La Nau acull hui una taula redona sobre les estades d’estudi a l’estranger

Imatge de l'expo.

‘Llibres enfront d’ipads a les maletes. Passat i futur de la universitat en l’era de la globalització’ és el títol de la taula redona que hui, 19 de maig, se celebra a l’Aula Magna del Centre Cultural la Nau, a les 19 hores. El debat és un complement de l’exposició ‘Llibres a les maletes: universitaris a l’estranger (1945-1979)’, que va organitzar la Universitat i que es va poder visitar a La Nau fins el passat mes d’abril.

L’exposició va mostrar les experiències de joves universitaris que des de mitjan dels anys 40 fins a la darreria dels 70 van emigrar per formar-se en altres països i quan retornaren es van incorporar a la Universitat de València com a professors.

En debat participaran precisament alguns d’aquells joves que van protagonitzar l’exposició, professors de la Universitat en l’actualitat: els catedràtics Juan Viña i Joan Oleza, a més de les dues comissàries de la mostra, Mª Ángeles Casabó i Sara Joana Reig.

L’exposició va mostrar la renovació que per a la Universitat espanyola va suposar l’estada a l’estranger d’aquells universitaris. Quan van retornar, els estudiants van portar contactes internacionals i experiències d’altres països. A més de l’intercanvi acadèmic, aquests alumnes van viure fets transcendentals com ara el maig del 68, a França, o les marxes contra la guerra del Vietnam als EUA. 

L’escenari ha canviat a la universitat del segle XXI. Moltes de les causes que justificaven les eixides dels estudiants han desaparegut. En paral·lel, l’aparició d’Internet permet l’accés a les fonts i als investigadors de tot el món. En aquest nou escenari, el debat intentarà aclarir fins a quin punt són necessàries les estades a l’estranger dels joves professors. El professor universitari, formador de formadors, ha de seguir preparant-se en altres universitats del món global?

Data d'actualització: 19 de de maig de 2015 08:00.

Llista de notícies