'El pelícano' d’Strindberg, en La Nau de la Universitat

Cartell de l'obra.

La Sala Matilde Salvador del Centre Cultural La Nau ha acollit aquest dijous, 28 de febrer, l’obra 'El pelícano', d’August Strindberg, interpretada per Escena Cero i dirigida per Tono Berti. L’obra s’emmarca en la programació de l’Aula de Teatre del Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, que inclou una trentena d’obres fins al proper mes de maig.

Totes les representacions es realitzen a les 19:30 hores, a la Sala Matilde Salvador de La Nau, i l’entrada és lliure amb invitació, que es pot recollir dues hores abans del començament de l’obra a la consergeria del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

En aquesta obra, Strindberg mostra els últims dies d’una família burgesa catòlica que ha anat a menys en el convuls inici del segle passat. Una família en què impera el fred i la fam imposada per una mare que devora tot el que l’envolta. Una família imatge de la societat en què viu. El pelícano és, per tant, una metàfora de l’enfonsament del capitalisme que tant desitjava Strindberg com a socialista militant.

La família apareix ací com la representació capitalista de l’ordre polític i econòmic, i la seua desestructuració pot referir a la necessària pèrdua de l’ordre polític existent per ser substituït pel socialista. Una obra en què Strindberg amaga en la trama del seu pelicà no solament idees d’ordre moral o ètic, sinó una anàlisi política dels seus anhels més íntims.

El pelícano es va estrenar en l’Intima Teatern d’Estocolm el 1907 en un intent d’Strindberg per trobar nous camins en la seua dramatúrgia. L’obra s’adscriu a l’anomenat teatre de càmera que es va materialitzar en l’última etapa dramàtica d’aquest genial autor. En la proposta d’Escena Cero, El pelícano es desenvolupa en un ambient mediterrani al tombant del segle XX. És, en aquest ambient, que el drama familiar adquireix dimensions mítiques a causa del culte a la mare que es professa en aquestes regions.

Més informació i vídeo, fent CLIC ACÍ

Data d'actualització: 1 de de març de 2013 08:21.

Llista de notícies