Davant les condicions estressants d'incertesa i vulnerabilitat que la pandèmia del coronavirus ens ha imposat, hem volgut saber com ho viuen d'una manera més íntima persones que tenen un profund coneixement d'aquestes situacions.
José María Martín Moreno és catedràtic de Medicina Preventiva i de Salut Pública de la Universitat de València. Doctor en Epidemiologia i Salut Pública per la Universitat d'Harvard, ha dedicat la seua vida a la salut pública. La seua carrera professional inclou la prevenció d'epidèmies, malalties cròniques no transmissibles, control de càncer, nutrició i polítiques de salut articulades a través de la gestió dels sistemes de salut, i així un llarg etcètera. Estem davant d'eixa classe de professionals, el currículum de les quals impressiona, fins al punt que pot arribar a intimidar a l'hora de preparar una entrevista sobre el seu treball com a investigador, però quan el portes al terreny personal, ja en els primers compassos de la conversa t'adones que estàs davant d'una persona propera i que de segur, et contarà una bona història.
En el transcurs d'una conversa telemàtica li hem preguntat què pensa de la situació actual i què està fent per passar aquests dies de confinament i d'incertesa. José María no pot evitar la seua vocació docent i enciclopèdica formació, i contínuament va lliscant dades i algun que altre concepte científic amb una naturalitat esbalaïdora: "Els idus de març ens han dut una nova normalitat, tenint un insòlit convidat, el Covid-19. Els idus eren els dies d'auguri per als romans i març és el mes dedicat a Mart que és el déu de la guerra. Ens trobem davant d'una espècie de guerra, de confrontació i el nostre paper ara mateix és protegir-nos els uns als altres, tots junts a través del confinament, a través de no contagiar-nos i de fer les coses bé."
Els experts asseguren que alguna cosa que podem fer contra l'adversitat és prendre el control de les nostres decisions i planificar el nostre programa d'acció per tal de neutralitzar els sentiments d'impotència. Potser conscient d'això, el Dr. Martín Moreno s'ha proposat continuar oferint de manera no presencial el seu treball en la universitat: "continuem treballant utilitzant les noves tecnologies, en el meu cas per als temes d'investigació amb WebEx, amb Zoom, amb Skype, amb LinkedIn, amb twitter, amb WhatsApp, amb email, tot el que tenim al nostre abast. I per a la docència d'Epidemiologia Clínica o com a director del Màster de Salut Pública i Gestió Sanitària, a través de l'Aula Virtual".
El doctor ha volgut llançar un missatge d'esperança: "Crec que l'ocasió és important per a demostrar que el que no ens mata ens fa més forts, com deia Nietzsche, i amb aquest esperit estem fent tot el possible perquè allò que és essencial continue".
Una cosa bona d'aquesta crisi sense precedents és que en sentir-nos vulnerables, estem desenvolupant el nostre sentit més social i de necessitat d'apropar-nos a les persones, José María és -sens dubte-, una d'eixes persones que quan tot això finalitze, de segur que paga la pena conèixer-la de més a prop.