Investigadors de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica troben a Guatemala el primer mural maia pintat al fresc

Detall del mural.

Investigadors de la Universitat de València (UV) i la Universitat Politècnica de València (UPV) han presentat aquest dijous els resultats d'una nova troballa arqueològica que han realitzat en la ciutat maia de Chilonché, on han descobert el primer mural maia pintat al fresc oposat fins al moment a Guatemala. Els treballs han estat dirigits pels professors Cristina Vidal (UV) i Gaspar Muñoz (UPV).

Es tracta d'una troballa d'especial rellevància en ser primer mural d'aquestes característiques que es troba en aquesta regió arqueològica, a més de l'indubtable valor de les seues pintures que "per la informació que aporta, tant històrica com a artística, com per la tècnica pictòrica empleada poden considerar-se excepcionals", segons apunten els investigadors.
 
La troballa ha estat realitzat pel mateix equip interdisciplinari hispà-guatemalenc que en 2009 va aconseguir una altra important troballa-un gran "mascaró" maia de més 2.000 anys d'antiguitat, que va ser localitzat en la mateixa impressionant Acròpoli de Chilonché, de 15 metres d'altura, on recentment han trobat aquestes espectaculars pintures murals, que daten del s.VIII d.C, segons han pogut determinar amb les primeres dades obtingudes després del seu descobriment. 
 
El mural va ser localitzat a l'interior d'una cambra d'un dels edificis -un palau maia construït en el període clàssic tardà (600-900 d.C), , que forma part del conjunt monumental de l'Acròpoli de Chilonché, que durant segles s'havia mantingut soterrat per la selva fins a ser descobert per aquest grup d'investigadors. Aquesta sala va ser clausurada intencionadament amb pedres i terres pels antics maies, i gràcies a açò les pintures s'han conservat en bon estat. 
 
En les pintures trobades pels investigadors, es poden apreciar diverses escenes que recreen un esdeveniment històric on es realitzaven ofrenes a un personatge especial. En elles apareixen figures de caràcter figuratiu amb personatges masculins i femenins, en diferents actituds i grandàries, pintats de color negre, roig i ocre, així com signes jeroglífics que esmenten els seus noms. El desxiframent d'aquests jeroglífics ha permès aprofundir molt més en la història dinàstica de les diferents ciutats, els conflictes bèl·lics que mantenien unes amb unes altres o en les seues relacions diplomàtiques, mentre que altres vegades aqueixos textos es refereixen als seus déus i creences religioses, segons han pogut esbrinar després d'un estudi directe i detallat per part d'un epigrafista especialitzat en escriptura maia, el professor Alfonso Lacadena de la Universitat Complutense de Madrid.La interpretació dels textos que decoren les pintures ajudaran a conèixer millor la societat maya que es va assentar en aquest lloc arqueològic.
 
Tot açò fa que les pintures descobertes en Chilonché constituïsquen una troballa excepcional i d'enorme rellevància, tant per la pràctica absència de murals d'època clàssica conservats, com per l'interès que revesteix l'estudi dels personatges i els textos que els acompanyen, segons destaquen els responsables del projecte, iniciat en 2009, i que ha explicat en l'última campanya arqueològica (2012-2013) amb suport financer de la Fundació holandesa Príncep Claus,, i amb fons de cooperació al desenvolupament a través del Programa 0,7 de la Universitat de València, així com d'una subvenció del Ministeri espanyol d'Educació, Cultura i Esport que han donat suport econòmic a aquest projecte, gràcies al com s'han rescatat aquestes espectaculars pintures murals, que estaven en perill de desaparició per culpa dels saquejos. 
 
Els treballs d'aquesta importants troballa han estat dirigits pels professors Gaspar Muñoz (UPV) i Cristina Vidal (UV), directors del projecte arqueològic La Blanca, un projecte interuniversitari en el qual participen la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la Universitat Sant Carlos de Guatemala, i en el qual els integrants d'aquest projecte han realitzat excavacions arqueològiques i diverses accions per a la posada el valor del seu patrimoni cultural des de l'any 2004. Una labor de nou anys que ha donat fruits, i així va ser reconeguda aquest mateix 2013 amb el premi 'Best practices in site conservation', atorgat pel prestigiós Archaeological Institute of America (AIA), pel treball desenvolupat en La Blanca. 
 
Operació de salvament 
Donada la importància de la troballa, i una vegada realitzada la intervenció de salvament, documentació i restauració de les pintures murals, els investigadors consideren necessari engegar un projecte de salvaguarda no solament d'aqueixes pintures sinó també de les quals previsiblement es troben a l'interior d'uns altres de les cambres que conformen aquest palau maya. De fet, en altres sales del mateix edifici s'han trobat també restes de pintures murals però en haver estat exposades a la intempèrie han desaparegut en gran part. 
 
No obstant això, els investigadors no descarten que es realitzen nous descobriments en aquestes zones poc explorades de la regió on podrien conservar-se ocults més tresors de la cultura maia. Tot açò mostra la importància artística i cultural d'aquest lloc arqueològic.

 

Data d'actualització: 12 de de desembre de 2013 13:53.

Llista de notícies