La col·laboració de l’experiment MoEDAL de l’LHC es reuneix a la Universitat

Imatge del cartell de l'encontre.

Representants de les 24 institucions científiques de tot el món participants en l’experiment del Gran Col·lisionador d’Hadrons (LHC) del CERN que cerca monopols magnètics es donen cita al Parc Científic de la Universitat de València els dies 28 i 29 de juny. És la primera vegada que l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), única institució espanyola que participa en aquest experiment de l’LHC, organitza aquesta reunió científica, a la qual assistirà la vicerectora d’Investigació i Política Científica, Pilar Campins.

Es tracta de la cinquena edició del ‘meeting’ de la col·laboració de MoEDAL, una sèrie de reunions que va començar el 2012. A la reunió organitzada per l’IFIC assisteixen representants de les 24 institucions científiques de 12 països que formen la col·laboració, amb uns 70 científics en total. L’organització compta amb el suport de l’IFIC a través del programa ‘Severo Ochoa’ de centre d’excel·lència, i comptarà amb representants de la Generalitat Valenciana, que recolza la participació del grup com a entitat financera, i la Universitat de València per a la seua obertura.

MoEDAL és un gran detector passiu instal·lat al costat de l’experiment LHCb, un altre experiment de l’LHC on participa l’IFIC i que estudia les diferències entre matèria i antimatèria. MoEDAL, per la seua banda, cerca la primera detecció d’una partícula proposada per Paul Dirac en els anys 30: els monopols magnètics. 

Aquest físic teòric va suggerir que el magnetisme podria ser una propietat de les partícules elementals, per la qual cosa, igual que els electrons tenen càrrega negativa i els protons positiva, existiria un tipus de partícules que tindria solament un pol magnètic nord o sud, els anomenats ‘monopols magnètics’. L’experiment MoEDAL de l’LHC està específicament dissenyat per a cercar-los. 

A més, gràcies a la seua capacitat de detectar partícules altament ionitzants, MoEDAL pot explorar una àmplia gamma de partícules amb càrrega elèctrica massives i estables o metastables. Aquests estats sorgeixen en diversos models teòrics com la supersimetria, teories amb dimensions extra i diversos escenaris que prediuen estats de multipartícules. 

La reunió que se celebra al Saló d’Actes de l’Edifici de Capçalera del Parc Científic de la Universitat de València comença dimarts 28 amb una sessió oberta on s’exposaran les teories que prediuen l’existència de monopols magnètics i proposen formes de detectar-los. La vesprada del dia 28 i la jornada del 29 estan reservades als membres de la col·laboració MoEDAL, el consell directiu de la qual està presidit actualment per la investigadora de l’IFIC Vasiliki Mitsou.

Entre els temes a tractar s’exposaran els primers resultats de l’experiment analitzats el 2015; les possibilitats que s’obrin amb l’actual cicle de funcionament de l’LHC, que ha incrementat el nombre de col·lisions i, per tant, la seua capacitat per a descobrir noves partícules; aspectes tècnics dels detectors i el ‘programari’ emprat en la simulació d’aquestes noves partícules i en la lectura de dades dels detectors; així com aspectes organitzatius.

Més informació:
https://indico.cern.ch/event/493401/overview
http://moedal.web.cern.ch/
 

Data d'actualització: 27 de de juny de 2016 12:00.

Llista de notícies