Un estudi de la Universitat reclama que la Generalitat active amb urgència el Pla d’acció territorial de l’horta

El professor Joan Romero.

Un treball d’investigació liderat pel catedràtic de Geografia de la Universitat de València Joan Romero reclama que el nou govern de la Generalitat Valenciana active “amb urgència” el Pla d’acció territorial de l’horta “amb criteris de governança i de consens social”. Les conclusions de l’estudi s’han publicat a ‘WIT Transactions on Ecology and The Environment’.

L’assaig sobre les hortes mediterrànies aborda la planificació i la gestió de l’agricultura periurbana i els seus paisatges culturals i subratlla “la irresponsabilitat de les administracions involucrades” en la preservació d’aquests territoris, “atesa l’absència d’una planificació i gestió a escala autonòmica i local, la negligència pel fet de no crear mecanismes de coordinació a nivell metropolità, com també la reducció d’activitat agrícola i la inexistència d’una cultura territorial”, expliquen Joan Romero i Carme Melo, de la Hankuk University of Foreign Studies de Corea del Sud en el text que va ser presentat a la VII Conferència Internacional Sustainable Development and Planning, celebrada el maig passat a Istanbul.
 
El futur de l’horta és “incert”, segons aquests estudiosos, per la confluència de diversos processos com ara “la reducció de terra cultivada, la contaminació, els plans d’infraestructures, l’urbanisme dispers, la pèrdua de rendibilitat, la baixa renovació generacional d’agricultors i l’abandonament del patrimoni cultural”.
 
Per aquests motius, l’article proposa diverses recomanacions a fi de revertir el procés de decadència que pateixen les hortes periurbanes. Joan Romero estima que, en primer lloc, és “urgent que el sector públic s’hi implique mitjançant polítiques efectives, coherents i sostenibles, com també propiciant una planificació a escala metropolitana, la qual cosa requereix la recuperació en l’arena política i el desenvolupament del Pla d’acció territorial de l’horta -actualment paralitzat des del Govern valencià- en l’àmbit autonòmic i amb el suport dels municipis afectats”.
 
Agricultura multifuncional
El professor Joan Romero adverteix que la protecció de les hortes periurbanes també requereix incrementar la informació al públic, una nova concepció del territori, de l’aigua i del paisatge, juntament amb una consciència ciutadana major. I és en aquest context quan “la idea d’una agricultura multifuncional esdevé rellevant”.
 
A més a més, el futur de les hortes, en opinió de Melo i Romero, també depén d’una visió àmplia i forta de la societat civil, la qual puga veure en aquests espais genuïns part de la seua història col·lectiva i alhora “ser capaços de mirar cap al passat i vers el futur amb respecte i sensibilitat, tot sent responsables del paisatge i el territori, i entenent que els humans no som el centre de la natura”.
 
Joan Romero és catedràtic de Geografia Humana a la Universitat de València i membre de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local (IIDL), del qual va ser el seu primer director fins al gener de 2008. És professor en els graus de Ciències Polítiques i de l’Administració, Periodisme, Història i Geografia. També és professor del Màster de Cooperació al Desenvolupament de l’IIDL. Ha estat ‘visiting scholar’ a la School of Geography de la Universitat de Leeds.
 
La seua activitat docent i investigadora durant els últims anys s’ha centrat en el camp de la geografia política, les polítiques públiques, l’estructura de l’Estat i les noves formes de governança territorial a Espanya i a Europa. Entre les seues obres més recents destaquen ‘La Huerta de Valencia. Un paisaje cultural con futuro incierto’ (PUV, 2012), en col·laboració amb el professor Miquel Francés, o ‘Democracia, políticas públicas y gobierno local ante el nuevo ciclo político’ (PUV, 2015), juntament amb el professor Andrés Boix.
 
 
‘Spanish Mediterranean Huertas: Theory And Reality In The Planning And Management Of Peri-urban Agriculture And Cultural Landscapes’. J. Romero, C. Melo. WIT Transactions on Ecology and The Environment. Vol 193. DOI 10.2495/SDP150501
 

Data d'actualització: 3 de d’octubre de 2015 07:00.

Llista de notícies