Acte d'obertura curs 2023-2024.

Un 26% de les herbes aromàtiques que es consumeixen a Espanya estan contaminades amb bacteris

plantes aromàtiques a un mercat

Un equip d'investigadors de la Universitat de València ha descobert que fins a un 20% de les espècies i el 26% de les herbes aromàtiques que es comercialitzen a Espanya estan contaminades per diversos bacteris, cosa que redueix la seua qualitat. L'estudi, pioner a Espanya, suggereix establir sistemes de control sanitari i higiènic, des del cultiu fins a l'arribada al mercat d'aquests productes. El treball s'ha publicat a la revista Plant Foods for Human Nutrition.

Científics de la Universitat de València – Isabel Sospedra, Jose M. Soriano i Jordi Mañes, del Departament de Medicina Preventiva– han analitzat per primera vegada la qualitat microbiològica de 53 mostres de espècies i herbes aromàtiques, com el timó i l'orenga, que es venen en els mercats espanyols.

Els resultats, que s'han publicat en la revista Plant Foods for Human Nutrition, revelen que el 10% de les espècies estaven contaminades amb microorganismes aerobis mesòfils i el 20% amb enterobacteriacis. En les herbes aromàtiques, el percentatge de contaminació va ser del 26% per a ambdós tipus de bacteris.

Les anàlisis han detectat en les mostres la presència de bacteris dels gèneres Acinetobacter (A. calcoaceticus), Enterobacter i Shigella. També s'han trobat espècies de microorganismes com ara Yersinia intermèdia, Staphylococcus aureus i Hafni alvei.

Controlar més la qualitat del producte

“Espècies i herbes aromàtiques estan exposades a una àmplia varietat de contaminants abans i després de la seua producció i poden contenir elevades quantitats de bacteris”, declaren els investigadors. Atès que els resultats mostren “una qualitat microbiològica pobra” en aproximadament un 25% de les mostres analitzades, els autors recomanen “millorar les condicions sanitàries en les fases de producció de les herbes aromàtiques i espècies per a prevenir riscos de salut”.

L'estudi mostra que per a una mateixa espècie d'herba aromàtica o espècia poden aparèixer variacions, “probablement atés el fet que les condicions de producció i cultiu no són les mateixes” en diferents territoris. La composició dels olis essencials d'herbes aromàtiques i espècies varia segons la regió geogràfica, l’edat i la tipologia, així com el mètode d'assecat.

Algunes de les mostres analitzades, com el timó, van presentar una bona qualitat higiènicosanitària, degut probablement, a la presència d'olis essencials amb propietats antibacterianes. Fins a un 20% de les espècies i el 26% de les herbes aromàtiques analitzades presentaren contaminació bacteriana.
 

Data d'actualització: 3 de de març de 2011 11:42.

Llista de notícies