La Nau, seu de la cinquena edició del festival internacional de fotoperiodisme PhotOn

Entre el 5 i el 9 de maig, grans figures del fotoperiodisme nacional i internacional vindran al Centre Cultural la Nau de la Universitat de València, seu ja cincs anys seguits del festival internacional de fotoperiodisme PhotOn Festival. En aquesta intensa setmana dedicada al fotoperiodisme la Nau concentrarà el gruix d’activitats de Photon: debats i projeccions. El festival es prolongarà més enllà d’aquesta setmana, tant a La Nau, que alberga i ha produït dues exposicions, com a les altres seus expositives: l’IVAM, el Mercat Central, Railowsky i l’Espai d’Art Fotogràfic.

A la Nau hi ha des d’aquest migdia dues exposicions en el marc d’aquest certamen que pretén destacar el compromís del fotoperiodisme, tal com l’han presentat en una roda de premsa aquest migdia al Claustre Antonio Ariño (vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València), Alfredo Argilés (de la Fundació Cañada Blanch, patrocinadora principal de PhotOn Festival), Ignacio Aparicio (soci i director de l’oficina de València d’Olleros Abogados, patrocinador del festival) i Tania Castro, (directora de PhotOn Festival).
 
Fins al 7 de juny hi haurà al Claustre de la Nau l’exposició The Umbrella Project, que destaca pel seu innovador i espectacular plantejament, ja que està muntada sobre unes bastides metàl·liques de quatre metres d’alçada en un espai arquitectònic tan singular com el claustre. La mostra és un crit al món pel manteniment de la identitat de Hong Kong després de l’ona de protestes pacífiques a favor  de la democràcia del mes d’octubre passat en l’anomenada revolució dels paraigües.  
 
Després de l’anunci del govern xinès de no garantir eleccions democràtiques a Hong Kong el 2017, malgrat haver-ho promès, alguns sectors socials, principalment els estudiants, hi van convocar vagues i manifestacions per demanar a Beijing que reprenga la idea. Més de quinze fotoperiodistes hi mostren escenes de tensió, moments de tranquil·litat i una peculiar manera de viure les protestes. 
 
Les agències Reuters, AFP, Getty i AP estan representades en l’exposició, així com fotoperiodistas freelance que van acudir a Hong Kong quan van conèixer la magnitud dels fets. La mostra recull la visió política i social amb punts de vista de fotògrafs locals i estrangers. Una de les imatges de l’exposició va atraure mundialment la mirada al conflicte quan la revista Time la va publicar en la portada de la seua edició asiàtica. Umbrella Revolution és, juntament amb la primavera àrab, el 15 M i Occupy Wall Street, la veu de milions d’indignats que provenen de realitats aparentment llunyanes, però que aconsegueixen fraternitzar en un mateix crit a favor  de la democràcia.  
 
A més a la sala oberta de La Nau hi haurà fins al proper dia 6 de setembre l’exposició Future Plans, un testimoniatge directe dels supervivents del genocidi perpetrat el 1986 per l’Exèrcit de la Resistència del Senyor (ERS) al sud de Sudan, dels fotoperiodistes Álvaro Laiz i David Rengel.
 
Desenes de milers de xiquets van ser segrestats i portats a les bases de l’ERS, on van ser esclavitzats i sotmesos a terribles abusos. Alguna de les practiques de la seua iniciació en la guerra era fer-los matar els seus propis pares per tal que no tingueren on poder retornar. Els joves ostatges van ser convertits en xiquets soldats o usats com a mules. La major part de les xiquetes foren violades pels soldats per deixar-les embarassades i proveir així l’ERS amb una nova generació de combatents. Es calcula que van ser raptats vint mil xiquets. El problema dels xiquets soldats segueix lluny de resoldre’s. Actualment n’hi ha lluitant al món entre 250.000 i 300.000. 
 
Guanyadors de Pulitzers i l’autor de la mítica imatge de Mandela a La Nau  
A més de les exposicions a les cinc seus del festival, sen dubte un dels plats forts serà la presència de fotoperiodistes de primer nivell que faran conferències a La Nau entre el dijous i el dissabte. Els més destacats són Daniel Berehulak, guanyador recentment del Pulitzer de 2015, que havia confirmat la seua assistència per aquest  dissabte, però que ha estat enviat a Nepal, per tant, tot i que des de l’organització han comunicat a la roda de premsa que intentarà estar al festival, han confirmat la presència per al dissabte del director de periodisme humà, Javier Bauluz, premi Pulitzer en Periodisme el 1995 i premi Periodisme i Drets Humans 2008, entre d’altres. 
 
Dijous, dia 7, participaràn Xaume Olleros, cofundador de Photon Festival i autor d’una de les imatges més simbòliques de l’anomenada revolució dels paraigües i els treballs han estat publicats en desenes d’importants mitjans de comunicació internacionals com ara ‘The New York Times’ o ‘Washington Post’ i Jürgen Schadeberg (Berlín, 1931), autor d’unes les imatges més icòniques de Nelson Mandela en la seua cel·la de la presó de Robben Island (1994) en la qual va romandre pres 27 anys.
 
Divendres, dia 8 de maig, serà a La Nau José Palazón, premi Ortega i Gasset de 2015 en la categoria de periodisme gràfic, per la seua imatge del camp de golf durant un salt per la tanca de Melilla, on aquest fotoperiodista ha estat testimoni directe de la canviant i repressiva política migratòria.
 
A més, des d’aquest dimarts 5 fins al dissabte 9 hi haurà al claustre de la Nau sessions nocturnes (a les 22.30 hores) gratuïtes de documentals sobre el món del fotoperiodisme i el compromís social. Tot el programa de PhotOn Festival en horari hyperlink: http://www.photonfestival.com/
 

Data d'actualització: 5 de de maig de 2015 13:49.

Llista de notícies