Acte d'obertura curs 2023-2024.

La Universitat de València lliura els premis Manuel Castillo d’investigació i periodisme per la pau i la cooperació

Logo del premi Manuel Castillo

La monografia dels professors Joaquín García Roca i Rubén Torregrosa, i la periodista valenciana Magda R. Brox, els guardonats en aquesta edició

La Universitat de València ha atorgat els guardons de la segona edició dels Premis Manuel Castillo sobre la pau i la cooperació al desenvolupament. Es tracta d’una iniciativa organitzada pel Patronat Sud-Nord amb la qual es dóna compliment al llegat de Manuel Castillo, professor que va exercir a València, va haver d’exiliar-se a Mèxic i va deixar el seu llegat a la Universitat per tal de fomentar els estudis sobre la pau i la cooperació entre pobles i nacions. La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el pròxim 2 de març, a les 19 hores a la Sala de Juntes de La Nau, l’edifici històric de la Universitat de València.

El premi, creat el 2009 pel Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València, tracta de distingir els treballs científics i periodístics sobre aquesta temàtica per sensibilitzar l’opinió pública. Els guardonats d’enguany −per unanimitat del jurat en ambdues categories− han estat el professor Joaquín García Roca i l’investigador Rubén Torregrosa, i la periodista valenciana Magda R. Brox.

En la modalitat de monografies d’investigació, el jurat ha decidit premiar el llibre Jóvenes en la era de las migraciones. Una experiencia de liderazgos compartidos, del qual són autors J. García Roca i R. Torregrosa, publicat per Ediciones Kahf, “per la seua aportació al valor de la convivència, la interculturalitat i la contribució al desenvolupament a través de la dilatada experiència internacional de residències d’estudiants migrants a València, Equador, Colòmbia, El Salvador o Nicaragua”. Els autors ofereixen una rigorosa anàlisi de la dimensió social de l’educació a través de l’experiència d’estudiants en diferents projectes de residències universitàries.

A més a més, en aquesta categoria el jurat ha atorgat un accèssit per al treball d’investigació El rol dinamizador de los estudiantes inmigrantes en el codesarrollo, de Boutaina el Hadri, Sanae el Hadri i Angélica Beatriz Díaz, publicat por CeiMigra “per l’enfocament novedós sobre el codesenvolupament realitzat per aquestes estudiantes marroquines de la Universitat de València”.

D’altra banda, en la modalitat de reportatge periodístic, el jurat ha decidit guardonar el reportatge “Keita espera su último viaje”, publicat en EL PAÍS per la periodista valenciana Magda R. Brox. El reportatge relata l’atziaga història d’un immigrant subsaharià que va morir ofegat després d’intentar salvar un xiquet. Després del succés, cap Administració no va assumir la repatriació del cadàver, fins que l’opinió pública va conèixer la història a través d’aquest mitjà i la seua versió digital, cosa que va generar una cadena de solidaritat que, aprofitant els recursos que ofereixen en la actualitat les noves tecnologies, va aconseguir d’una manera diligent reunir els diners per repatriar el cos. El jurat ha valorat “el ressò del reportatge a nivell nacional”, ja que la història va transcendir a diversos mitjans de comunicació, i “l’èxit aconseguit en la mobilització social sobre el tema”.

Així mateix, el jurat ha considerat fer una menció especial en la categoria de periodisme al portal web “Free Design Bank”, presentat per Manuel Bañó Hernández des de la Universidad CEU - Cardenal Herrera de València.

El jurat ha estat integrat per Josep Lluís Sirera, vicerector d’Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat de València, i president del jurat; José María Felip, director general d’Immigració i Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana; Joaquín Azagra, president executiu del Patronat Sud-Nord; José María García Álvarez-Coque, en representació del llegat Manuel Castillo; Joan Lacomba, expert en codesenvolupament i membre del Ple del Patronat Sud-Nord; Carles Xavier López, vicepresident de la Coordinadora Valenciana d’ONGD i Ximo Revert, secretari del jurat.

 

Data d'actualització: 1 de de març de 2011 09:35.

Llista de notícies