Dos catedràtics publiquen una obra de referència sobre els elements minerals en els aliments

Salvador Garrigues, Miguel de la Guardia.

L’editorial americana Wiley Blackwell acaba de publicar el llibre ‘Handbook of Mineral Elements in Food’, del qual són editors els catedràtics de Química Analítica de la Universitat de València Salvador Garrigues i Miguel de la Guàrdia. Els dos investigadors, al capdavant d’un consorci integrat per 25 grups de recerca de 10 països, han compilat en 33 capítols els aspectes nutricionals i analítics corresponents a la presència d’elements minerals en aliments.

El llibre, que introdueix el marc legal i nutricional de la presència de minerals en els aliments, passa revista a les tècniques d’anàlisis d’aquest tipus de mostres i inclou 15 capítols en els quals es recopila la informació sobre els continguts en elements essencials i tòxics en diferents grups d'aliments, des de l'aigua i la llet materna als cereals, carns, peixos... i espècies. L’obra pretén convertir-se en la referència obligada per a l’estudi de l’aportació mineral d’aliments i dietes.
 
Miguel de la Guàrdia (Tetuán, 1953 és llicenciat en Química (1976) i doctor en Química (1979) per la Universitat de València. Ha publicat fins ara més de 600 treballs en l’àrea de Química Analítica, dels quals 549 estan referenciats per la ISI web of Science, havent rebut 8.747 cites. El seu índex H és de 39.
 
Va iniciar els seus treballs en l’àrea de l’Espectrometria Atòmica i d'allí va passar a l'Espectrometria Molecular i la Cromatografia. Les seues millors aportacions ho han sigut en el terreny de la preparació de mostres (digestió i extracció assistida per microones) de l’especiació no cromatogràfica i de l'automatització (FIA i commutació). Se sent particularment orgullós d’haver desenvolupat la tècnica d’anàlisi quantitativa per IR en fase vapor i de proposar en 1995 el concepte de mètodes d'anàlisis ambientalment sostenibles, incorporant els mètodes mecanitzats una etapa de detoxificació o reciclatge en línia dels residus.
 
Ha impartit conferències convidades en nombroses universitats espanyoles així com a França, Alemanya, Itàlia, Brasil, Veneçuela, el Marroc, Turquia, Xina, Noruega, UK, USA, Colòmbia, Egipte, Uruguai, Argentina, Suïssa i Bèlgica, i rebut en el seu laboratori investigadors de Brasil, Índia, Xina, Veneçuela, Itàlia, França, Alemanya, Àustria, el Marroc, Algèria, Iran, l’Iraq i Egipte.
 
Ha sigut condecorat pel Govern Francés com Cavaller de l’Ordre de les Palmes Acadèmiques, i va obtenir el premi de la Reial Societat Espanyola de Química en 2008, en la modalitat de Química Analítica.
 
Salvador Garrigues Mateo és catedràtic del Departament de Química Analítica de la Universitat de València. Llicenciat en 1990 i doctor en 1993, ha impartit docència en primer i segon cicle de les llicenciatures de Química, Farmàcia, Enginyeria Química, Física i Biologia. I ha participat en els Programes de Doctorat impartits pel Departament de Química Analítica.
 
Garrigues és co-editor de 3 llibres, 15 capítols en llibres, 192 articles científics, publicats en revistes indexades i 3 articles en revistes no indexades, 150 comunicacions presentades en congressos. També ha participat en 10 projectes de recerca subvencionats R+D+i, i ha sigut l’investigador responsable (IP) en 5 d'ells. Així mateix, ha participat en 4 projectes i ajudes per a elaboració de materials curriculars i renovació pedagògica (investigador responsable d'un d'ells), entre uns altres.
 
Ha dirigit 8 tesis doctorals, 6 tesis de llicenciatura, 4 treballs de recerca per a l'obtenció del Diploma en Estudis Avançats (DEA), 14 projectes fi de carrera, 6 projectes d'estudiants de programa d'intercanvi Erasmus. Salvador Garrigues ha obtingut el premi extraordinari de Llicenciatura (1990), el premi Extraordinari de Doctorat (1993), i el premi Investigadors Novells de la Societat Espanyola de Química Analítica (SEQA), en 1995.
 
Actualment és el director del Programa de Doctorat interuniversitari (UV-UPV) en Tècniques Experimentals en Química, i director del Departament de Química Analítica de la Universitat de València.
 
 
 

Data d'actualització: 17 de d’abril de 2015 07:00.

Llista de notícies