Baltasar Garzón clausura en la Universitat el congrés de l’Aliança Global per a l’Educació en la Justícia

Baltasar Garzón.

Baltasar Garzón, ex jutge de l’Audiència Nacional i actualment assessor de la Tribunal Penal Internacional de L’Haia, va clausurar divendres 15 de juliol el 6º Congrés Mundial The Global Alliance for Justice Education (GAJE), que s’ha desenvolupant en la Universitat de València. Garzón va disertar sobre el principi de jurisdicció universal i la seua situació actual.

Per la seua part, Rick Wilson, professor del American University, Washington College of Law, exposà el treball dels estudiants i professors de la clínica jurídica de la seua universitat en el cas Pinochet i en el de Jacobo Arbenz, un president guatemaltec triat democràticament i deposat mitjançant un colp d’estat orquestrat per la CIA. El jutge Garzón va cobrar fama internacional per promoure una ordre d’arrest contra el ex dictador xilè Augusto Pinochet per la mort i tortura de ciutadans espanyols durant el seu mandat, i per crims contra la Humanitat.

El congrés GAJE, que ha estat organitzat per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València, ha reunit a tres-cents especialistes de 45 països. Simultàniament al GAJE s’està celebranado també el 9º Congrés Anual del International Journal of Clinical Legal Education (IJCLE), ja que els temes de les sessions estan interrelacionats.

L’educació jurídica clínica és un model de formació en Dret que sorgeix en Estats Units, basat en la connexió amb la realitat social i jurídica. En un primer moment les Law Clinics tracten de traslladar el model de les facultats de medicina ( la pràctica amb pacients) a l’àmbit jurídic (amb clients) i posteriorment vinculen el procés de formació del jurista amb el compromís amb causes socials i amb l’enfortiment de la deontologia professional. Es tracta d’una metodologia educativa molt interessant des de la perspectiva dels drets humans, ja que permet als alumnes obtenir una millor formació tècnico-jurídica amb una orientació més pràctica, promou la seua sensibilització, aprofundeix en la lluita per l’efectivitat dels drets i fomenta la col·laboració amb la societat civil.

Assistència a estrangers i a presos
En els últims anys la Universitat de València ha engegat, com projecte d’innovació educativa la seua Clínica Jurídica, en la qual els estudiants presten assessorament jurídic, gratuït i sense ànim de lucre, sota la supervisió de professors i professionals vinculats a la Universitat. La Clínica Jurídica de la Universitat de València va ser creada pel professor José García Añón, vicedegà d’innovació educativa de la Facultat de Dret, investigador de l’Institut de Drets Humans i coordinador del Congrés GAJE.

En l’actualitat està dirigida per la professora Pilar Bonet la clínica jurídica i compta amb tres seccions: una dedicada a dret mediambiental; una altra a clínica penitenciària, en la qual els estudiants ajuden als reclusos de Picassent a redactar els seus escrits; i una tercera, que és la més àmplia dedicada als drets humans. En aquesta clínica jurídica es treballa en qüestions d’estrangeria, ajudant als estudiants extracomunitaris; es col·labora amb ONG plantejant recursos contra els Centres d’Internament d’Estrangers, les seues condicions i la vulneració dels drets que es porten a terme en els mateixos; i també es presta assistència a les associacions de discapacitats en qüestions de dret administratiu relacionades amb la Llei de la Dependència.

Més informació sobre la Clínica Jurídica de la Universitat de València:
https://www.uv.es/clinica/clinicajuridica/INICIO.html
Més informació sobre el Congrés GAJE:
http://www.gaje.org/conferences/6th-worldwide-conference/
Més Informació sobre l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València:
http://www.uv.es/idh/cas/index.wiki
 

Data d'actualització: 16 de de juliol de 2011 08:08.

Llista de notícies