capacitats perceptives i sensorials utilitzant els recursos dins i fora de l'aula.
- Saber planificar activitats plàstiques i relacionar-les amb els continguts teòrics.
- Utilitzar i integrar tot tipus de materials en la pràctica de les propostes plàstiques.
- Desenvolupar les habilitats necessàries perquè els materials i tècniques plàstics es convertisquen en un mitjà d'expressió.
- Ser capaç d'analitzar els dibuixos infantils de 0 a 6 anys.
- Mostrar interès per participar en el medi sociocultural (museus, conferències, exposicions, etc.).
- Ser capaç de reflexionar i argumentar d'una manera comprensible i organitzada.
- Ser capaç de treballar de forma globalitzada amb les altres assignatures.
- Ser capaç de treballar en grup i solucionar conflictes de forma col·lectiva.
- Promoure i facilitar els aprenentatges de l'educació infantil, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, emocional i motora per mitjà de la música, la plàstica i corporal i el moviment.
- Adquirir hàbits i destreses per a l'aprenentatge autònom i cooperatiu.
- Dissenyar, desenvolupar i avaluar pràctiques d'aula basades en l'ensenyament/aprenentatge per a projectes a fi d'innovar i millorar la tasca docent.
- Experimentar possibilitats d'actuació conjunta que afavorisquen el desenvolupament socioafectiu i la coeducació.
- Desenvolupar la capacitat crítica per valorar els materials curriculars i les diferents manifestacions artístiques i culturals.
- Considerar la investigació com a base de la innovació educativa.
- Promoure els projectes educatius en altres contextos socioculturals.
- Saber adaptar el currículum a la diversitat de l'alumnat en el desenvolupament dels projectes educatius.
- Comprendre les diferents dimensions del fet social i realitzar-ne una anàlisi complexa i integradora. Adquirir coneixements sobre l'evolució del pensament, els costums, les creences i els moviments socials i polítics al llarg de la història.
- Adquirir la capacitat de destacar els biaixos d'interpretació discriminatòria per raons de sexe, raça, religió, etc., en el pensament de l'alumne, els materials curriculars, els mitjans de comunicació, etc.
- Comprendre els processos de construcció del coneixement del món social de l'alumne d'educació infantil i conèixer els problemes de comprensió trobats per la investigació educativa en aquest nivell.
- Conèixer els fonaments científics del currículum de ciències socials d'aquesta etapa, així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
- Conèixer els principals models d'ensenyament-aprenentatge de les ciències socials i la seua utilitat per a aconseguir els objectius perseguits en la formació de l'alumnat d'educació infantil.
- Adquirir estratègies didàctiques per a desenvolupar representacions i nocions espaciotemporals, així com els recursos per a impulsar la capacitat de l'alumnat d'educació infantil d'observar i explorar activament el seu entorn social.
- Adquirir recursos per a fomentar en els infants d'educació infantil la generació de marcs interpretatius i teories socials sobre la realitat que els envolta.
- Promoure i facilitar l'establiment de relacions socials i afectives satisfactòries entre l'alumnat d'educació infantil dins i fora de l'aula.
- Desenvolupar la capacitat d'analitzar críticament materials curriculars i elaborar unitats didàctiques pròpies de l'etapa.
- Desenvolupar la capacitat de manejar fonts diferents d'informació sobre un tema i d'elaborar síntesis ben estructurades.
- Adquirir actituds i comportaments amb el desenvolupament sostenible per mitjà de la comprensió de les respostes que donen les societats a determinades situacions i les transformacions que això genera. Promoure l'interès i respecte pel patrimoni natural, social i cultural a través de projectes didàctics adequats.
- Fomentar experiències d'iniciació a les tecnologies de la informació i la comunicació.
- Conèixer els fonaments científics i tecnològics del currículum d'aquesta etapa, així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
- Conèixer la metodologia científica i promoure el pensament científic i l'experimentació.
- Conèixer els moments més excel·lents de la història de les ciències i les tècniques i la seua transcendència.
- Elaborar propostes didàctiques en relació amb la interacció de ciències, tecnologies, societat i desenvolupament sostenible.
- Promoure l'interès i el respecte pel medi natural per mitjà de projectes didàctics adequats.
- Fomentar experiències d'iniciació a les tecnologies de la informació i la comunicació, i valorar la seua contribució en la millora dels aprenentatges i conèixer les seues implicacions en l'educació dels infants.
- Dissenyar, planificar i avaluar processos d'ensenyament i aprenentatge, tant individualment com en col·laboració amb altres docents.
- Estimular la percepció sensorial a través de múltiples experiències amb el propi cos i en el medi natural com a base dels aprenentatges.
- Despertar l'interès i la curiositat pel propi cos i el cos dels altres, respectant les diferències. Desenvolupar l'autonomia, la cura corporal i la consciència de les diferències de sexe.
- Conèixer el currículum escolar de matemàtiques de l'educació infantil.
- Analitzar didàcticament les matemàtiques del currículum de les matemàtiques de l'educació infantil.
- Conèixer teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges de les matemàtiques de l'educació infantil.
- Conèixer estratègies didàctiques per a desenvolupar competències en representacions numèriques, nocions espacials i geomètriques.
- Conèixer estratègies didàctiques per a afavorir el desenvolupament lògic en els estudiants de l'educació infantil.
- Desenvolupar i avaluar continguts matemàtics del currículum d'infantil mitjançant recursos didàctics apropiats i promoure les competències corresponents en els estudiants.
- Conèixer i aplicar metodologies i tècniques bàsiques d'investigació educativa en didàctica de les matemàtiques i ser capaç de dissenyar projectes d'innovació, identificant indicadors d'avaluació.
- Conèixer les dificultats i els errors en el procés d'ensenyament i aprenentatge de les matemàtiques de l'educació infantil i els processos cognitius implicats.
- Conèixer intervencions didàctiques que tenen en compte les dificultats i els errors en l'aprenentatge de les matemàtiques de l'educació infantil.
- Analitzar les TIC com a recurs didàctic a l'aula de matemàtiques de l'educació infantil.
- Conèixer i aplicar experiències innovadores d'ensenyament de les matemàtiques de l'educació infantil.
- Conèixer i ser capaç d'utilitzar estratègies de treball cooperatiu.
- Elaborar propostes (projectes) didàctiques i materials didàctics adequats per a l'educació infantil utilitzant de forma conjunta les ciències naturals, socials i les matemàtiques, de manera que els projectes de treball tinguen sentit per als infants i responguen a les seues inquietuds i interessos.
- Promoure l'interès i el respecte pel medi natural mitjançant projectes didàctics que posen de manifest algunes de les relacions entre ciències, tècniques, societat i desenvolupament sostenible.
- Fomentar experiències d'iniciació a les tecnologies de la informació i la comunicació.
- Conèixer, gestionar i desenvolupar estratègies d'avaluació adequades a les propostes i interessos educatius.
- Dissenyar, desenvolupar i avaluar pràctiques d'aula basades en l'ensenyament/aprenentatge per projectes amb la finalitat d'innovar i millorar la tasca docent.
- Promoure els projectes educatius en altres contextos socioculturals.
- Comprendre i produir missatges orals i escrits en la llengua estrangera en situacions quotidianes.
- Reconèixer i valorar l'ús correcte i adequat del llenguatge.
- Desenvolupar una actitud oberta i de respecte envers les llengües i cultures estrangeres.
- Programar activitats i seleccionar materials per a l'ensenyament aprenentatge d'una llengua estrangera.
- Ser capaç de fomentar una primera aproximació a una llengua estrangera a l'aula d'infantil.