Concentració silenciosa a Rectorat en el dia contra la violència de gènere

La Universitat de València ha realitzat aquest dimarts, 25 de novembre, diferents actes institucionals amb motiu de la jornada internacional contra la violència de gènere. Una concentració silenciosa de cinc minuts a les portes del Rectorat ha donat pas a una conferència de la professora de Dret Penal de la Universitat de València Paz Lloria García, co-directora del Màster en Dret i Violència de Gènere.

La conferència portava per títol ‘La violència de gènere en l’era digital’. Han aparegut noves formes de violència de gènere amb el Whatsapp? I en l’ús de Facebook i Twitter? Diversos estudis i investigacions ja alerten que les xarxes socials, els dispositius mòbils, algunes aplicacions i llocs d'internet, s'han convertit en eines noves, on el masclisme i la violència troben espai per reinventar-se i assumir noves formes. Sobre aquests aspectes reflexionarà Paz Lloria.
 
Al mateix hall de l’edifici de Rectorat s’ha inaugurat l’exposició ‘Els estudis de gènere i les polítiques d’igualtat a la Universitat de València’, organitzada pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat i l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona.
 
També s'ha llegit un manifest, per part del rector Esteban Morcillo. El rector ha anunciat la convocatòria del I Premi “Olga Quiñones Fernández” que es presenta en dues modalitats per als Treballs Final de Grau (TFG) i per a Treballs Fi de Màster (TFM) que incorporen la perspectiva de gènere i fomenten la igualtat. El premi porta el nom d’Olga Quiñones, primera directora de la Unitat d’Igualtat i una dona lligada a la Universitat de València i a la lluita per la igualtat de gènere, que ens va deixar el passat mes de juny.
 
Segons la professora Lloria, “l'instrument digital i el seu ús generalitzat ha posat de manifest l'existència d'una nova manera d'exercir el control sobre les dones. La facilitat del mitjà, al costat de la seva democratització ha generat un augment considerable de denúncies per delicte en l'àmbit de la parella, naixent així una nova forma de violència sobre la dona que afecta especialment a les joves encara que no exclusivament.
“Si realment em vols, em donaràs les contrasenyes de Twitter i Facebook” podria ser una frase més en una relació de parella basada en un mandat social que demana que no hi haja cap tipus de secrets en parella. Controlar l’altra persona, cercar en els contactes i demanar esborrar exparelles, fer-se passar per l’altra persona en les xarxes publicant continguts que deixen en ridícul, utilitzar fotos eròtiques o suggeridores per amenaçar amb fer-les públiques en internet, si no fan el que desitgen, connectar el geolocalitzador, ...són alguns dels moltíssims exemples de les noves formes de violència en l’era digital.
 
Com explica la professora Lloria, “certament l'impacte no és tan cridaner com el dels delictes més greus, no obstant això, aquesta classe de violència que implica un especial control de la dona i la realització d'atemptats contra la seva dignitat, el seu honor i la seua llibertat, resulta especialment perillosa, doncs amaga el germen d'una violència més insidiosa que és necessari atallar i castigar com una manifestació més de la violència masclista”.

Data d'actualització: 25 de de novembre de 2014 12:30.

Llista de notícies