Investigadors de la Universitat participen en un estudi que avalua els progressos en salut de 188 països

Ferran Català-López, Rafael Tabarés-Seisdedos.

Una cobertura sanitària més estesa, major accés a la planificació familiar i menor mortalitat neonatal i de xiquets menors de 5 anys són algunes de les millores de la salut que han contribuït al fet que s'estiga més prop de complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG en les seues sigles en anglés) de les Nacions Unides. Aquestes són les conclusions d'un recent estudi publicat en The Lancet en el qual han col·laborat els investigadors de la Universitat de València Rafael Tabarés-Seisdedos, Jose Martínez-Raga i Ferran Català-López.

D'altra banda, aquest mateix estudi assenyala que l'obesitat infantil, el consum d'alcohol i les morts violentes són encara obstacles significatius als quals s'enfronten moltes nacions.

La investigació, realitzada pel projecte col·laboratiu internacional Càrrega Global de la Malaltia (GBD en les seues sigles en anglés), analitza els progressos realitzats per 188 països per aconseguir els punts establits en els Objectius de Desenvolupament Sostenible relacionats amb la salut i elabora un índex de puntuació. Els països es classifiquen en un rànquing que mostra quines nacions estan més prop d'aconseguir els objectius.
L'índex Objectius de Desenvolupament Sostenible (SDG) de cada nació està basat en una escala de 0 a 100. Com a resultat, Islàndia encapçala la llista amb una puntuació de 85. El país amb pitjor puntuació és la República Centreafricana, amb 20. Espanya, amb 82 punts, és el seté país amb millor puntuació.

Per a mostrar a unes nacions comparades amb unes altres, els països van ser dividits en cinc categories, sobre la base d'una combinació d'educació, fertilitat i renda per càpita. Aquesta classificació supera la històrica "desenvolupats" i "en desenvolupament" o les que es basaven únicament en criteris econòmics o d'ingressos.

Principals assoliments
Els principals troballes d'aquest estudi es concentren en sis punts. El primer és que s'ha produït un significatiu avanç en la supervivència materna i infantil en els últims 25 anys. En segon lloc, ha augmentat el nombre de metges especialitzats, infermeres i matrones que assisteixen en els parts. El tercer assoliment és que en molts països ha augmentat l'accés a serveis de salut essencials, especialment en tractaments per a malalties com el VIH o la malària. Com a quart punt l'estudi recull que ha descendit el nombre de morts per consum d'aigua en mal estat, falta d'higiene o pol·lució de l'aire. En cinquè lloc, els països amb estàndards sociodemogràfics més alts han experimentat descensos majors en morts per malalties cròniques, accidents de circulació i violència. I finalment, segons l'estudi els països en els grups sociodemogràfics més baixos han experimentat descensos majors en problemes de retard en el creixement infantil.

Els investigadors destaquen que aquests avanços han de ser sostinguts i fins i tot accelerats per a complir amb els ambiciosos SDG.

“Sabem que les comparacions internacionals poden motivar als països i als donants”, explica Christopher J.L. Murray director de l’Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitat de Washington a Seattle i coordinador d'aquest estudi. “El nostre projecte col·laboratiu internacional està compromés amb l'avaluació independent dels progressos en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible” apunta.

El projecte Càrrega Global de la Malaltia (GBD) és el major i més complet esforç epidemiològic per a quantificar els avanços en salut en diferents països i la seua progressió en el temps. Aquest projecte, en el qual col·laboren més de 1.800 investigadors i responsables polítics en prop de 130 països, està coordinat per l’Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) de la Universitat de Washington a Seattle.

Les nacions amb les millors i pitjors puntuacions
Les deu nacions amb millors puntuacions són per ordre: Islàndia, Singapur, Suècia, Andorra, Regne Unit, Finlàndia, Espanya, Països Baixos, Canadà i Austràlia. Les deu amb pitjors puntuacions són per ordre: República Centreafricana, Somàlia, Sudan del Sud, Níger, Txad, República Democràtica del Congo, Burundi, Mali, Afganistan, Sierra Leone.

Accés a l’article de referència:
Measuring the health-related Sustainable Development Goals in 188 countries: a baseline analysis from the Global Burden of Disease Study 2015. Stephen S. Lim et al. The Lancet.
DOI: 10.1016/S0140-6736(16)31467-2
 

Data d'actualització: 23 de de setembre de 2016 12:39.

Llista de notícies