El catedràtic Andrés Moya obté el Premi Nacional de Genètica

Andrés Moya.

Andrés Moya, catedràtic de genètica i investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva del Parc Científic de la Universitat de València, ha aconseguit el Premi Nacional de Genètica. La Societat Espanyola de Genètica ha reconegut les seues aportacions innovadores al coneixement de l’evolució de Drosophila melanogaster i dels virus, la simbiosi entre bacteris i pugons com també la diversitat dels bacteris que poblen el cos humà. Moya és també el nou director del Centre Superior d’Investigació i Salut Pública (CSISP).

El veredicte en la modalitat de genètica bàsica dels guardons, patrocinats per la Fundació Pryconsa des de 2009, destaca que Andrés Moya ha caracteritzat poblacions de virus i la seua transmissió per contagi, ha analitzat els genomes cel•lulars més menuts i ha descrit la complementarietat metabòlica entre diversos organismes. A més, “ha transmès el seu nivell d’exigència a col·laboradors i institucions científiques i ha publicat assajos conceptuals i històrics sobre l’evolució i altres problemes biològics”, segons el jurat de la societat creada el 1972 per a promoure i difondre la investigació genètica a Espanya, tot estimulant la formació de nous investigadors, oferint un espai de trobada i proporcionant un fòrum independent.

NOVA TRAJECTÒRIA AL FRONT DEL CSISP
A més a més, Andrés Moya ha estat designat, aquest mateix mes, director del Centre Superior d’Investigació i Salut Pública, depenent de la Generalitat Valenciana. Aquest científic ha centrat la seua investigació en la simbiosi entre organismes i, particularment, està interessat en l’estudi de les comunitats microbianes que ens habiten. Des de l’any 2008 fins ara, Moya ha estat impulsor i responsable de la Unitat Mixta d’Investigació en Genòmica i Salut promoguda per la Universitat i la Conselleria de Sanitat, des de la qual s’han desenvolupat diversos projectes de recerca.
Un dels principals reptes d’Andrés Moya al capdavant del CSISP és “consolidar la trajectòria del centre per a aconseguir recursos externs, particularment finançament procedent de la Unió Europea i contractes d’investigació amb el sector públic i privat, amb la intenció d’incrementar la seua taxa d’autofinançament”.

Paral·lelament, “volem fer visible a la societat la investigació que es desenvolupa al centre”, però, com matisa el científic de la Universitat de València “no simplement informar, sinó facilitar que les mateixes institucions sanitàries tinguen en consideració els resultats de les investigacions, ja que poden redundar en millores importants en la salut pública i també econòmiques”. Finalment, Moya considera imprescindible que tant els investigadors com altres membres del CSISP “tinguen opció a desenvolupar les seues respectives carreres professionals, la qual cosa impulsarà la millora de l’excel·lència científica de la institució”.

Andrés Moya va cursar simultàniament els estudis de Biologia i Filosofia a la Universitat de València. Va obtindre el doctorat en Biologia en 1983 i el de Filosofia, amb premi extraordinari, en 1988 per la mateixa entitat acadèmica. En 1986 va formar el grup de Genètica Evolutiva del Departament de Genètica de la Universitat de València, de la qual és catedràtic des de 1993. Va ser director d’aquest departament entre 1995 i 1998. A més, ha estat promotor de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, el qual va dirigir des de 1998 fins a 2010; del Centre d’Astrobiologia (INTA-CSIC) i del Consell Superior d’Investigació i Salut Pública.

És membre de diverses societats científiques internacionals i del consell editorial de revistes. Ha estat membre del Consell de la Societat Europea de Biologia Evolutiva i és president de la Societat Espanyola de Biologia Evolutiva. A més, és membre del Consell Assessor de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

Moya va rebre el premi Ciutat de Barcelona d’Investigació Científica en 1996; Diario Médico, en 2006, i Diploma del President de la Generalitat Valenciana per investigació biomèdica en 2010. És fellow de l’Associació Americana per a l’Avanç de la Ciència des de 1998.

Més informació: http://www.csisp.gva.es/

Data d'actualització: 25 de de juny de 2012 09:31.

Llista de notícies