El Patronat Sud-Nord convoca la sisena edició dels Premis Manuel Castillo sobre cooperació i pau

Cartell dels Premis Manuel Castillo 2014.

El Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València convoca la sisena edició dels Premis Manuel Castillo, l’objecte dels quals és la promoció de la recerca acadèmica, científica i periodística en l’àmbit de la cooperació, la pau i el desenvolupament humà. La participació està oberta a tot el territori espanyol i el termini per a la presentació dels treballs finalitza el dia 10 de desembre de 2014.

Els Premis Manuel Castillo, de caràcter anual i que compten amb la col·laboració de la Xarxa Espanyola d’Estudis sobre el Desenvolupament (REEDES) -sent un dels seus integrants membre del jurat-, també pretenen reconèixer i difondre els resultats de més interés per a la societat espanyola sobre la cooperació internacional, la pau i la seua contribució al desenvolupament humà i sostenible dels pobles en el món. Així doncs, els treballs presentats tindran a veure directament amb la cooperació al desenvolupament i aportar coneixements que revelen capacitats o denuncien agressions als drets humans i al desenvolupament humà i sostenible.

La present convocatòria compta amb tres modalitats o categories: Monografia Universitària de Recerca Publicada, és a dir, un treball ja editat, consistent en un llibre o article científic l’autor del qual siga un professor o professora de qualsevol universitat espanyola; Reportatge Periodístic Emés, al qual pot optar qualsevol treball periodístic documental en format audiovisual, digital, imprés, emés o publicat a través d’un mitjà de comunicació (premsa, ràdio, televisió o internet) amb seu a Espanya; i Monografia Universitària de Recerca Inèdita, modalitat que es manté per segon any consecutiu i que premiarà el millor treball de recerca inèdit, que podrà tindre caràcter de llibre o article, l’autor del qual ha de ser membre d’una universitat pública espanyola (estudiant, PAS o PDI).
 
El premi a la monografia de recerca publicada està dotat amb 3.200 euros; el reportatge periodístic, amb 2.000; i el treball universitari de recerca inèdit serà publicat en una de les línies editorials de la cooperació de la Universitat de València, a través del Patronat Sud-Nord: la col·lecció La Nau Solidària, coordinada en col·laboració amb el Servei de Publicacions de la Universitat de València, o la Revista ‘EDHC-Quaderns electrònics sobre cooperació i desenvolupament humà’ de la Universitat de València, amb el suport de la Càtedra UNESCO.
 
Els aspirants al premi hauran d’accedir a la web de la convocatòria (http://www.uv.es/premimanuelcastillo) i emplenar el formulari de candidatura, i posteriorment presentar un exemplar del treball en el ‘Patronat Sud-Nord, Cooperació de la Universitat de València’, abans del dia 10 de desembre de 2014, bé a través del correu electrònic premi.manuelcastillo@uv.es; o per correu postal, dirigint-se al Patronat Sud-Nord de la Fundació General de la Universitat de València, carrer Amadeu de Savoia, núm. 4, planta 4ª, 46010, València, i indicant en el sobre ‘Premi Manuel Castillo 2014’. En aquest últim cas s’hauran d’enviar els documents originals, és a dir, els exemplars del llibre, la revista o el periòdic on s’haja publicat el treball candidat.
 
Manuel Castillo (1870-1964)
La biografia de Manuel Castillo és la d’un personatge singular, que va viure 94 anys i que es va avançar al seu temps. Nascut en 1870, en un entorn social difícil, es va llicenciar en Filosofia i Lletres, va treballar com a bibliotecari a Salamanca i com a professor de francés a Càceres i a València.
 
La seua inquietud social li va conduir a promoure iniciatives editorials i periodístiques a Extremadura i a València, on va arribar en 1919. A més de la docència, va continuar amb les seues activitats filantròpiques i va ser membre de la Junta Provincial de Protecció de Menors i conseller de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de València a proposta del ministre de Treball. Des d’ambdues institucions, va recolzar obres socials destacades.
 
En finalitzar la guerra, es va exiliar amb la seua dona i els seus fills a Tolosa de Llenguadoc i posteriorment a Mèxic. Va morir amb 94 anys en 1964. Amb la restauració de la democràcia a Espanya, els seus fills van decidir tornar a les seues arrels i establir-se a València, la ciutat on s’havien format. Dos d’ells van decidir que una part molt substanciosa del llegat familiar es destinaria a la Universitat de València per a activitats solidàries i de cooperació com una forma d’honrar la memòria del seu pare, i així es va crear el Patronat Sud-Nord, òrgan que des de 1991 treballa en la cooperació universitària al desenvolupament.
 
El lliurament de premis de la passada edició va ser l’escenari en què va tindre lloc la presentació del documental ‘Manuel Castillo i el Patronat Sud-Nord’, una iniciativa impulsada per la Presidència Executiva del Patronat Sud-Nord amb el suport del Ple del Patronat per a posar en valor el llegat de la família Castillo, promotor de l’educació entre els més desfavorits i els estudis sobre la pau i solidaritat entre els pobles del món a través de la creació del Patronat Sud-Nord en la Universitat. 
 
Més informació i bases, en la web de la convocatòria:
http://www.uv.es/premimanuelcastillo
 

Data d'actualització: 24 de d’octubre de 2014 11:55.

Llista de notícies