Un espectacle concert protagonitza dues nits de ‘Serenates’ a La Nau

Orquestra Filharmònica de la Universitat

L’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, l’Orfeó Universitari de València i el cor Lluís Vich Vocalis protagonitzen (ahir dimecres i hui dijous), a les 22:30 hores, la programació del Festival Serenates al Claustre de La Nau. Un centenar de músics i les creacions de 6 vídeo-artistes recuperen la música de viatges del compositor anglés Albert Ketèlbey.

Les tres formacions recuperaran la música del compositor de l’Anglaterra victoriana Albert Ketèlbey (1875-1959) per oferir, d’acord amb el director de l’Orquestra, Hilari Garcia i el director d’artístic, Tono Berti “un espectacle concert audiovisual” titulat ‘La setena parada: viatge musical entre cultures en 7 moviments’. 

Un centenar de músics i les creacions de sis vídeo-artistes, que es projectaran en una pantalla de 16x4 metres instal·lada en la façana nord del Claustre, recuperaran la música de Ketèlbey, en una innovadora posada en escena per reflexionar sobre la distància cultural entre països. La primera parada d’aquest viatge al voltant del món serà a Regne Unit i a continuació es recalarà en set destinacions més (Àustria, Egipte, Iran, Xina, Mongòlia i Hawaii) a través de la connexió de l’audiovisual i la música. 

La metàfora del viatge serveix també per retre homenatge als músics que al llarg d’aquests 20 anys han format part de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat, que celebra enguany el seu aniversari. Més d’un miler de joves han participat d’aquesta experiència i alguns ocupen en l’actualitat llocs a orquestres de tot el món. El viatge vital que els joves músics també emprenen, per la música. 

Les entrades a l’espectacle es poden adquirir en http://www.latenda.es/entrades. Tots els beneficis estaran destinats al Casal de la Pau. Tota la informació sobre l’espectacle: www.uv.es/cultura 

El dia 1 de juliol, el grup valencià Estil Concertant, especialitzat en la interpretació de música dels períodes barroc i clàssic europeus, presentarà un programa amb àries de Mozart, i Martín i Soler, interpretades per la soprano Maribel Monar.

El dia 2 de juliol, el concert anirà a càrrec del cor jove Leioa Kantika Korala del País Basc, dirigit per Basilio Astulez, una de les figures més representatives de la pedagogia musical a Espanya.

El dia 3 de juliol, l’Orfeó Universitari de València estrenarà les obres ‘Ad urbe condita’, de Ramon Pastor, i ‘Eroticitats’, de Pau de Luis; tots dos són valencians i han estat compositors residents de l’agrupació els anys 2015 i 2016, respectivament.

El dia 4 de juliol, el Cor de la Generalitat Valenciana, dirigit pel seu titular, Francesc Perales, interpretarà el programa ‘Poesia al cor: del Tirant a la generació del 27’, amb poemes musicats de temàtica amorosa.

El dia 5 de juliol, el virtuós de la viola de gamba Jordi Savall interpretarà el programa ‘Le reveuse’ amb obres en el temps de Marin Marais i de Mr. de Sainte-Colombe.

El dia 6 de juliol, l’Orquestra de València actuarà en un concert de caràcter benèfic en què la participació de músics joves serà molt destacada. Aquest concert serà coproduït amb el Palau de la Música de València i estarà dirigit per José Sanchís.

El dia 7 de juliol, el Colectivo Mortero, integrat per Paula Miralles, Esther Vidal i Pilar Parreño, presentarà l’espectacle ‘La pell possible’, un projecte interdisciplinar –poesia, música, dramatització i imatge– que reuneix les veus de poetes com Ausiàs March, Vicent Andrés Estellés, Marc Granell, Manuel Asensi, Begonya Pozo i Lola Andrés. Aquest concert serà coproduït amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

A partir del 8 de juliol, començaran els concerts dedicats a la ‘Música popular i les Serenates’ que canviaran de marc a la plaça del Patriarca. Aquests concerts estaran coproduïts amb la ‘Fira de Juliol’ de l’Ajuntament de València. El primer dels concerts, el dia 8, estarà protagonitzat pels Tornejants i la Muixeranga d’Algemesí. L’espectacle de dansa i música començarà al claustre i ‘caminarà’ cap a la plaça, on acabarà. La Muixeranga fou declarada Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO el 2011 i constitueix la millor manera d’acostar les ‘Serenates’ al seu nou vessant de cultura popular.

El dia 9 de juliol, actuarà Urbàlia Rurana i la Romàntica del Saladar amb el concert ‘La vespra i la festa’. Dues de les bandes valencianes més emblemàtiques s’ajunten per a tocar tots els estils possibles en la vespra de la festa major del poble: cercaviles, valsos, jotes, marxes mores, balls de rotgle, pasdobles, cançons de murga i altres cançons de la terra.

El dia 10 de juliol, la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), sota la direcció de Pablo Marqués, s’uneix al ‘cantaor’ Pep el Botifarra en el concert ‘Botifarra a banda’, amb arranjaments per a veu i banda de músiques populars.

Durant aquests 15 concerts s’espera la participació de 739 intèrprets (250 artistes més que en l’edició anterior), dels quals 518 seran joves (menys de 26 anys d’edat). Un altra dada remarcable i molt important per al festival és que 644 dels 739 artistes participants (el 87%) seran valencians.

El festival ‘Serenates’ es realitza des de l’any 1984 i està coproduït per la Universitat de València i la Subdirecció de Música de CulturArts, i compta amb la col·laboració l’Ajuntament de València, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, Fundació Bancaixa i Fundació Banc Sabadell.

L’edició de 2016 té com a novetat la coproducció de ‘Serenates’ amb la ‘Fira de Juliol’ (gràcies a la col·laboració amb la Regidoria de Festes i Cultura Popular de l’Ajuntament de València) amb tres concerts que es faran a la plaça del Patriarca (entre els dies 8 i 10 de juliol) amb un caràcter especialment popular.
 

Data d'actualització: 30 de de juny de 2016 08:00.

Llista de notícies