Cristóbal Soler i Hilari Garcia s’uneixen hui per a dirigir el Concert d’Obertura de la Universitat en el vintè aniversari de l’Orquestra Filharmònica

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València celebra enguany el seu vintè aniversari i ho fa en el marc del Concert d’Obertura del Curs Acadèmic 2015-2016 hui dijous, 15 d’octubre, sota la batuta dels dos directors titulars que ha tingut l’Orquestra: Cristóbal Soler i Hilari Garcia. L’acte tindrà lloc a la Sala Iturbi del Palau de la Música de València, a les 20 hores.

El rector de la Universitat de València, Esteban Morcillo, recorda per a l’ocasió que al llarg d’aquestes dues dècades, l’Orquestra ha realitzat “més de 200 concerts, hi ha hagut premis internacionals i enregistraments, i, en definitiva, s’ha teixit una llarga relació de passió i amor amb la música que s’ha consolidat gràcies a un treball constant i fructífer”.
 
La interpretació de més de 250 obres del repertori simfònic universal, amb una dedicació especial a la música valenciana mitjançant la recuperació de peces tradicionals i l’estrena de compositors contemporanis, posa de manifest la trajectòria creixent d’aquesta agrupació musical.
 
El Concert d’Obertura, el marc de la commemoració del vintè aniversari de l’Orquestra, oferirà d’entrada a l’espectador la ‘Marxa burlesca’ del mestre Manuel Palau (1893-1967), “un dels compositors valencians més importants de la primera meitat del segle XX”, afirma Vicente Galbis, professor de la Universitat de València, per a qui aquesta peça “constitueix tota una demostració de saviesa quant a l’orquestració i, sobretot, a l’hora d’aconseguir un efecte adequat en el públic”.
 
La primera part del programa es tancarà amb el ‘Concert per a set instruments de vent, timbals i cordes’, del compositor suís Frank Martin (1890-1974).
 
Els solistes que interpretaran el ‘Concert’ de Martin són huit antics membres de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat que ara ocupen places destacades en orquestres professionals d’Espanya: David López (flauta), de l’Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia; Pau Rodríguez (oboè), oboè solista de l’Orquesta de Córdoba; Eduardo Raimundo (clarinet), membre de l’Orquesta Nacional de España; Àlber Català (fagot), de l’Orquesta Sinfónica de Madrid; Jesús Sánchez (trompa), de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana; Carlos Megías (trompeta), de l’Orquestra Simfònica del Vallès; Emili Bayarri (trombó), de la Banda Municipal de Barcelona; i Francisco Inglés (timbals), de l’Orquestra de la Comunitat Valenciana. 
 
Aquesta primera part serà interpretada sota la direcció de Cristóbal Soler, fundador de l’Orquestra. La segona part, dirigida per Hilari Garcia, director titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València des de l’any 2011, estarà dedicada al rus Dmitri Xostakóvitx (1906-1975), compositor d’una de les obres simfòniques més populars i famoses del segle XX: la ‘Simfonia núm. 5 en re menor, opus 47’, estrenada l’any 1937 amb motiu del vinté aniversari de l’Estat soviètic, que simbolitza la lluita pels alts ideals, creada en sintonia amb el règim.
 
Programa del concert: http://links.uv.es/lJ8ZZX8
 
Entrades
Les entrades per al Concert d’Obertura de la Universitat de València són gratuïtes i es podran retirar a les taquilles del Palau de la Música de València a partir d’una hora abans del començament del concert. 
 
Vint anys d’Orquestra Filharmònica a la Universitat
L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València va ser creada l’any 1995 per a donar resposta i cohesió a les diverses ofertes d’agrupacions instrumentals formades per estudiants. Té una plantilla de 80 joves músics, majoritàriament universitaris, l’edat mitjana dels quals és de 20 anys. La seua finalitat és proporcionar-los una formació d’alta qualitat amb professorat especialitzat. Des que es va fundar fins a l’any 2010, l’Orquestra va estar dirigida per Cristóbal Soler, i des del 2011 n’és el director titular Hilari Garcia.
 
Al llarg dels 20 anys d’història, han passat per l’Orquestra prop d’un miler de joves músics, molts dels quals a hores d’ara desenvolupen la seua activitat interpretativa en orquestres espanyoles i europees o exerceixen la docència en diferents conservatoris professionals i superiors. Així mateix, ha participat en un gran nombre de produccions de caràcter variat, com ara l’estrena de la cantata ‘L’adéu de Lucrècia Borja’ (2001) de Carles Santos, la recuperació de l’òpera de J. Melchor Gomis ‘Le Revenant’ (2003), l’estrena a Espanya d’‘Éclairs sur l’au-delà’ d’Olivier Messiaen (2006) o el ballet ‘Le sacre du printemps’ d’Ígor Stravinski (2013).
 
Entre els directors de renom que han actuat amb l’Orquestra Filharmònica es troben José Collado, Laszlo Heltay, Carlos Riazuelo, Carles Santos, Juan Luis Martínez i José M. Rodilla. També han estat abundants els solistes de prestigi que hi han col·laborat: Montserrat Caballé, Stephan Schilli, Luis Michal, Marta Carfi, Michele Marasco, Duncan Guifford, Maria del Mar Bonet, etcètera.
 
L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València actua regularment al Palau de la Música de València i a l’Auditori de Saragossa, i ha efectuat nombrosos concerts en diverses sales d’Espanya i Europa com el Palau de les Arts Reina Sofia de València, l’Auditori de Barcelona, l’Auditori de Lleó, l’Academia Philharmonicorum de Liubliana, l’Austria Center Vienna o el Mozarteum de Salzburg. A més, ha dut a terme algunes gires nacionals i internacionals a França, Àustria i Eslovènia.
 
El seu repertori inclou obres que van des del Barroc fins a l’actualitat, passant pel gran repertori simfònic clàssic i romàntic i per les peces musicals més representatives del segle XX. En aquest camp, l’Orquestra dedica una especial atenció als compositors valencians des de dues perspectives: la recuperació del patrimoni musical valencià (Martín i Soler, Gomis, Giner, Esplà...) i l’estrena d’obres d’autors contemporanis (Orts, Santos, Roncero, Coll, Fayos...).
 
L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València és membre de l’Associació Espanyola de Joves Orquestres (AEJO) i de la Xarxa Europea d’Orquestres Universitàries (ENUO). A més, el Taller de Luthería Sergi Martí hi col•labora en el manteniment i la cura dels seus instruments de corda. 
 
Realitza les seues activitats amb el patrocini del Patronat d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat de València i del Santander.
 
Cristóbal Soler, director
Va ser el primer director de l’Orquestra i en l’actualitat és el director musical del Teatro Lírico Nacional de la Zarzuela, i director associat i principal convidat de l’Orquesta Sinfónica de Navarra. La seua trajectòria, sempre en constant ascens, li ha portat als teatres més importants d’Espanya per a dirigir produccions com ara ‘El Gato Montés’ (Premi Líric Teatre Campoamor 2013) o ‘Los Diamantes de la Corona’ (nominada als International Opera Awards 2015); i les òperes ‘Don Giovanni’, ‘Le nozze di Figaro’, ‘La traviata’, ‘Rigoletto’, ‘Don Pasquale’, ‘Werther’ o ‘Aïda’, entre unes altres.
 
Ha col·laborat amb importants directors d’escena, com és el cas de Graham Vick, Pier Luigi Pizzi, José Carlos Plaza, Emilio Sagi o Paco Mir, a teatres madrilenys, sevillans, d’Oviedo, Corunya o Lisboa, per a la interpretació de sarsueles com ara ‘El barberillo de Lavapiés’, ‘Alma de Dios’, ‘El trust de los tenorios’, ‘La Generala’, ‘Los descamisados’, ‘Marina’ i un llarg etcètera.
 
Nascut a Alcàsser inicia els estudis de direcció d’orquestra amb el seu mestre i mentor, José M. Cervera Collado. En acabar els estudis superiors de composició i direcció, cursa el Màster en Direcció d’Orquestra a la Universitat de Munic. Director artístic musical i fundador de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València (1995-2010), va aconseguir el primer premi del Concurs Internacional de Joves Orquestres Simfòniques a Viena en 1998. Ha viscut a la capital austríaca per a treballar com a assistent de la Wiener Symphoniker i ha acompanyat Nikolaus Harnoncourt en assajos a Viena, Graz, Berlín i Zuric. Va ser una època en què, a més de cuidar la seua formació integral a Europa Central, comença a consolidar la seua carrera com a director d’orquestra a Espanya al front de formacions com ara l’Orquesta de Radiotelevisión Española, l’Orquestra de València; l’Orquesta Sinfónica de Galicia; l’Orquesta de la Comunidad de Madrid; l’OBC Nacional de Catalunya; l’Orquesta Sinfónica de Bilbao; la Real Orquesta Sinfónica de Sevilla i la Sinfónica de Castilla y León, entre unes altres.
 
A escala internacional, Soler ha oferit diversos concerts amb l’Orquestra de Cambra de Lausanne a Ginebra i ha fet gires a Salzburg i Viena, Àustria.
 
Ha realitzat enregistraments i pròximament col·laborarà amb el segell Deutsche Grammophon per a títols com ara ‘La vida breve’ de Falla i ‘El Huésped del Sevillano’ de J. Guerrero.
 
Actualment, és president fundador de l’Asociación Española de Directores de Orquesta (AESDO).
 
http://www.cristobalsoler.com
 
Hilari Garcia Gázquez, director
Naix a la Pobla Llarga en 1975. Compagina els estudis musicals de viola i piano amb els estudis de Filologia a la Universitat de València, on es llicencia amb premi extraordinari. Posteriorment ingressa, per oposició, en el cos de professors d’ensenyament secundari i batxillerat en l’especialitat de Llengua i Literatura, cosa que el condueix, poc després, a treballar com a tècnic lingüístic en la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana.
 
Inicia les seues activitats com a director d’orquestra amb el mestre Cristóbal Soler i l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València. Posteriorment obté el títol superior de Direcció d’Orquestra, també amb premi extraordinari, al Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo, on estudia amb els mestres Manuel Galduf i Eduardo Cifre.
 
Entre els anys 2008 i 2009 amplia la seua formació musical a l’Haute École de Musique de Ginebra (Suïssa) i al seu Centre de Musique Ancienne (CMA). Durant la seua estada a Ginebra treballa amb els mestres Celso Antunes (Direcció de cor), Laurent Gay (Direcció d’orquestra), Nicolas Bacri (Composició i Orquestració) i Leonardo García Alarcón (Música antiga i barroca), alhora que assisteix a diferents classes magistrals de mestres prestigiosos com Simon Rattle, Jorma Panula, Marek Janovski o Charles Dutoit.
 
Ha sigut director assistent de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana (JOGV) i de la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE), i ha dirigit diverses orquestres nacionals i internacionals com l’Orquestra de València (OV), la Joven Orquesta y Coro de Centroamérica (JOCCA), la Palestine Youth Orchestra (PYO), l’Orquesta Sinfónica del Teatro Chapí de Villena, l’Orquesta Sinfónica de Albacete (OSA), l’Orchestre Symphonique HEM Genève (Suïssa), etcètera. 
 
A hores d’ara pertany, també per oposició, al cos de professors de música i arts escèniques, en l’especialitat d’Orquestra i, des de 2011, és director titular de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.
 

Data d'actualització: 15 de d’octubre de 2015 07:00.

Llista de notícies