
L'Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-Universitat de València) és una de les institucions que fan possible l'arribada per primera vegada a la capital del reconegut espectacle científic, premi de la Societat Europea de Física. Es faran dues funcions en el Museu de les Ciències Príncep Felipe dimarts 19 de setembre, una per a instituts i una altra oberta al públic prèvia inscripció. Dilluns 18 hi hagué una sessió dedicada exclusivament a estudiants de Física.
El Physics Xou "What's (the) Matter?" és un espectacle sobre física elemental de partícules desenvolupat per Herbert Dreiner, professor de la Universitat de Bonn. L'espectacle es dirigeix a públic no especialitzat de totes les edats i té la intenció de comunicar alguns conceptes bàsics de la física de partícules elementals, com el descobriment del bosó de Higgs, d'una manera entretinguda.
El programa inclou 28 experiments de demostració en viu. Està configurat com una missió en la qual dos estudiants amb l'ajuda d'un assessor viatgen cap a arrere en el temps per a comprendre la naturalesa fonamental de la matèria. Visiten a Rutherford i Geiger a Manchester (Regne Unit) al voltant de 1911, que relaten el seu famós experiment sobre el nucli i mostren com funcionen els detectors de partícules.
Després viatgen cap a avant en el temps per a trobar-se amb I. Lawrence en Berkeley en 1950, i aquest els ensenya sobre com funcionen els acceleradors de partícules. A continuació, visiten Sau Lan Wu en DESY (Hamburg, Alemanya) al voltant de 1980, que els explica la força forta, una de les quatre forces fonamentals de la naturalesa responsable de la unió de protons i neutrons en el nucli atòmic.
La parada final està en el túnel del LHC en el CERN (Ginebra, Suïssa) en 2012. Dos físics experimentals els parlen d'acceleradors de partícules i els estudiants poden veure com es produeix i es descompon bosó de Higgs.
L'espectacle va tenir el seu origen en 2001, i des de llavors estudiants de segon i tercer any de Física de la Universitat de Bonn participen en el seu desenvolupament. Des de 2008 l’espectacle és itinerant. L’any 2009 va rebre el premi a la divulgació en física de partícules de la Societat Europea de Física.
Aquesta serà la primera vegada que l'espectacle es represente a València, en concret al Museu de les Ciències Príncep Felipe. Es presentaren dos xous, un el 19 de setembre al matí per a estudiants de Batxillerat, on participaran 20 instituts, i un altre el mateix dia a les 19:30 hores per al públic en general (entrada gratuïta mitjançant inscripció).
També s'ha organitzat una sessió pràctica, dilluns 18, amb un grup d'estudiants del màster en Física Avançada de la Universitat de València, on s'analitzarà la física de cadascun dels experiments presentats, amb la intenció de preparar un espectacle similar en el nostre país i interessar a professors i alumnes en la divulgació científica.
A més de l'Institut de Física Corpuscular, col·laboren en l'organització de l'espectacle les xarxes europees de recerca Invisibles Plus i Elusives, així com l'acció europea COST “Connecting insights in fonamental physics”. La investigadora de l’IFIC i de la Universitat de València Gabriela Barenboim és la impulsora de la iniciativa.
Més informació:
http://www.th.physik.uni-bonn.de/People/dreiner/
http://www.physikshow.uni-bonn.de/
https://arxiv.org/pdf/1607.07478.pdf
Data d'actualització: 19 de de setembre de 2017 09:08.
Llista de notícies