Debat sobre el model d’estat a Espanya a La Nau a propòsit de l’últim assaig d’Ángel López

Portada del llibre.

Aquest dimarts, 28 d’octubre, a les 19 hores, a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, tindrà lloc el debat “Espanya, l’estat i altres metàfores polítiques”, amb la participació d’Ángel López García-Molins, catedràtic de Lingüística de la Universitat de València, Andrés Boix, professor de Dret Administratiu de la Universitat de València, Jenaro Talens, catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universitat de València, i el periodista Josep Torrent.

Aquest debat es planteja amb motiu de la presentació de l’assaig España contra el Estado (Uno y Cero Ediciones), d’Ángel López García-Molins, premi Anagrama 1985 amb El rumor de los desarraigados.

Com diu la contraportada d’España contra el Estado, es tracta d’“un assaig militant que propugna exactament el que diu el seu títol: la regeneració d’Espanya mitjançant el desmantellament radical de les estructures estatals corruptes, centralistes i ineficaces que l’han duta a la ruïna. Els tres adjectius fan al cas i cap no preval sobre els altres. L’Espanya actual és un estat immoral com a conseqüència de la corrupció de part de la seua classe política. L’Espanya actual és un estat injust que continua sense reparar les disfuncions derivades de la postergació d’algunes de les seues llengües i cultures. L’Espanya actual és un estat ineficaç a causa d’un sistema econòmic antiquat i depredador. Això no obstant, l’autor no postula ni la seua disgregació ni l’anarquia, sinó un replantejament de molts temes candents, perquè pensa que seria pitjor per a tots entregar-se a un campe qui puga de fracàs segur.”

Aquest text és com una mena de crida de socors que un nàufrag llança en una botella al mar de la xarxa, per això no resulta casual que amb aquest text s’inaugure la col·lecció d’assaig de l’editorial digital. Fa any i mig el moviment dels indignats va sacsejar la consciència d’Espanya i molts van creure que tot seria possible. Això no obstant, passats els fervors inicials, no ha estat així. Aquest assaig vol ser una contribució a la consciència de les nostres mancances.

L’acte, que es podrà seguir en directe per MediaUni (http://mediauni.uv.es/tv) serà presentat i moderat per Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, i s’emmarca en la programació de Claustre Obert, l’espai de debat creat per la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Cultura i Igualtat i aquest diari per analitzar els assumptes més rellevants de l’actualitat social, cultural i econòmica.

 

Data d'actualització: 27 de d’octubre de 2014 09:52.

Llista de notícies