La Universitat investeix l’oncòleg Paul Sugarbaker com a ‘honoris causa’ i atorga la Medalla al filòleg Jordi Pérez Durá

Paul Sugarbaker, Jordi Pérez Durá.

El prestigiós cirurgià oncòleg Paul Sugarbaker ha estat investit aquest divendres com a nou doctor ‘honoris causa’ de la Universitat de València. En el mateix acte, celebrat al Paranimf de l’edifici històric de La Nau, el filòleg Jordi Pérez Durá ha rebut la Medalla de la institució acadèmica. La ‘laudatio’ de Sugarbaker ha estat llegida per Bruno Camps, professor de Cirurgia de la Universitat de València. La presentació de Pérez Durá ha estat al càrrec de Carles Padilla, degà de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

En el seu discurs d’acceptació, Paul Sugarbaker ha fet un repàs a la tècnica que va impulsar com a cirurgia de determinats càncer abdominals, i que s’ha convertit en una referència mundial.

La intervenció completa de Paul Sugarbaker es pot llegir en:

http://www.uv.es/rectorat/discursos/honoris/sugarbaker/LectioSugarbakerVAL.pdf

Bruno Camps ha explicat com el Servei de Cirurgia de l'Hospital Clínic Universitari de València va iniciar en 1997 l’aplicació de les noves tècniques introduïdes per Sugarbaker, “aconseguint una reducció molt significativa del risc de mort en més d'un 40%. I obtenint la curació amb supervivències superiors als 10 anys en determinats tipus de tumors”. Camps ha afegit: “El desenvolupament ulterior de la seua tècnica i la insistència en el seu estudi, ha derivat en el fet que hui, divuit anys després d'aquells esforços inicials, molts pacients vegen oberta com una realitat d’esperança una nova frontera en el tractament de la seua malaltia”.

Les paraules de Bruno Camps poden llegir-se clicant ací.

Per la seua banda, el rector Esteban Morcillo ha afirmat: “La Universitat és passat, però passat viu, perquè des dels seues arrels baixmedievals i renaixentistes alça amb fermesa el seu tronc i estén les seues branques d’arbre de la ciència cap al futur, cap a l’avenir de la societat que l’ha sabut crear i l’ha volgut acréixer. En solemnes actes acadèmics com el que hui ens reuneix, la Universitat s’és fidel a ella mateixa més que mai. Hui la nostra Universitat, en la medalla atorgada al prof. Jordi Pérez Durà, ret homenatge a les humanitats, a la tradició clàssica, a la nostra llengua, als nostres orígens com a institució. I, en certa manera, a tota una generació que, d’una manera sorda i constant, treballaren per alçar els nivells investigador i docent de la universitat espanyola de la dècada dels seixanta fins la moderna universitat pública de hui en dia”.

El rector ha afegit: “I, al mateix temps i en el mateix acte, honorem amb la distinció del doctorat ‘honoris causa’ a un distingit professional de la cirurgia que ha generat des de la investigació aplicada més i millor coneixement per a aconseguir una realitat, una nova tècnica quirúrgica, que salva vides, que beneficia a la societat. Millorar la qualitat de vida de les persones, millorar les seues oportunitats de viure amb dignitat. Aquest pensament és igualment vàlid per a les humanitats i per a la ciència mèdica Paul Sugarbaker és un eminent cirurgià d’EUA, que treballa actualment en el National Cancer lnstitute de Washington com a director de Programa de Tractament de la carcinomatosi peritoneal. En l’any 1983 va iniciar un nou tractament d’aquesta patologia, basat en la Cirurgia Citoreductora de màxim esforç combinada amb l'aplicació de quimioteràpia peritoneal amb hipertèrmia”.

El discurs complet d’Esteban Morcillo està disponible en:

http://www.uv.es/rectorat/discursos/honoris/sugarbaker/DiscursRectorSugarbaker.pdf

El degà de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Carles Padilla, ha qualificat de “mestre, company i amic” a Jordi Pérez Durá, de qui ha destacat el seu compromís amb la universitat pública, amb la Filologia Clàssica, amb la llengua pròpia i amb les ciutats d’Alcoi i de València.

En el seu discurs, Pérez Durá ha agraït l’afecte que sempre ha trobat en la Universitat de València, i ha rememorat la figura del seu mestre, Miquel Dolç. També ha evocat figures com Joan Lluís Vives, a qui ha dedicat bona part de les seues investigacions; Ciceró, Ovidi o Mayans.

Les paraules de Jordi Pérez Durá es poden llegir en:

http://www.uv.es/rectorat/discursos/honoris/perezdura/DiscursPerezDuraVAL.pdf

Paul Sugarbaker

Paul Sugarbaker és un eminent cirurgià d’EUA, que treballa actualment en el National Cancer lnstitute de Washington com a director de Programa de Tractament de la carcinomatosi peritoneal. En l’any 1983 va iniciar un nou tractament d’aquesta patologia, basat en la Cirurgia Citoreductora de màxim esforç combinada amb l'aplicació de quimioteràpia peritoneal amb hipertèrmia.

Aquest procediment, que porta el seu nom (CRS+HIPEC, Tècnica de Sugarbaker), ha demostrat la seua eficàcia en aquesta patologia, que fins llavors havia estat considerada inoperable. Els bons resultats han fet que fóra acceptada per la comunitat científica internacional, amb difusió i acceptació mundial. En l'Hospital Clínic Universitari de València, es va iniciar aquesta tècnica en l'any 1996 amb magnífics resultats. A l'octubre passat se li va imposar la Medalla de la Universitat de València.

Jordi Pérez Durá

Jordi Pérez Durá (1942) és actualment professor emèrit de la Universitat de València. La seua vida professional ha estat dedicada completament a la docència i la investigació al si de la Universitat de València, on s’incorporà com a professor adjunt interí l’any 1964. Durà va obrir al si del Departament de Filologia Clàssica des de la seua línia d’investigació d’Estudis Neollatins del País Valencià, tot mostrant als seus alumnes com el llatí, la llengua, la literatura, i la cultura no s’exhauria amb la fi del món antic, sinó que presentava una esplèndida continuació al llarg de la història i constituïa un dels pilars del món en què vivim.

Ha publicat i dirigit tesis doctorals sobre l’humanisme i la il•lustració valencians, amb textos dedicats a personalitats com ara Pere Joan Olivar, Joan Andreu Strany, Vicent Mariner, Pere Joan Nunyes, Andreu Sempere, Jaume Joan Falcó o Mateu Aimeric. Especialment ha treballat l’obra de Joan Lluís Vives.

 

Data d'actualització: 27 de de juny de 2014 15:00.

Llista de notícies